Middag på en platta

Enkla recept för dig som renoverar ditt kök. Trött på hämtpizza? För dig som älskar att laga mat är en köksrenovering extra jobbig. Därför har vi på Marbodal tagit fram några enkla och goda middagar som du kan laga på en platta.

Här hittar du allt från smidiga torsk tacos till mustiga grytor. Alla recepten är enkla att laga och det mesta görs i en och samma panna – allt för att spara disk när du inte har en diskmaskin.

Vi har även samlat de viktigaste köksredskapen som du inte ska packa ner inför renoveringen och plockat ut basvarorna som du behöver i köket och i recepten.

Ett mini-skafferi som hjälper dig att laga fantastisk mat även när du saknar ett kök. En bra kokplatta kan du köpa lite överallt, och tillsammans med våra goda recept lovar vi att väntan på ditt nya kök blir än mer njutbar. Varsågod!

Recept och tips

Marbodal recept - Middag på 1 platta - Jordärtsskockssoppa

Jordärtskocks-soppa

Marbodal - Middag på 1 platta - Kalvgryta Spezzatino

Kalvgryta Spezzatino

Marbodal recept - Middag på 1 platta - Nordisk pytt

Nordisk pytt

Marbodal recept - Middag på 1 platta - Svamp- och halloumitoast

Stekt toast med svamp

Marbodal recept - Middag på 1 platta - Torsktacos

Torsk på taco

Marbodal recept - Middag på 1 platta - Grön sparris med rökt lax

Grön sparris med varmrökt lax

Marbodal recept - Middag på 1 platta - Korngrynsrisotto

Korngrynsrisotto

Marbodal recept - Middag på 1 platta - Ciderkokta blåmusslor

Ciderkokta blåmusslor

Marbodal recept - Middag på 1 platta - Marcos fisksoppa

Marcos Fisksoppa

Marbodal recept - Middag på 1 platta - Kalvschitzel

Kalvschnitzel

Marbodal - Middag på 1 platta - Redskap

Redskap att inte packa ned

Marbodal - Middag på 1 platta - Kryddor

Kryddor du behöver

Jordärtskockssoppa med parmesan och hyvlad svart tryffel

En lyxig jordärtskockssoppa garnerad med smörstekta brödkrutonger, riven parmesan och hyvlad svart tryffel. En rätt som ger dig guldkant på vardagstallriken!

Ingredienser
För 4 portioner

1 kg jordärtskockor
2 dl vitt vin
1,2 l grönsaksfond
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
4 dl grädde
2 kvistar persilja
50 g riven parmesanost
40 g svart tryffel
4 skivor bröd
25 g smör
3 msk rapsolja

Så här gör du

  1. Skala jordärtskockorna. Skär ner dem i mindre kuber och lägg i kallt vatten.
  2. Skala och hacka gul lök samt vitlök. Plocka och hacka persilja.
  3. Hetta upp en gryta på medelvärme och tillsätt smör. Lägg sedan i gul lök samt vitlök och rör om.
  4. Tillsätt jordärtskockorna, grönsaksfond, vitt vin och grädde, låt sedan koka i 25-30 minuter.
  5. Under tiden som jordärtskockorna kokar så skär bort kanterna på brödet och skär det sedan till tärningar. Efter soppan kokat klart hetta upp en panna på medel/hög värme och tillsätt smör eller en matsked olja. Stek brödkrutongerna krispiga och lägg sedan över dem på hushållspapper så de torkar.
  6. När jordärtskockorna känns genomkokta och mjuka, mixa soppan slät med stavmixer. Salta och smaka av.
  7. Servera sedan soppan direkt i grytan och toppa med krutongerna, hyvlad tryffel, skuren persilja och riven parmesan.


Tips: Om du inte kan hitta svart tryffel kan den ersättas med samma mängd rostade och hackade hasselnötter

Kalvgryta Spezzatino

En mustig kalvgryta med potatistärningar och zucchini. Med en kalvfond som bas blandas vita bönor, oliver och krossad tomat. Smaken lyfts ytterligare med salvia och rosmarin. Lika gott som ett långkok – fast serveras på 30 minuter!

Ingredienser
4 portioner

500 g kalvgrytbitar
1 zucchini
2 rödlökar
500 g krossade tomater
5 dl kalvfond
2 dl vitt vin
200 g urkärnade oliver
200 g kokta vita bönor
8 potatisar
1 kvist rosmarin
1 kvist salvia
1 citron
1 msk harissa
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja

Så här gör du

  1. Skär ner zucchini och potatis i större kuber. Skiva rödlöken och hacka vitlök.
  2. Plocka rosmarin och salvia, hacka ner fint.
  3. Hetta upp en gryta på hög temperatur och tillsätt olivolja, lök, vitlök och zucchini.
  4. Lägg sedan i grytbitarna, rosmarin och salvia. Låt steka i 3-4 minuter och rör om då och då.
  5. Häll på vitt vin, krossade tomater, kalvfond, harissa, potatis, oliver och vita bönor. Låt koka i 20-30 minuter.
  6. Riv ned citronskal och smaka av med salt och svartpeppar. Färdigt att servera!

 

Tips: Koktiden på grytan kortas ytterligare om du skär ner grytbitarna i mindre bitar.

Nordisk pytt i panna på oxbringa, rökt sidfläsk och korv

En höstig pytt på pumpa, korv, sidfläsk och oxbringa. Serveras med en crème fraiche med smak av dijonsenap. Att avnjutas direkt ur grytan – det blir både trevligare och mindre disk.

Ingredienser
För 4 portioner

250 g kokt oxbringa
250 g rökt sidfläsk
4 korvar med hög kötthalt
1 butternutpumpa
2 rödlökar
1 gul lök
2 kvistar persilja
Inlagda rödbetor
50 g smör
2 msk rapsolja

Senaps-crème fraiche:
250 g crème fraiche
3 msk dijonsenap
1 citron

Så här gör du

  1. Skiva oxbringan tunt och skär korven i halvcentimeterlånga bitar. Tärna fläsket lika fint som korven.
  2. Skala pumpan och skär ner den i större tärningar.
  3. Hacka gul och röd lök.
  4. Plocka och skölj persilja. Skär den sedan grovt. Dela de inlagda rödbetorna på hälften.
  5. Blanda crème fraichen med senap och citron(både saft och skal).
  6. Hetta upp en stekpanna (eller gjutjärnsgryta) med hög kant på hög temperatur. Tillsätt smör och olja.
  7. Tillsätt lök, pumpa, sidfläsk och korv i pannan och stek i 3-4 minuter. Rör om då och då.
  8. Lägg till sist i oxbringan, stek den i 2 minuter och avsluta sedan med att strö över den skurna persiljan, inlagda rödbetorna och senaps-crème fraichen.

 

Tips: För variation kan något av de proteinrika delarna i pytten bytas ut mot en grönsak såsom morot, rotselleri eller potatis.

Stekt toast med svamp, spenat och halloumi

Läcker toast med nordens svamp och medelhavets halloumi. Bröden toppas med riven parmesan och garneras med vattenkrasse. Ett matigt mellanmål eller en mindre måltid som hela familjen kan dela och njuta av tillsammans.

Ingredienser
För 4 portioner

4 skivor ljust bröd
200 g shiitake svamp
200 g ostronskivling
200 g trattkantareller
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
100 g spenat
200 g halloumi
50 g smör
2 msk rapsolja
50 g riven parmesan
Vattenkrasse
Flingsalt
Svartpeppar

Så här gör du

  1. Dela shiitakesvamparna på hälften och riv ner ostronskivlingen i mindre bitar.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Skiva halloumin och bryt den i mindre bitar. Skölj spenaten.
  4. Hetta upp en panna på hög temperatur och tillsätt smör samt olja.
  5. Lägg i löken och fräs den, addera sedan svampen. Stek på hög temperatur i 3-4 minuter.
  6. Lägg till sist i halloumin och spenaten, stek vidare en minut, lägg sedan innehållet åt sidan.
  7. Torka ur pannan med hushållspapper och ställ tillbaka på hög temperatur, tillsätt olja och stek brödet gyllenbrunt.
  8. Lägg svampen på det rostade brödet, toppa med parmesanost, vattenkrasse, flingsalt och svartpeppar.

 

Tips: Den föreslagna svampen kan bytas ut mot någon/några av dina favoritsvampar

 

Taco på torsk, fänkål, grönkål, kummin och groddar

Torsktärningar med smak av vitlök, fänkål och kummin på tortillabröd med avokadomajonnäs. Njut en mexikansk klassiker i nordisk tappning redan på fredag!

Ingredienser
4 portioner

2 torskfiléer á 225 gr/styck
4 tortillabröd
3 kvistar grönkål
1 ask alfagroddar
1 fänkål
2 citroner
1 salladshuvud
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 matsked brödkummin
2 kvistar dill
2 kvistar persilja
2 matskedar rapsolja

Avokadomajonnäs:
250 g majonnäs
2 stycken avokados
Skal från en citron
Svartpeppar

Så här gör du

  1. Skär torskfiléerna i fina kuber.
  2. Repa bladen av grönkålens grova stjälkar och skölj dem sedan i kallt vatten.
  3. Skala och hacka gul lök samt vitlök. Riv skalet från citronerna.
  4. Skiva fänkålen. Plocka dill och persilja och grovhacka dem.
  5. Kärna ur och skopa ur avokadon. Mosa dem och blanda ihop med majonnäs och citronskal. Krydda med svartpeppar.
  6. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Tillsätt lök, vitlök och rör sedan om. Lägg i torsk, fänkål, grönkål och brödkummin. Stek i cirka 2 minuter. Rör om då och då. Avsluta med att lägga till den hackade dillen, persiljan och citronskal.
  7. Lägg avokadomajonnäsen i botten av tortillabrödet och addera den nystekta tacoblandningen direkt från pannan ovanpå. Toppa med sallad. Vik ihop och njut!

Grön sparris med forellrom, varmrökt lax, dill & rödlök

Varmrökt lax och forellrom på en bädd av sparris, garnerad med dill och citron. En läcker måltid från både hav och jordbruksland på samma tallrik.

Ingredienser
För 4 portioner

2 buntar sparris
4 kvistar dill
2 rödlökar
2 tomater
1 citron
100 g forellrom
400 g varmrökt lax

Till vinägrett:
2 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
Salt

Så här gör du

  1. Skala sparrisen och skär bort cirka 2 cm av foten. Bind gärna upp sparrisen i bindgarn för att enklare kunna lyfta den ur det kokande vattnet senare.
  2. Skala och hacka rödlöken. Skär tomaten i tärningar.
  3. Plocka dillen från kvistarna och skär sedan ner grovt. Riv skalet från citronen.
  4. Plocka den varmrökta laxen i bitar – gärna lite olika stora.
  5. Blanda och vispa ihop dijonsenap, vitvinsvinäger och vatten. Smaka av med lite salt.
  6. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Lägg i sparrisen och koka den i 3-4 minuter.

 

Servera sparrisen på ett djupt fat, strö över rödlök, tomat och citronskal. Lägg sedan på laxen, forellrom, dill och citronklyftor. Krydda med lite svartpeppar och skeda över vinägretten.

Korngrynsrisotto med blomkål och cheddar

Höst– och vintersäsongens risotto med korn istället för ris. Grönkål och citron framhäver smaken tillsammans med riven cheddarost och hackade kastanjer. Buon Appetito!

Ingredienser
För 4 portioner

2 dl korngryn
2 gula lökar
1 blomkålshuvud
3 kvistar grönkål
1 citron
3 dl vitt vin
1,5 l grönsaksfond
100 g kastanjer (färdigrostade)
100 g riven cheddar
2 msk olja
Vattenkrasse
Salt

Så här gör du

  1. Skala och hacka gul lök.
  2. Repa bladen av grönkålens grova stjälkar och skölj i kallt vatten, skiva blomkålen tunt.
  3. Koka upp grönsaksfonden.
  4. Hetta upp en gryta på medelvärme och tillsätt olja tillsammans med lök och fräs den.
  5. Tillsätt korngrynen och fräs dem i 2 minuter tills de ser glansiga ut.
  6. Häll i vitt vin och hälften av grönsaksfonden. Låt koka i 7-8 minuter eller tills korngrynen dragit åt sig all fond. Tillsätt då resterande hälft av fonden och blomkålen. Låt koka 7-8 minuter till.
  7. När korngrynen mjuknat, tillsätt grönkål och rör runt. Tillsätt saften från en citron, riven cheddarost, grovhackade kastanjer och toppa med vattenkrasse.

 

Tips: När du ska tillaga en risotto så använd alltid varm fond. Det gör tillagningen både enklare och snabbare.

Ciderkokta blåmusslor

Musslorna kokas i astrakancider och serveras med toast och citronaioli som tillbehör. Njut av en hel gryta full med persiljedoftande musslor tillagad på bara ett par minuter!

Ingredienser
För 4 portioner

1 kg blåmusslor
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3 kvistar persilja
3 dl astrakancider eller annan torr cider.
4 skivor ljust bröd
3 msk rapsolja
Flingsalt
Svartpeppar

Till aioli:
300g majonnäs
2 vitlöksklyftor
1 citron, både saft och skal
Svartpeppar och salt

Så här gör du

  1. Skölj blåmusslorna i kallt vatten i 2 minuter(för att bli av med eventuell sand).
  2. Skala och hacka gul lök och vitlök. Plocka och skär persiljan.
  3. Blanda ihop majonnäs med riven vitlök, citronskal och saft. Krydda med salt och svartpeppar efter smak.
  4. Hetta upp en gryta på hög temperatur. Tillsätt olja och fräs löken.
  5. Tillsätt musslorna och cidern, täck över med lock och låt koka hårt i 3-4 minuter.
  6. Lyft av locket försiktigt. Strö över skuren persilja, lite flingsalt och svartpeppar. Servera genast med toast och aioli.

 

Tips: För att variera smak kan astrakancidern såklart bytas ut mot din favoritcider.

Marcos fisksoppa

En matig fisksoppa fylld med havets läckerheter samt potatis, morötter och selleri. Tärnad lax och torsk i hummerbuljong toppas med räkor och garneras med grovhackad persilja. Serveras med en kryddig crème fraiche. En lyxig helgmåltid som fungerar lika bra veckans alla dagar.

Ingredienser
För 4 portioner

400 g torskfilé
300 g laxfilé
5 potatisar
1 fänkål
2 morötter
2 selleristjälkar
2 röda paprikor
2 lökar
2 klyftor vitlök
500 g krossade tomater
5 dl hummerfond
3 dl vitt vin
2 msk olja
1 citron
50 g smör
Salt

Krydd-crème fraiche:
250g crème fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk harissa
2 kvistar persilja
3 msk kapris
1 citron, både saft och skal
Flingsalt

Så här gör du

  1. Skär torsk och laxfilé i cirka 2 centimeters kuber.
  2. Skär ner selleri, paprika, morot, fänkål och lök i medelstora bitar. Hacka vitlöken fint och dela potatisarna på fyra.
  3. Hetta upp en gryta på hög temperatur. Tillsätt olja och stek selleri, paprika, morot, fänkål och lök i 2-3 minuter. Rör om då och då.
  4. Häll på vitt vin, hummerfond, de krossade tomaterna och potatis. Låt koka i 20-25 min.
  5. Plocka och strimla persilja, grovhacka kapris, riv vitlök och blanda allting med crème fraiche.
  6. Riv i citronskal- och saft, tillsätt harissa och toppa med flingsalt.
  7. Krydda soppan med salt och citron – smaka av. Tillsätt smöret och rör runt.
  8. Ställ sedan av grytan från direkt värme och tillsätt fisken, låt sjuda i 4 minuter. Servera sedan soppan genast, tillsammans med krydd-crème fraichen.

 

Tips: För att variera smak kan även en skvätt Sherryvinäger tillsättas i soppan.

Kalvschnitzel med pepparrot, äggula och persilja

En kalvschnitzel som steks à la minute. Toppas med persilja, äggula och pepparrot. Serveras med en fräsch grönsallad och citron. Lika enkel som pepprigt god!

Ingredienser
För 4 portioner

4 schnitzlar av kalvinnanlår à 160 g/styck
2 kvistar persilja
1/2 pepparrot
4 äggulor
2 matskedar rapsolja
50 g smör
1 citron
Salt & svartpeppar

Grönsallad:
1 salladshuvud
1 röd endive
1 huvud romansallad
1 citron
2 matskedar olivolja

Så här gör du

  1. Lägg schnitzlarna på ett fat. Salta och peppra dem på båda sidor.
  2. Skölj och plocka bladen från persiljekvistarna. Skär dem sedan grovt.
  3. Knäck äggen och separera gulan från vitan. Äggvitan kan med fördel användas till annan matlagning. Skala och riv pepparroten.
  4. Hetta upp stekpannan på medel/hög temperatur, tillsätt både olja och smör.
  5. Stek schnitzlarna cirka 2 minuter per sida.
  6. Lägg upp schnitzlarna på tallrikar, strössla pepparrot och skuren persilja över. Lägg på en äggula. Servera tillsammans med grönsallad och en citronklyfta.

 

Tips: Kalvschnitzeln kan även serveras dubbelpanerad i ägg och ströbröd.

Redskapen du inte ska packa ned när du renoverar ditt kök

För dig som vill fortsätta laga god mat även under köksrenoveringen så har vi plockat ut de redskapen som du faktiskt behöver. Så slipper du rota igenom alla flyttkartonger när det är dags att laga mat.

Redskapen du behöver:

  • Skärbräda
  • Liten kniv
  • Stor kniv
  • Sax
  • Decilitermått
  • Potatisskalare
  • Stekpanna
  • Gryta
  • Rivjärn
  • Kokkärl
  • Sil
  • Stekspade
  • Träslev
  • Träspade
  • Tång
  • Stavmixer

 

Med dessa redskap kommer du långt. Ta sedan ett gammalt skåp, lägg på en träskiva och vips så har du ett mini-kök med allt du behöver, nära till hands.

Kryddorna du inte ska packa ned när du renoverar ditt kök

Kryddorna du behöver:

  • Lagerblad
  • Vitpeppar
  • Mjöl
  • Socker
  • Timjan
  • Svartpeppar
  • Balsamvinäger
  • Chili
  • Salt
  • Olivolja
  • Oregano