Ett kök med naturen som inspiration - mitt i Malmö

När Sofia och Nils Odier flyttade från landet till stan ville de ta med sig lugnet av omgivningen. Och köket fick spela huvudrollen i deras nya hem.
– Vi ville placera köket mitt i våningen, att det blev den knytpunkt det faktiskt är.
Trä/kulör
Fanerad eklucka i brunbets/Sand

Vi tar det från början.
Eller i alla fall ungefär tolv år tillbaka. Sofia och Nils Odier hade precis fått sitt andra barn och bodde på Kungsholmen i Stockholm. Längtan efter att jorda sig, bort från storstadspulsen, hade blivit så stor att de bestämde sig för att ta steget.
Familjen flyttade till en gård i Skåne omringad av ängar, åkrar och hästgårdar. De hade hittat hem.

I alla fall till barnen blev så stora att de ville in till stan. Vilket tar oss tillbaka till ungefär i dag, till familjen Odiers våning mitt i Malmö.
– Efter att ha levt på landet i tolv år var det viktigt för oss att försöka behålla känslan av naturen när vi flyttade in till stan. Känslan av stillhet och lugn, säger Sofia.

Till skillnad från Det sitter i detaljerna-köket ville Sofia och Nils ha Signatur Ekbacken upptill och Arkitekt Plus Sand i botten.

Luftigt och med möbelkänsla. Med en hel del förvaring finns ändå rymd, mycket tack vare takhöjden på tre meter.

”Köket är jätteviktigt för oss”

Sex rum fördelat på 140 kvadratmeter i ett hus från 1901 i Rörsjöstaden i Malmö. Från början två lägenheter som blivit ihopsatta där ena delen hade lika högt i tak som den första men mer spartansk. Och där var köket, undanskuffat.
– Vi såg en fantastisk potential men ville inte köpa lägenheten om vi inte fick flytta köket. Köket är jätteviktigt för oss, det har det alltid varit. Familjen möts där på morgonen och samlas sedan igen efter en hel dag, säger Sofia och fortsätter:
– Vi ville placera köket mitt i våningen, att det blev den knytpunkt det faktiskt är.
Och så blev det.

Paret ville ha så få handtag som möjligt och de Signatur Ekbacken-handtag som nu finns lackade de om till kulören Sand för att smälta in mer.

Så hittade de sitt nya kök

Sofia jobbar som stylist och Nils är fotograf. Två kreatörer som är noga med känslan och harmonin i hemmet. När de bodde på landet beskriver Sofia deras inredningsstil som ganska grafisk med mycket svartvitt med inslag av beige toner och trä.
– Eftersom vi jobbar med så mycket kreativt behövs ett lugn hemma. När vi flyttade till stan ville vi jobba med mjukare toner och färger, säger Sofia och fortsätter:
– Det var viktigt för oss att köket skulle harmonisera med resten av våningen som samtidigt skulle totalrenoveras. Därför, innan vi satte igång projektet ”flytta kök”, gjorde vi ett moodboard. Här fanns känslan vi ville uppnå med både kök och resten av våningen med färgprover, material och så vidare.

När Sofia snubblade över bilderna från kampanjen Det sitter i detaljerna, med det kombinerade köket Signatur Ekbacken och Arkitekt Plus Sand, beskriver hon som att ”det hände något”.
– Den estetiken tilltalade mig, rakt i hjärtat. Det är precis de färgerna vi har tittat på. Så, när vi fick tillståndet att bygga köket ville vi ha Signatur Ekbacken för känslan av natur och även jobba med kulören Sand. Det har vi plockat upp i ett par olika rum i lägenheten. Det gamla köket skänktes bort och bor nu i ett annat hem. Hellre det än att slänga! Hållbarhet är viktigt för oss.

Taket är målat i samma NCS-kod som Sand från Marbodals Jordnära kollektion. En detalj som knyter ihop hela rummet och som syns i flera delar av våningen.

”Så vansinnigt vacker”

Det fanns även en tydlig önskan om att köket skulle kännas så lite som ett kök som möjligt.
– Signatur Ekbacken har verkligen en möbelkänsla. Så vi adderade även ett sideboard med en inbyggd vinkyl. 

Funderar du på att uppdatera ditt kök? Boka ett kostnadsfritt möte med en köksdesigner hos Marbodal

Bänkskivan, våningens smycke, är ett resultat av att våga ta steget. Med sitt levande uttryck tar det stor plats samtidigt som det ger ett lugn i sin nyans.
– Det är en del av att plocka in naturen i hemmet, något organiskt som inte går att styra. Så vansinnigt vacker.

Förutom att nyansen Sand följer med i halltaket får även Signatur Ekbacken en självklar plats i garderoberna

”I den här våningen har vi kontor, barnen har sina rum, allt har sin plats. Men ändå hamnar vi alltid i köket.”

”Funktion och förvaring”

Förutom estetiken fanns självklart funderingar om förvaring. I den här typen av boenden finns inte mycket av den sorten.
– Hallen är tio meter lång och garderoberna från Signatur Ekbacken är det första man möter. Det är ett fint och lugnt sätt att knyta ihop hemmet, säger Sofia och fortsätter:
– Vi behövde se över om köket hade förvaringen som räckte för våra behov. Man måste tänka lite funktionellt också, det är lätt att förbise när man vurmar för design. Skåpen sväljer enormt mycket, speciellt sidoskåpet. Och de öppna hyllorna i köket rymmer också mycket och låter sig förändras hela tiden. Det är ett kök som tillåter förändring.
 

Om det här köketVem bor här

Sofia och Nils Odier med döttrarna Lou och Uma

Var

Rörsjöstaden, Malmö

Storlek på köket

25 kvadratmeter

Köksdesigner

Miranda Nilsson, Marbodal Svågertorp