Markiz Tainton ger oss 5 enkla tips på hur man kan underlätta matlagningen i vardagen – samt ett supersmarrigt, enkelt recept

Markiz Tainton är en känd matinspiratör och kokboksförfattare. Hon älskar att inspirera till hur man gör livet lite roligare och mer smakrikt med spännande recept. Här ger hon oss sina 5 bästa tips på hur man kan underlätta matlagningen i vardagen samt ett supergott recepet på Svamp-matvete-otto.

Att komma tillbaka från semester och kastas rakt in vardagsrutiner är så sjukt svårt tycker jag. Ska jag laga mat, och vad ska jag laga? Hämta, lämna, jobba – det är sjukt mycket att rodda med!

Oftast får jag frågan: ”Markiz har du några snabba enkla, lättlagade recept som ändå kan få vardagsmiddagen att kännas lite lyxig som hela familjen kan äta?”. Trots att jag jobbar med mat och lagar mat typ alla timmar på dygnet så känner jag igen mig i att brottas med att få ihop vardagspusslet många dagar. Så här tänkte jag ge er mina 5 bästa tips för detta och ett vardagsrecept!

Mina 5 enkla tips när det kommer till maten i vardagen:

 • Sluta fråga barnen vad de vill äta. Lär dem att äta det ni äter, det sparar så otroligt mycket tid.
 • Storhandla en lördag eller söndag morgon. Få människor handlar då och butiken är fin och allt står på sin plats. Det går snabbt och enkelt.
 • Planera vardagsmaten. Det kan kännas som ytterligare en sak att göra men det är så sjukt skönt och till slut så skapar det en kreativ person i köket.
 • När du ska börja laga din middag så tänk på att börja med det som tar längst tid som exempelvis pastavattnet eller att koka potatisen. Medan det kokar upp kan du göra biffarna, steka kycklingen med mera.
 • Ett livsmedel har flera matliv. Tänk kokt potatis till köttbullarna på måndagen. Om det blir över kan det bli det en kall potatissallad till kycklingen på onsdagen. Överbliven pasta kan enkelt bli en gratäng eller en kall pastasallad. Detta kan du planera in redan när du planerar veckans måltider.

  För mig handlar det främst om att bli medveten och att våga vara fri i köket. Köket är hjärtat av hemmet, vi måste älska vårt kök och göra det som köket älskar mest: Laga en massa MAT! Utöver detta så vet ni också att det finns fler saker som underlättar matlagningen i vardagen, som ett bra kök. Ni har ju fått följa med mig på min resa med mitt nya kök från Marbodal – där förvaring och planering är A och O, och det har hjälpt mig otroligt mycket. Ni kan läsa mer om det här.

  Vågar vi inte laga mat så kommer vi aldrig att bli bra på det – och utmanar vi oss inte med nya råvaror och smaker så kommer livet kännas sjukt grått och tråkigt! Få in det i rutinen så kommer det spontana i köket bli livets krydda.

  Jag har tagit fram ett superenkelt, smarrigt recept på en Svamp-matvete-otto! Det är som en risotto fast på matvete och det är betydligt enklare och går väldigt fort att laga. Jag äter den som den är, bara helt vego, men den går bra att servera med kyckling eller fisk också.

  Lycka till! Love Markiz

Marbodal Hemma hos - Markiz Tainton

Recept - Krämig svamp matvete-otto på 15 minuter

Ingredienser
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
200 g kantareller (går bra med kantareller i lag)
100 g champinjoner, strimlade
3 dl matvete
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
3 msk timjan, finhackad
2 dl parmesanost
2 dl creme fraiche med svampsmak

Gör så här
Hetta upp olja i en kastrull eller djupstekpanna och lägg i lök, vitlök kantareller, champinjoner och matvete. Stek i någon minut under omrörning, häll i vinet och koka, tillsätt buljongen och timjan, rör om då och då allt eftersom den sugs upp av grynen i ca 10 minuter. Sänk värmen och tillsätt osten och sedan creme fraichen.
Toppa med timjan och ny riven parmesanost.