Så anpassar du hemmet med “divided spaces” när hemmajobb blir det nya normala

Coronapandemin ser inte ut att gå mot sitt slut riktigt än och för många innebär det fortsatt hemmajobb. För alla de som bor i ett hem med öppen planlösning där kök, matplats, vardagsrum och arbetsplats ska samsas i samma rum kan hemmajobbandet störas av ljud som lätt färdas över de öppna ytorna. Att skapa rum i rummet med ”divided spaces” eller rumsavdelare är lösningen och vi ger nu våra bästa tips för att lyckas.

Marbodal Arkitekt plus Lin -  i lingrön kulör, köksö med bänkskiva i kvartskomposit

Efter snart ett år med hemmajobb börjar många vänja sig och ser fördelarna med att jobba utanför kontoret. I en undersökning utförd av Accenture svarar 53 procent av de som inte jobbat hemifrån tidigare att de nu planerar att göra det mer i framtiden. För alla de med öppen planlösning, vilket utanför arbetstid gör hemmet mer socialt och välkomnande, uppstår dock problem.

- Under pandemin har köket, som ofta är hjärtat i många hem, blivit den självklara platsen för hemarbete. Det säger sig självt att det ofta har varit svårt att finna koncentration när jobb- och vardagsliv flutit samman. Möjligheterna att dela in rummet i olika zoner för olika typer av aktiviteter med vitt skilda syften kan vara en lösning som tilltalar många. Det här är även en trend som på snabb tid vuxit fram under början av 2020 och såsom vi ser det kommer det bli en av de stora inredningstrenderna under våren och hösten, säger Herman Persson, Design Director på Nobia – Marbodals moderbolag.

Olika delar för att umgås och jobba

Trenden med rumsavdelare innebär att man delar av stora rum med öppen planlösning för att ge utrymme åt olika typer av användning och funktion. Dock behövs det inte alltid göras stora renoveringar eller förändringar på planlösningen för att skapa förutsättningar för både individuella och sociala aktiviteter. Med uppdelade utrymmen kan familjer göra olika aktiviteter utan att känna sig bortkopplade från varandra.

- Olika zoner för olika aktiviteter kommer bli alltmer efterfrågat när fler väljer att arbeta hemifrån i större utsträckning. Vi kommer att se fler lösningar som har en rumsavdelande funktion t.ex. snickerier och möbler som skapar avskilda zoner i hemmet utan att förändra rummen i grunden, allt för att skapa förutsättningar för såväl individuella som sociala aktiviteter, säger Herman Persson.

Tips för att skapa rum i rummet hemma

  • Behåll den öppna känslan med flexibla lösningar - Att sätta upp en glasvägg eller sätta in en skjutdörr är stilrena lösningar som gör att du inte behöver göra allt för mycket avkall på planlösningen. En genomskinlig glasvägg kan ge känslan av öppenhet trots att det är en vägg som skiljer av. Medan ett par smakfulla skjutdörrar till din avskilda arbetsplats sparar utrymme.

  • Multifunktionellt med möbler - Enkla ingrepp kan skapa känslan av avskildhet och fokus. Det behöver inte vara svårt att skilja av en del av rummet. Förvaringsmöbler som bokhyllor behöver inte bara bära upp böcker utan kan också få agera som vägg.

  • Kontraster och personlig smak som avdelare - Du behöver inte återskapa din kontorsmiljö. Addera personlighet med hjälp av färg, textur och materialval som kontrasterar mot väggar eller golv för att skapa avgränsning till ditt utrymme. Det går också att jobba med olika nivåer.

  • Rama in och gruppera - Du kan även skapa ett rum genom att gruppera särskilda möbler med varandra. Lämna utrymme mellan dina olika möbelgrupperingar för att markera var utrymmet börjar och slutar.

  • Låt var sak ha sin plats - En annan enkel lösning är att hitta en särskild sittplats för exempelvis jobb och möten framför datorn, barnens läxläsning, hobbys och fritid. Det kan också handla om att sitta vid en viss plats vid särskilda tider. En köksö med stolar kan funka fint att ta möten och jobba vid under dagen när matlagningen inte är igång.

 

Planlösning kök, utforska vad som passar ditt hem bäst.

Marbodal Arkitekt plus Sand - kök i beige kulör med köksö. handtagslöst med Tip-on, bänkskiva i kvartskomposit Beach Clay.
Marbodal Arkitekt plus Sand - kök i beige kulör med köksö. handtagslöst med Tip-on, bänkskiva i kvartskomposit Beach Clay. Lucka Arkitekt plus Bark målad i brun kulör. Köksö med bänkskiva Iron Bark i kvartskomposit. Matsalshörnet av väggskåp och sittbänk skapad av bänkskåp skapar inbjudande plats i köket.
Marbodal Arkitekt plus Bark - Matsalshörnets väggskåp med klafflucka döljer smart förvaring. Marbodal Arkitekt plus Bark - Integrerat skrivbord i vägghylla