
Enkla recept för dig som renoverar ditt kök. Trött på hämtpizza? För dig som älskar att laga mat är en köksrenovering extra jobbig. Därför har vi på Marbodal tagit fram några enkla och goda middagar som du kan laga på en platta.
Här hittar du allt från smidiga torsk tacos till mustiga grytor. Alla recepten är enkla att laga och det mesta görs i en och samma panna – allt för att spara disk när du inte har en diskmaskin.
Vi har även samlat de viktigaste köksredskapen som du inte ska packa ner inför renoveringen och plockat ut basvarorna som du behöver i köket och i recepten.
Ett mini-skafferi som hjälper dig att laga fantastisk mat även när du saknar ett kök. En bra kokplatta kan du köpa lite överallt, och tillsammans med våra goda recept lovar vi att väntan på ditt nya kök blir än mer njutbar. Varsågod!
Ingredienser
För 4 portioner
1 kg jordärtskockor
2 dl vitt vin
1,2 l grönsaksfond
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
4 dl grädde
2 kvistar persilja
50 g riven parmesanost
40 g svart tryffel
4 skivor bröd
25 g smör
3 msk rapsolja
Så här gör du
Tips: Om du inte kan hitta svart tryffel kan den ersättas med samma mängd rostade och hackade hasselnötter
Ingredienser
4 portioner
500 g kalvgrytbitar
1 zucchini
2 rödlökar
500 g krossade tomater
5 dl kalvfond
2 dl vitt vin
200 g urkärnade oliver
200 g kokta vita bönor
8 potatisar
1 kvist rosmarin
1 kvist salvia
1 citron
1 msk harissa
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Så här gör du
Tips: Koktiden på grytan kortas ytterligare om du skär ner grytbitarna i mindre bitar.
Ingredienser
För 4 portioner
250 g kokt oxbringa
250 g rökt sidfläsk
4 korvar med hög kötthalt
1 butternutpumpa
2 rödlökar
1 gul lök
2 kvistar persilja
Inlagda rödbetor
50 g smör
2 msk rapsolja
Senaps-crème fraiche:
250 g crème fraiche
3 msk dijonsenap
1 citron
Så här gör du
Tips: För variation kan något av de proteinrika delarna i pytten bytas ut mot en grönsak såsom morot, rotselleri eller potatis.
Ingredienser
För 4 portioner
4 skivor ljust bröd
200 g shiitake svamp
200 g ostronskivling
200 g trattkantareller
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
100 g spenat
200 g halloumi
50 g smör
2 msk rapsolja
50 g riven parmesan
Vattenkrasse
Flingsalt
Svartpeppar
Så här gör du
Tips: Den föreslagna svampen kan bytas ut mot någon/några av dina favoritsvampar
Ingredienser
4 portioner
2 torskfiléer á 225 gr/styck
4 tortillabröd
3 kvistar grönkål
1 ask alfagroddar
1 fänkål
2 citroner
1 salladshuvud
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 matsked brödkummin
2 kvistar dill
2 kvistar persilja
2 matskedar rapsolja
Avokadomajonnäs:
250 g majonnäs
2 stycken avokados
Skal från en citron
Svartpeppar
Så här gör du
Ingredienser
För 4 portioner
2 buntar sparris
4 kvistar dill
2 rödlökar
2 tomater
1 citron
100 g forellrom
400 g varmrökt lax
Till vinägrett:
2 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
Salt
Så här gör du
Servera sparrisen på ett djupt fat, strö över rödlök, tomat och citronskal. Lägg sedan på laxen, forellrom, dill och citronklyftor. Krydda med lite svartpeppar och skeda över vinägretten.
Ingredienser
För 4 portioner
2 dl korngryn
2 gula lökar
1 blomkålshuvud
3 kvistar grönkål
1 citron
3 dl vitt vin
1,5 l grönsaksfond
100 g kastanjer (färdigrostade)
100 g riven cheddar
2 msk olja
Vattenkrasse
Salt
Så här gör du
Tips: När du ska tillaga en risotto så använd alltid varm fond. Det gör tillagningen både enklare och snabbare.
Ingredienser
För 4 portioner
1 kg blåmusslor
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
3 kvistar persilja
3 dl astrakancider eller annan torr cider.
4 skivor ljust bröd
3 msk rapsolja
Flingsalt
Svartpeppar
Till aioli:
300g majonnäs
2 vitlöksklyftor
1 citron, både saft och skal
Svartpeppar och salt
Så här gör du
Tips: För att variera smak kan astrakancidern såklart bytas ut mot din favoritcider.
Ingredienser
För 4 portioner
400 g torskfilé
300 g laxfilé
5 potatisar
1 fänkål
2 morötter
2 selleristjälkar
2 röda paprikor
2 lökar
2 klyftor vitlök
500 g krossade tomater
5 dl hummerfond
3 dl vitt vin
2 msk olja
1 citron
50 g smör
Salt
Krydd-crème fraiche:
250g crème fraiche
1 vitlöksklyfta
2 msk harissa
2 kvistar persilja
3 msk kapris
1 citron, både saft och skal
Flingsalt
Så här gör du
Tips: För att variera smak kan även en skvätt Sherryvinäger tillsättas i soppan.
Ingredienser
För 4 portioner
4 schnitzlar av kalvinnanlår à 160 g/styck
2 kvistar persilja
1/2 pepparrot
4 äggulor
2 matskedar rapsolja
50 g smör
1 citron
Salt & svartpeppar
Grönsallad:
1 salladshuvud
1 röd endive
1 huvud romansallad
1 citron
2 matskedar olivolja
Så här gör du
Tips: Kalvschnitzeln kan även serveras dubbelpanerad i ägg och ströbröd.
Redskapen du behöver:
Med dessa redskap kommer du långt. Ta sedan ett gammalt skåp, lägg på en träskiva och vips så har du ett mini-kök med allt du behöver, nära till hands.
Kryddorna du behöver: