Marketenteriet på Rindö – känn historiens vingslag i ett unikt boende

Stockholm/Rindö
Ett stenkast från Rindö hamn sticker Marketenteriet ut som en varmt lysande lanterna. En vacker, kulturminnesmärkt timmerbyggnad med ett nationalromantiskt formspråk som med varsam hand förvandlats från militär matsal till tio helt unika bostadsrätter.
Köksmodell

Form

Märkning

Svanenmärkt

Samarbetspartner

Åke Sundvall AB/Vasallen/Bygg-Ole Nacka

Åke Sundvall AB tillsammans med Vasallen restaurerar och bygger om Marketenteriet till bostäder. Kök och köksinredning levereras från Bygg-Ole Nacka. Huset återskapas till dess forna glans och samtida finkänsliga tillägg tillförs för att skapa unika lägenheter, varav flera med egen ingång, uteplats och balkong med vacker utsikt över vattnet.

På Rindö är det lätt att känna historiens vingslag. Överallt syns spår efter Vaxholms Kustartilleriregemente med sina anrika kasernbyggnader som påminner om tiden då Rindö utgjorde en viktig försvarspunkt för Stockholm. En av dem är Marketenteriet som uppfördes år 1909 efter ritningar av arkitekten Erik Josephson. Dess ursprungliga funktion var mäss för underofficerare och manskap vilket innebar att matsalarna var de centrala rummen i byggnaden. Genom åren har otal värnpliktiga och officerare ätit, dansat och firat högtider i husets salar och salonger.

Att Marketenteriet använts som restaurang och nöjesbyggnad syns på arkitekturen som fått ett friare, jugendinspirerat uttryck i kontrast till regementsområdets strama, klassicerande putsarkitektur. En symbol för fritiden inom den dagliga, disciplinerade rutinen som märks på den varma faluröda fasaden, de höga rumshöjderna, pampiga trapporna och de enorma fönsterpartierna. Vackra, kulturbärande element som gör Marketenteriet så speciellt och som valts att bevaras för att kunna skapa stilfulla bostäder med själ och karaktär.

Arbetet med att återställa huset till sin ursprungliga karaktär har handlat mycket om detektivarbete. Det har grävts i arkiv efter gamla fotografier och originalritningar, rivits bort lager efter lager på jakt efter svunna tiders tapeter, skrapats fram färgrester och hittats spår efter de tjusiga salongernas och samlingssalarnas storhetstid. Pärlspont i lindblomsgrönt, mörkt ådringsmålade halvfranska spegeldörrar, järnoxidröda och mörkgröna fasaddetaljer i trä, dramatiskt mörka, storblommiga tapeter mot eleganta bröstlister och snidade träpelare som likt trädkronor bär manskapsmässens tak berättar om tiden kring sekelskiftet och den svenska nationalromantikens grundideal.

Att rulla ut originalritningarna och påbörja ett nytt kapitel där den förra arkitekten slutade är en speciell uppgift. Med Malin Belfrage och kollegor från White Arkitekter vid ritbordet genomgår Marketenteriet en total transformation från sliten matsalsbyggnad till en levande och vacker bostadsmiljö – som förmår berätta husets och platsens historia.

– Det är en ära och en utmaning att förhålla sig till denna typ av arkitekturhistoria och kulturarv, och Erik Josephson är en framstående arkitekt att ta över ett byggnadsverk från. Arbetet med Marketenteriet har inneburit en balansakt i att lyckas vara känslig för ursprungarkitekturen och samtidigt göra Marketenteriet till ett bostadshus för vår tid, säger Malin Belfrage, ansvarig arkitekt specialiserad inom restaurering, byggnadsvård och transformation.

Till de unika lägenheterna i Marketenteriet har Marbodals Svanenmärkta kök valts ut. Det är Marbodals klassiska lucka Form i färgen Lin som levereras från Bygg-Ole Nacka. Färgen Lin är en tidlös klassiker. Den lätta tonen i den ljusgröna färgen skapar en öppen och inbjudande känsla. Det är en färg som andas nystart och som med sin gröna ton inspirerar till växtlighet och bidrar med livskraft och energi. Luckorna matchas med vita porslinsknoppar som tillbehör.

 

Ett unikt boende med många fördelar

  • Kulturminnesmärkt hus med gediget hantverk
  • Skärgårdsliv med pendlingsavstånd till Stockholm City
  • Tio unika lägenheter
  • Gångavstånd till förskolor och grundskola
  • Vinkällare
  • Privata båtplatser till fem lägenheter
  • Inflyttning 2020
Marketenteriet Rindö kök nära balkong