Ulla och Benny välkomnar oss i sitt ljusa, harmoniska kök

När Ulla och Benny stod inför sin fjärde köksrenovering visste de mycket väl vilka deras behov var och vad som var viktigt att tänka på. Med hjälp av Marbodals köksdesigner Malin Göransson, blev köket precis som de önskat sig. Läs mer om hur deras tankar gick kring köksrenoveringen.
Köksmodell
Arkitekt plus
Bänkskiva
Kvartskomposit Beach Clay

Det här var Ulla och Bennys fjärde kök som de planerade och byggde. Tack vare det, så visste de i förväg vad som var viktigt att tänka på och vilka deras behov var. Flera köksleverantörer kontaktades, planritningar, skisser och materialval togs fram och till slut fastnade de för Marbodals Svanenmärkta kök Arkitekt plus beige. ”Vi gillade den nya beige färgen, de breda plus-profilerna samt släta köksluckor som ger intrycket av att köket är platsbyggt.”, berättar Ulla. ”Att utbudet av vitvaror dessutom var bra samt rådgivningen från Malin Göransson, vår köksdesigner hos Marbodal, var en starkt bidragande orsak till vårt köksval. Malin hade verkligen fingertoppskänsla för vad vi önskade och kunskap om modern köksdesign.” fortsätter Ulla.

Ulla och Benny totalrenoverade hela lägenheten och så även köket. Ny trefas-el installerades för att spis, belysning, internet mm. skulle fungera. Till köket drogs ny ventilation samt nya vatten- och avloppsledningar.

Målbilden för hur lägenheten skulle renoveras var tydlig. Den ursprungliga känslan skulle bevaras men anpassas med sociala ytor och ett effektivt kök. Det nya köket flyttades till den ursprungliga matsalen där det fanns tillgång till en balkong som vetter mot vackra innergårdar. ”Där kan vi fika när vädret så tillåter. Vi ville ta tillvara det unika fönstret som ger en fantastisk rymd och ljusinsläpp i köket. Det enda som finns kvar av den gamla matsalen är det vackra parkettgolvet som vi slipade och mattlackade.” konstaterar Benny.

Eftersom det dröjde ett halvår innan de fick tillträde till lägenheten och att renoveringen kunde börja, hade de gott om tid att planera, ta fram kostnadsförslag och jämföra priser. Benny och Ulla visste precis vilka funktioner de ville ha. Mycket förvaring, stora avlastnings- och arbetsytor så att de kan packa upp matvaror och jobba tillsammans i köket.

För att underlätta matlagningen installerades två ugnar, en kompaktugn med mikro och en varmluftsugn med ånga. För att flera kastruller skulle få plats valde Ulla och Benny en extra stor spishäll och de prioriterade även en extra stor kyl. Frysen däremot är inte så stor eftersom de oftast lagar mat ”a la minute”. En stor diskho samt kran med utdragbar pip är andra tillbehör som underlättar i köket. De specialbeställde ett stort skafferi som sträcker sig från golv till tak och som rymmer massor med specerier. Spiskåpan kommer från Fjäråskupan och färgades in i samma kulör som skåpsluckorna. De lade ner mycket tid på färgsättningen i köket för att den skulle harmonisera med färgen på skåpsluckorna och färgsättningen i de övriga rummen.

Att få till en bra belysning är A och O i köket, både arbetsbelysning och stämningsbelysning. ”Vi har fastnat för belysning i global form som vi tycker passar in med den övriga inredningen.”, förklarar Ulla. Mycket tankemöda ägnades också åt planering av var stickkontakterna i köket skulle sitta. ”Man kan aldrig få för många kontakter.” påpekar Benny.

Ulla och Benny tycker att köket skall vara en levande plats, att köket skall berätta att här lagas mat. Tillbehör som kryddor, oljor och kaffemaskiner får därför stå framme tillsammans med växter som skapar trivsel. I direkt anslutning till köket står ett stort matbord med plats för många gäster. En skjutdörr kan vid behov användas för att avskärma in till köket.

”Efter drygt ett år av planering och arbete är vi i princip i mål. Några detaljer kvarstår och vi stortrivs med vårt nya kök. Här kommer det att lagas mycket mat med Marbodal många år framöver!” avslutar Ulla.

Några frågor till Malin Göransson, Köksdesigner Marbodal Birger Jarlsgatan

Hur gjorde du för att sätta dig in i Ulla och Bennys behov?
Det jag först gjorde var att ställa så många frågor som möjligt för att dels ta reda på hur de själva tänkt gällande planeringen i köket men även gällande design, färg och form. Detta underlättade sedan för mig när jag skulle ta fram ett förslag.

Vilka var de största utmaningarna?
Jag upplevde att Benny & Ulla hade en tydlig bild av hur de ville att köket skulle planeras och vilka behov de hade. Utmaningen i detta fall tycker jag var detaljerna, såsom vilken höjd på väggskåpen som passar bäst, låga eller höga mm.

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket?
Eftersom Ulla & Benny var ute efter mycket förvaring och bra med arbetsytor så var en smart lösning att dra fram bänkskåpen från vägg så dem fick en djupare bänkskiva. Vi placerade en integrerad frys i bänkhöjd som gör att de får mer arbetsyta. Vi placerade även ett stort skafferi från golv till tak som måttanpassades på plats. Eftersom de även lagar mycket mat så tycker jag att det var ett smart val av dem att välja en extra bred spishäll.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?
Var ute i god tid och planera! Det är även då man får ”tid över” att lägga lite krut på detaljerna som kan sätta prägel på hela köket.

 

Snabbfakta

När är huset byggt?

1938

Vilken favoritmat lagar ni i ert kök?
Mat lagas efter säsong och den mesta maten lagas från grunden, lite halvfabrikat och gärna mycket grönsaker

Vilket köksredskap kan ni inte klara er utan?
Bra knivar och tillgång till olika köksmaskiner såsom mixer, vispar etc

Musik i köket?
Lugn musik eftersom matlagning skall göras utan stress

Om det här köketKund

Ulla och Benny

Köksdesigner

Malin Göransson

Stil

Modernt

Storlek

ca 18 kvm