Det sitter i detaljerna

Helheten är viktig. Men vad är det som skapar helhet? Jo, detaljerna. Genomtänkta materialval, färgskalor, hur bänkskivan är slipad, glans på kranen, möbler och inredning. När detaljerna sitter, då kommer helheten på köpet.

Vi på Marbodal är lite extra förtjusta i en detalj: Kombinationer. Vad händer när två av våra kök möts? En fråga med många svar. Vi testade och fick fram ett möte som skapade ett helt nytt kombinerat kök med utrymme för lekfullhet, inspiration och eftertanke.

Så gick det till

Just det här kökets design har inspirerats från husets arv. Ett vackert, stort 70-talshus. Målsättningen var att ta med tydliga influenser från husets byggår samtidigt som det ska kännas rätt i nutid. Det gamla vardagsrummet fick därför ge plats till ett luftigt och socialt kök med naturliga material och spännande möten.

Kökets L-form består av två delar. Med utgångspunkt från den öppna spisen skapades en fondvägg med luckan Arkitekt Plus i färgen Sand. Utrymmet från öppna spisen, under överskåpen, kläddes med ett italienskt kantigt högtstående kakel i grönt. En detalj och ton som flörtar med husets känsla. Handtagen i ek från Signatur Ekbacken är också något som gör stor skillnad och för samman kökets två delar.

Där design möter funktion

Kökets andra sektion bygger vidare där handtagen på kyl och frys slutar. Bänkskåpen är av brunbetsad ek med Signatur Ekbackens karakteristiska ramlösning. En ugn och en ång-ugn från Siemens ger gott om plats för matlagning tillsammans med stora arbetsytor på båda sidorna om kökets spishäll.
Överskåpen går i Sand med sina öppna hyllor. Här återfinns kaklet från öppna spisen, men här i en matt off white-kulör. Den kanske mest iögonfallande detaljen är den stora ramen runt hela den här sektionen, skapad av Signatur Ekbackens faner. Tanken är att rama in köket, göra det lite mer intimt när det befinner sig i ett större rum.

Och det slutar inte med köket. Väggarna har fått en modern sjögrästapet som ger liv och struktur i en färg som matchar rummet. Även det en passning till husets arv. Golvet lades om med en klinker där varje bit har ett handknackat utseende. De små detaljerna.

Drömmer du om ett nytt kök, men varken vill eller behöver ändra allt? RE:New luckbyte kan då vara en bra lösning för dig som har ett äldre Marbodalkök. Behåll det du gillar, byt ut det du behöver.

Läs mer om RE:New

Intervju med en köksdesigner

Design och formgivning är centralt för oss på Marbodal. Men vad är god design? Hur kan du som kund tänka när du gör dina val? Malin Göransson, köksdesigner hos Marbodal, berättar hur hon ser på design.

Vad är god design för dig?

– Vi tänker alltid utifrån design som är meningsfull. För oss handlar det om att skapa stilar, former och detaljer som ser fantastiska ut men som även har ett högre syfte. Det kanske viktigaste för oss är att inte hoppa på kortsiktiga trender, säger Malin och fortsätter:

– Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga i vår formgivning, att den kommer vara lika relevant i dag som i många år framöver.

Och färgen i köket?

– Vi tror mycket på vår färgkollektion Jordnära. Det är tio underbara färger som vi valt ut för att passa kök. Det kan vara lite läskigt att sätta färg på sitt kök. Men med våra sobra och nedtonade nyanser kan du känna dig trygg. Ett vitt kök är också en färg, allt handlar om stilen du vill skapa.

– Jag vill även slå ett slag för en naturlig kombination av trä och färg i köket.

Hur tänker du kring kökets funktion?

– Jag brukar säga att val av lucka och färg är bara grunden. Det är i planlösningen, detaljerna och materialvalen det händer. Samma lucka, i exempelvis Frö, kan du få två helt olika arkitektoniska uttryck om du väljer en klassisk bänkskiva i marmor och kromade detaljer, säger Malin och avslutar:

– Allt spelar in i rummet. Men design är bara en del av det vi hjälper till med. Funktionen är otroligt viktig. Att du hittar en layout, förvaring och arbetsytor som passar dina behov. För det är sant som de säger: Snygg design utan funktion är inte hållbart i längden.

Funderar du på ett nytt kök?

Boka ett kostnadsfritt möte med en av våra köksdesigners för att få ännu mer inspiration och rådgivning.