Tall och granit - nu tar naturen klivet in i köken

Ut med det vita och in med – naturen. Kanske är det allt hemmajobbande som fått oss att längta efter att plocka in naturen hemma och inte minst i köket. Jordnära material och färger som tallgrön och molngrå är i alla fall de starkaste trenderna för köket i år.

 

 

Marbodal Fagerö Tall - Öppen hylla i samma kulör som köket skapar en hemtrevlig känsla. Köksö med indragen sockel. Bänkskiva Marmor i laminat. Knoppar i marmor  med rostfri fot

Det skulle kunna vara oron i världen eller kanske vår längtan till naturen efter allt instängt jobb på hemmakontoret. Tydligt är i alla fall att köken i de svenska hemmen under 2021 kommer att närma sig det naturliga uttrycket och hämta hem den harmoni som finns i skog och vid hav.
Färgpaletten är jordnära och även materialen ska komma från naturen; som bänkskivor i marmor eller sten och detaljer i trä. Gröna växter fortsätter också att ge färg och syre åt inredningen.

Marbodals serie Jordnära har inspirerats just av den nordiska naturen och innehåller färger som Sand, Åska, Tall och Granit. Färgskalan är mjuk och nyansrik och löper från varm beige till mörkt grå och djup grön. Och den som väljer ett färgat kök gör ett trendigt val. Från att försäljningen av vita kök tidigare stod för 80 procent och färgade kök för 20 procent så har det nu snabbt ändrats till det motsatta. Åtta av tio kunder väljer någon av de jordnära färgerna till sitt kök. Färgerna är vattenbaserade och Marbodal har även ett stort utbud av Svanenmärkta kök, vilket gör köken naturliga och hållabara på flera sätt.

Det naturnära köket bjuder också in till umgänge med nära och kära. Ett av de nyord som bildades under förra året var ”hänglängtan”, ett sug efter att få umgås med storfamilj och många vänner igen. Och när vi nu förhoppningsvis väldigt snart kan göra det igen så vill vi göra det – hemma.

Kanske är det av nygammal vana, kanske har vi bara fått chansen att återupptäcka våra hem och kök, men ”social cocooning” är namnet på en annan stark hemtrend som kommer att synas under 2021. Vänner och familjemedlemmar i en enda härlig röra, i ett varmt, jordnära och funktionellt kök.

Marbodal Fagerö Tall - öppen hylla i samma kulör som köket i grönt.