5 tips för en lantlig känsla i köket

Mixa och matcha gammalt och nytt, våga bryta av med färger och låt spännande detaljer träda fram. Inför sommaren vill vi ge inspiration och fem tips för hur du skapar en lantlig känsla i köket.

Marbodal Fagerö - kök i ljusgrå kulör Moln

Försäljningen av fritidshus har blomstrat senaste året och allt fler längtar till att vara nära lugnet och naturen. Men oavsett om du planerar att renovera köket på landet eller skapa ett nytt intryck i ditt nuvarande kök, finns det både stora och små knep du kan inspireras av för att få den varma lantliga kökskänslan.

5 Tips för en lantlig känsla i köket

1. Våga ta ut svängarna med färger

Om du planerar att renovera eller ge ditt lantkök ett lyft är en god idé att fundera på färgerna. På landet är det välkommet att ta ut svängarna med färger och låta personligheten få lysa igenom. Den gröna kulören Tall har senaste året blivit en favorit i många kök och ger ett varmt och lugnande intryck. Lär dig mer om färgernas feng-shui.

2. Mixa och matcha

Blanda gammalt med nytt i ditt kök. Loppisfynd, antikt och ärvda saker får gärna gifta sig med moderna inslag. För att få en extra lantlig känsla går det även bra att köra på omaka stolar, färgglada glas och olika udda porslin och härligt mönstrade textilier.

3. Köksö och kökssoffa

Lantstället kanske för tankarna till ledighet och socialt umgänge med släkt och vänner? En köksö passar för den som vill ge hemmet de bästa förutsättningarna för att umgås och samlas kring. Medan en kökssoffa passar den som vill ta en tupplur inomhus mitt på dagen en regnig sommardag.

Marbodal - bänkstående vitrin - Fagerö Moln - kökslucka ljusgrått

Fagerö Moln - bänkstående vitrin

4. Låt dina favoritsaker ta plats

För att få en extra lantlig känsla kan du låta dina favoritsaker stå framme. Låt också vackra grönsaker och fina burkar och förpackningar synas lite extra. Kanske något loppisfynd eller en ärvd kruka kan dammas av och ställas fram. Den ombonade och hemtrevliga känslan kommer förhöjas när du omger dig av saker du tycker om.

5. Traditionella detaljer


En vacker krysspröjs på en vitrinlucka, en tandad krönlist, bänkskivor i levande trä, en klassisk kran - allt sitter i detaljerna för att du ska få en extra lantlig touch. Om du vill göra en mindre insats i köket kan du byta ut knopparna på dina luckor, byta köksskiva, addera in en vägghylla eller konsol som lyfter fram porslin eller gör dina köksredskap lätta att komma åt.