"Ett kök där kreativiteten tar plats och kryddornas doft sprider sig” – välkommen in i Markiz Taintons kök

Marbodal Hemma hos - Markiz Tainton För Markiz, som för så många andra, är köket hemmets hjärta. Det är där dagen startar med en mysig frukost tillsammans med familjen och det är där många minnen skapas. Eftersom matlagning är Markiz stora passion så är det även där hon spenderar mesta delen av dagen. För Markiz var det viktigt att det nya köket skulle kunna stängas ned och öppnas upp. Häng med så förklarar hon mer och ger er hennes berättelse om vägen till sitt nya kök.
Köksmodell
Arkitekt plus Sand
Bänkskiva
Kvartkomposit Beach Clay
Marbodal Hemma hos - Markiz Tainton

För Markiz går kärleken till maten som en röd tråd genom hela hennes liv. Hon växte upp i köket där hon spenderade mycket tid tillsammans med sin mamma som lagade mat till familjen, Markiz och hennes sju syskon.

Målbilden för det nya köket var att det skulle ge känslan av att gå längs en strand i Marocko, ett kök som skulle vara inspirerande och som påminner Markiz om vem hon är. Det var viktigt att köket skulle kunna öppnas upp och stängas ned precis som på en restaurang. ”Om ni har sett Skönheten & Odjuret så finns det en scen där Belle går ner till köket för att hon är hungrig och hela köket vaknar till liv och matlagning och dukning är i full gång. Så vill jag att det ska kännas”, förklarar Markiz.

Efter att ha fått god hjälp av Marbodals köksdesigner Pierre tog köket succesivt sin form. Ett kök med tidlös design och smarta lösningar som skulle ge ett bra flyt vid matlagningen var ”topp-prio”. Valet föll på Marbodals kökslucka Arkitekt Plus i färgen Sand. ”Jag ville ha luckor utan handtag som gör det lätt att hålla rent, berättar Markiz”. ”Ett tips som jag är så tacksam för att Pierre gav mig var att satsa på svarta detaljer, såsom blandare och diskho samt även den öppna hyllan. Det är ju den öppna hyllan som ger hela köket personlighet, det är med den som köket blir Markiz”, fortsätter hon.

Köket, som inte är så jättestort har samma planlösning som det tidigare köket, men i och med renoveringen så har ytan optimerats med riktigt bra förvaring. En skänk byttes ut till köksskåp vilket även gjorde så att hela köket hängde ihop på ett mer enhetligt sätt än tidigare. Färgen i köket går ton-i-ton med beiga nyanser på både skåpsluckor och bänkskiva vilket ger en lugn och harmonisk känsla.

”Ingen är lyckligare än vad jag är! Ett kök som jag kan väcka till liv, där min kreativitet kan ta plats och kryddornas doft kan få sprida sig och locka in min familj. En plats där kärlek föds och gör mitt hem till ett HEM! Med alla smarta lösningar som gömmer sig bakom mina sandfärgade luckor känner jag mig fri och äntligen hemma.” konstaterar slutligen Markiz.

Marbodal Hemma hos - Markiz Tainton
"Eftersom vi landade i ett handtagslöst kök med få linjer och avbrott så döljer sig all förvaring bakom samtliga fronter i form av invändiga lådor och utdragbara inreden. Vi ville ge plats för Markiz kreativitet samtidigt som det skulle finnas utrymme för att snabbt få undan allt med ett lugnt och harmoniskt uttryck."
Pierre Ghantous
Köksdesigner Marbodal Birger Jarlsgatan

Markiz Tainton är en känd matinspiratör och kokboksförfattare. Hon bor i Solna i Stockholm tillsammans med sin man Kevin och deras två döttrar.

I Markiz matlagning är det kryddorna som står i centrum. Hon älskar att inspirera till hur man gör livet lite roligare och mer smakrikt med spännande recept.

Markiz Tainton recept och 5 enkla tips på hur man kan underlätta matlagningen i vardagen

Fotograf: Jesper Florbrant

Marbodal Hemma hos - Markiz Tainton

Om det här köketVem bor här?

Markiz Tainton med familj

Var?

Solna, Stockholm

Vilken planlösning används?

Vinkelkök

Vilken stil har köket?

Klassiskt

Vem designade det?

Pierre Ghantous,
Marbodal Birger Jarlsgatan