Markiz Tainton bjuder på Dillrostad lax med senapsslungad potatis

Markiz Tainton bjuder oss på ett enkelt och helt otroligt smarrigt recept – Dillrostad lax med senapsslungad potatis.

Markiz Tainton recept - Marbodal

Ingredienser

4 portioner

  • 1 kg lax
  • 2 tsk salt

 

Marinad

  • 1 rödlök
  • 1 knippa dill
  • 2 msk inlagd jalapeños
  • 1 citron - saft + zest
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja

 

Tillbehör

  • 500 g sparris
  • 3 msk smör
  • Flingsalt
  • 1 dl rostade pinjenötter

 

Senapsslungad potatis

  • 1kg färsk/delikatesspotatis
  • 1 knippe rädisor
  • 1 salladslök
  • 3 msk brynt smör
  • 2 msk grovkornig senap
  • 1 msk honung
  • 1 msk citron

 

Gör så här:

Dillrostad lax

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och skiva löken. Hacka dillen grovt. Finhacka jalapeños. Skölj citronen noggrant i ljummet vatten. Riv zest och pressa ur saften. Skala och skiva vitlöken.
  3. Blanda samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
  4. Lägg laxen med skinnsidan ned på en en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper. Krydda med salt och fördela marinaden på laxen, gnid in.
  5. Tillaga mitt i ungen ca 20 minuter. Ta ut och låt vila i ca 10 minuter.
  6. Stek sparrisen i lite smör och lägg upp på tallrikar.
  7. Lägg upp sparris och laxen på ett fat. Krydda sparrisen med flingsalt och toppa med pinjenötterna. Servera med senapsslungad potatis.

 

Senapsslungad potatis

  1. Borsta och skrubba potatisen. Koka mjuk i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Häll av vattnet och ånga noga.
  2. Ansa och skär rädisorna i tunna skivor. Ansa och skiva löken.
  3. Blanda smör, senap, honung och citron i en skål. Blanda i potatis, rädisor och lök, blanda runt.
  4. Lägg i en skål och toppa med salt och peppar.