Ellen Gabrielsson: ”Så maxar du din förvaring”

Bra förvaring kan göra stor skillnad.
Men vad är bra förvaring? Och vad kan vara viktigt att tänka på när det är dags att bygga förvaring hemma?
Här är några tips på vägen.

Känslan av att allt har sin plats är inte att underskatta. Tillräckligt med förvaring i köket är nödvändigt, så även i resten av hemmet.

Ellen Gabrielsson, köksdesigner hos Marbodal Västra Frölunda, menar att garderober i sovrum, hall, tvättstuga eller en välplanerad walk in closet är den förvaring som efterfrågas mest. Om man inte räknar med kök.
– Vi bygger även en hel del lösningar till hemmakontoret, tv-bänkar och lösningar till förrådet.

Stil, storlek och vad som ska förvaras är några faktorer som spelar roll när du planerar förvaring i hemmet.

Förvaring skapar inte bara möjlighet till ett organiserat hem, det kan även stärka känslan och stilen du strävar efter i ditt boende.

”Det spelar stor roll”

Det finns faktorer att ta i beaktande innan förvaringen byggs och installeras, oavsett vilket rum det handlar om.
– Hur stort är ert boende och hur många bor där? Det spelar stor roll när det kommer till storleken på förvaringen. Har man ett förråd eller garage? Eller ska allt få plats i en och samma garderob?

Kappor, klänningar eller kostymer

Sedan är den individuella preferensen faktiskt något att fundera lite extra på, speciellt när det kommer till inredningen.
– Det är viktigt att fråga sig hur man ska använda förvaringen, till exempel sin garderob och hur man gillar att förvara sina kläder där. Har du många kappor, klänningar eller kostymer? Då är det bra att ha möjlighet att hänga upp de plaggen, säger Ellen och fortsätter:
– Samma sak gäller såklart om det finns många skor och väskor som ska förvaras. De ska också få plats.

Signatur Ekbacken som garderober i hallen hemma hos Sofia och Nils Odier.

Hemma hos Sandra Beijer är det en sömlös övergång mellan hall och kök.

Vilka förvaringslösningar finns det hos Marbodal?

– Massor! Stommar med dörrar, skjutdörrar med platsbyggd inredning bakom. Platsbyggd förvaring utan dörrar, alltså öppen förvaring. Vi bygger mycket skänkar med bänkskivor ovanpå. Och bokhyllor av snickerier, tv-bänkar och kontorsförvaring.

Hur går det till när en kund vill bygga förvaring?

– Kunden tar med sig en skiss med mått på det aktuella rummet. Där ser vi gärna att måtten är på hela rummet så att vi kan hjälpa till att hitta rätt lösning för kunden, säger Ellen och fortsätter:
– I butik går vi igenom kundens behov och förväntningar och ser över vad som passar bäst. Vi visar olika materialval som finns och skissar sedan upp i vårt ritprogram tillsammans med kunden. Eftersom varje förvaringslösning är unik så är en stor del av mötet att diskutera vilken typ av inredning som ska finnas. Sedan får kunden en offert av oss i butiken. Vi går igenom den och diskuterar lösning och pris.

Och vilka faktorer påverkar priset mest när det gäller förvaring?

– Den största faktorn skulle jag säga är vad för typ av inredning som gömmer sig bakom samt vilket material de ska byggas i. Till exempel är lådor dyrare än hyllor. Såklart även storlek och förutsättningarna som finns där förvaringen ska byggas, säger Ellen och förklarar:
– Är det en rak vägg eller snedtak kan priset skilja sig en del. Vi hjälper gärna till att hitta en lösning för kundens budget och diskuterar tillsammans vilka lösningar som skiljer sig prismässigt.

Namn: Ellen Gabrielsson
Yrke: Köksdesigner
Butik: Marbodal Västra Frölunda, Göteborg