Höstens tre viktigaste kökstrender

Nu delar Marbodal och inredningsdesignern Lotta Agaton med sig av de tre viktigaste kökstrenderna att hålla reda på. När mer tid och tanke spenderas på och i våra hem blir hållbarhet, funktionalitet och nordisk natur ledorden för höstens trender.

Marbodal Signatur Ekbacken - kök i brunbetsad kulör
Inför hösten bjöd Marbodal in till pressträff med Lotta Agaton, inredningsdesigner, och Herman Persson, Group Design Director på Nobia – Marbodals moderbolag. De presenterade det helt nya naturinspirerade kökskonceptet Signatur Ekbacken och samtalade om några av de viktigaste trenderna inom kök och inredning just nu. De berörde naturen som formgivare, multifunktionalitet för både arbete och umgänge och hållbar design i sitt samtal.

De tre viktigaste trenderna inför hösten 2021

Naturnära design och inredning – Naturen fortsätter att vara vår största inspirationskälla för våra hem. Med naturen som formgivare får vi se mer av mjuka och organiska former, jordnära och lugnande kulörer, rustika och naturnära materialval på såväl inredningsdetaljer och möbler som köksskåp och luckor. Med det nya kökskonceptet Signatur Ekbacken presenteras även en helt ny köksö med mjukt rundade hörn och köksluckor med stående ekfaner - direkt inspirerade av vår nordiska natur.

- Naturens detaljer, färger och texturer är en tydlig trend i hemmen och kommer fortsätta att vara framöver. Ta in naturen och jobba med det du har omkring dig. Du kanske stylar ditt kök genom att plocka in kvistar från din trädgård eller använder dina färska råvaror som du ska laga mat med för att få in naturen i köket, säger Lotta Agaton, inredningsdesigner.

Hållbara och långsiktiga val - Numera tänker vi ett steg längre och livslängden på våra kök och dess inredning tas allt mer i åtanke. Vi vill inte längre byta ut något i onödan och värnar om att göra långsiktiga och omsorgsfulla val. Därför kommer en stark och ihållande trend vara hållbarhet. Vi väljer hållbara material som både ska se, kännas och hålla länge och åldras på ett vackert sätt. Även naturliga, lugnande och okomplicerade kulörer får framträda och tonsätta våra kök.

Det multifunktionella köket – När vi räknar med att fortsätta spendera mer tid i hemmet framöver blir även kökets funktioner också viktig. Framtidens konsumenter kommer att vilja ha ut mer från sitt kök än innan, både i design och funktionalitet. Köket kan fungera som arbetsplats och kreativ vrå i ena sekunden och vara stället vänner och familj samlas vid för att umgås den andra. Och det klassiska köksutseendet är inte längre vad det varit. Exempelvis har den nya köksön från Signatur Ekbacken en riktig möbelkänsla och fungerar såväl i köket som fristående för sig själv och nästintill se ut som ett sideboard i ditt vardagsrum.

- Aldrig har köket skiftat så mycket i sin funktion under dagarna som nu. Funktionalitet är av största vikt när det kommer till att hemarbete, ett ökat bak- och matlagningsintresse och mer umgänge hemma i skuggan av pandemin, säger Herman Persson, Group Design Director på Nobia – Marbodals moderbolag.