Köksdesignern: ”Så mycket kostar ett kök”

Det finns en hel del beslut att fatta både inför och under en köksrenovering, men den vanligaste frågan brukar ändå vara: Hur mycket kostar egentligen ett kök? Jane Lorenz, köksdesigner hos Marbodal Sickla svarar – och ger sina bästa tips.

Marbodal Form Åska - kök i mellangrå kulör i PLUS-utförande som skapar en platsbyggd känsla. Avslutningshylla för köksön ger en lättare känsla samt skapar plats för förvaring. bänkskiva kvartskomposit Venato Scuro.

Var ska man börja?

– Först ska man tänka på vad man vill ha och vilken budget man är beredd att lägga på sitt kök. När du har kommit så långt går du med fördel till en leverantör för att titta på allt från funktioner till materialval, säger Jane och fortsätter:

– I samma veva kan du även boka en tid för ett hembesök eller ett planeringsmöte. Då hjälper vi dig att kontrollmäta och hitta nya lösningar.

Hur ska man tänka i början av renoveringen?

– Gör ett bra förarbete och skriv en lista med vad du är nöjd, och mindre nöjd med, eller vad du helt enkelt saknar med ditt nuvarande kök – planera det nya utifrån det. Vad vill du med ditt nya kök? Det kan handla om känslan du vill ha eller hur du ska använda det. Jag, som köksdesigner, hjälper dig med tips och råd utifrån önskemål och behov.

Materialval, hur ska man tänka där?

– Hållbarhet. Du ska trivas lika bra i ditt kök om tio år, då är materialval och hållbarhetstänket viktigt. Välj bra material, sådant som håller i längden och är lättskött. Gör det enkelt för dig och underlätta din vardag, det är mitt motto.

Hur ska man förhålla sig till trenderna?

– Man kan ha en bas för att sedan ta in accenter för att få in trenderna i köket, med färger och sådant. Tänk på att ditt kök ska överleva många olika trender.

Stort kontra litet kök, ska man tänka annorlunda?

– Jag tycker man ska utgå från sitt ljusinsläpp. Om du har ett litet kök med lite naturligt ljus, då tycker jag inte att du ska ha ett mörkt kök. Då krymper man nämligen hela rummet. Det kan även vara bra att tänka på att inte bygga allt för högt om det är ett litet rum, då kan känslan att det rasar över en bli påtaglig, säger Jane och fortsätter:

– Har man ett stort kök med mycket ljusinsläpp ska man inte vara rädd för lite färg. Blanda gärna upp med ljust och mörkt. Men oavsett om du har ett stort eller ett mindre kök är arbetsytor det viktigaste. Försök frigöra plats, till exempel genom att få upp mikron i ett hög- eller överskåp.

Så, vad kostar ett kök egentligen?

– Det är lite som att fråga vad en bil kostar. Det är väldigt olika beroende på storlek och materialval, men man kan få ett mellanstort kök från 100.000 kronor och uppåt.

– Man brukar säga att bänkskivor och vitvaror står för de stora kostnaderna. Materialval, luckor, inredning och byte av golv är också faktorer som gör att kostnaden kan dra iväg.

Det här påverkar priset på ditt kök:

#1: Bänkskivan

Kostnaden för bänkskivan utgör en stor del av den totala kökskostnaden. Den påverkas av storlek på bänkskiva och även vilket bänkskivematerial du väljer.

#2: Vitvaror

Tänk igenom dina val av vitvaror. Älskar du att laga mat och värdesätter smarta funktioner? Då kanske du också kan tänka dig att investera mer än om du hellre äter ute och nöjer dig med grundläggande funktioner. Vitvaror kan påverka priset en hel del, så gå igenom vilka behov du har.

#3: Skåp eller lådor

Om du väljer skåp framför lådor kan även det hålla kostnaden nere, då skåp är något billigare än lådor.

#4: Design

Köksluckor finns i olika material, färg och form – därmed även olika prisnivåer. Om du vill hålla kostnaden nere så finns det enklare luckor att välja.

#5: Storlek på köket

Priset för ett kök påverkas såklart av hur stort rummet är. Ju mindre rum desto lägre kostnad eftersom det ryms färre köksskåp och mindre yta för bänkskiva.

#6: Montering

Är du händig och kan montera köket själv så är det en möjlighet för att spara in på kostnader. Annars rekommenderar vi att anlita köksmontörer som är experter på just köksinstallationer.

Läs mer om så köper du kök

Vad kostar ett kök?

Få en prisuppskattning av ditt nya Marbodalkök
Välj din köksmodell

Rita ditt kök

Gör det enkelt att planera ditt kök
Starta din köksresa