Markiz Tainton: ”Så underlättar du matlagningen i vardagen”

Hon är matinspiratör och kokboksförfattare. Här ger Markiz Tainton sina fem bästa tips för hur du kan underlätta matlagningen i vardagen.

Att komma tillbaka från en ledighet, rakt in i vardagsrutinerna kan vara utmanande. Hämta, lämna, jobba. Och laga mat.

Trots att Markiz Tainton jobbar med mat så kan även hon brottas med att få ihop det pusslet. Därför delar Markiz med sig av fem bra tips för att underlätta – och slänger med ett recept i bara farten.

#1: ”Sluta fråga barnen vad de vill äta. Lär dem att äta det ni äter, det sparar så otroligt mycket tid.”

#2: ”Storhandla på morgonen en lördag eller söndag. Få människor är i affären då och butiken är fin och allt står på sin plats. Det går snabbt och enkelt.”

#3: ”Planera vardagsmaten. Det kan kännas som ytterligare en sak att göra men det är så skönt och till slit skapar det en kreativ person i köket.”

#4: ”När du sa börja laga din middag, tänk på att börja med det som tar längst tid. Till exempel pastavattnet eller att koka potatisen. Medan det kokar upp kan du göra biffarna, steka kycklingen eller vad det än är.”

#5: ”Ett livsmedel har flera matliv. Tänk kokt potatis till köttbullarna på måndagen. Om det blir över kan det bli en kall potatissallad på onsdagen. Överbliven pasta kan enkelt bli en gratäng. Det här kan du tänka på redan när du planerar veckans måltider.”

Marbodal Hemma hos - Markiz Tainton

Recept: Krämig risotto på matvete med svamp

4 portioner
15 minuter

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
200 gram kantareller (det går bra med kantareller i lag)
100 champinjoner, strimlade
3 dl matvete
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
3 msk timjan, finhackad
2 dl parmesan
2 dl creme fraiche med svampsmak

Gör så här:
Hetta upp oljan i en kastrull eller djup stekpanna. Lägg i lök, vitlök, kantareller, champinjoner och matvete. Stek någon minut under omrörning.

Häll i vinet och koka, häll i buljongen och timjan. Rör om då och då allt eftersom det sugs upp av grynen, i runt 10 minuter. Sänk värmen och lägg till osten och creme fraiche.

Toppa med timjan och riven parmesan. Klart!