Markiz Tainton är en känd matinspiratör och kokboksförfattare. Hon älskar att inspirera till hur man gör livet lite roligare och mer smakrikt med spännande recept. Här ger hon oss sina 5 bästa tips på hur man kan underlätta matlagningen i vardagen samt ett supergott recepet på Svamp-matvete-otto.
Att komma tillbaka från semester och kastas rakt in vardagsrutiner är så sjukt svårt tycker jag. Ska jag laga mat, och vad ska jag laga? Hämta, lämna, jobba – det är sjukt mycket att rodda med!
Oftast får jag frågan: ”Markiz har du några snabba enkla, lättlagade recept som ändå kan få vardagsmiddagen att kännas lite lyxig som hela familjen kan äta?”. Trots att jag jobbar med mat och lagar mat typ alla timmar på dygnet så känner jag igen mig i att brottas med att få ihop vardagspusslet många dagar. Så här tänkte jag ge er mina 5 bästa tips för detta och ett vardagsrecept!
Vågar vi inte laga mat så kommer vi aldrig att bli bra på det – och utmanar vi oss inte med nya råvaror och smaker så kommer livet kännas sjukt grått och tråkigt! Få in det i rutinen så kommer det spontana i köket bli livets krydda.
Jag har tagit fram ett superenkelt, smarrigt recept på en Svamp-matvete-otto! Det är som en risotto fast på matvete och det är betydligt enklare och går väldigt fort att laga. Jag äter den som den är, bara helt vego, men den går bra att servera med kyckling eller fisk också.
Lycka till! Love Markiz
Ingredienser
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
200 g kantareller (går bra med kantareller i lag)
100 g champinjoner, strimlade
3 dl matvete
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
3 msk timjan, finhackad
2 dl parmesanost
2 dl creme fraiche med svampsmak
Gör så här
Hetta upp olja i en kastrull eller djupstekpanna och lägg i lök, vitlök kantareller, champinjoner och matvete. Stek i någon minut under omrörning, häll i vinet och koka, tillsätt buljongen och timjan, rör om då och då allt eftersom den sugs upp av grynen i ca 10 minuter. Sänk värmen och tillsätt osten och sedan creme fraichen.
Toppa med timjan och ny riven parmesanost.