Feng Shui-experten Jannice Wistrand: ”Så påverkas du av färgerna i ditt hem”

Grönt är skönt, brukar det heta. Och visst ligger det någonting i det. Olika färgval i hemmet påverkar oss nämligen på helt olika sätt.

Marbodal Fagerö Tall kök med stor köksö med diskho och blandare samt inbyggd häll och ugn.  Knoppar i marmor samt bänkskiva Marmor i laminat.

Har du någon gång klivit in i ett grönmålat rum och direkt känt ett inre lugn, utan att egentligen veta varför? Förklaringen är att färger påverkar våra känslor undermedvetet, menar inredaren och Feng Shui-konsulten Jannice Wistrand.

– Färg är det första vi ser, före form och material. Därför är det viktigt att vi är medvetna om vilka färgval vi gör, vi kan i princip själva välja hur vi ska må i våra hem, säger Jannice.

Enligt forskning är de associationer vi har till färger delvis kulturellt inlärda, men i grunden är vår biologiska påverkan av färger likadan för alla människor.

– I ett experiment satte man en grupp personer i ett rum med röda väggar och en grupp med blå väggar för att utföra uppgifter. Man kunde tydligt se att personerna i det röda rummet gjorde allt mycket snabbare, men med betydligt fler fel. De blå däremot var lugna och fokuserade.

Grönt och blått skapar lugn

Jannice förklarar att den blå färgen ger trygghet.

– Tidigare pratade man om att blå påminde om det stormande havet, men i dag vet man att den tvärtom är lugnande och pålitlig. Det är därför som sjökaptener, polis och vaktpersonal ofta är klädda i blått.

Även gröna färger går i lugnets tecken.

– Grön är en harmonisk färg som symboliserar naturen och som vi förknippar med hälsa, ungdom och miljömedvetenhet. Den är lugnande och ger samtidigt energi, vilket skapar balans.

Kökets färgsättning i fokus

I slutet av 90-talet umgicks svenskarna mycket i vardagsrummet och ville därför ha det uppiggande solgult. I dag vill man istället komma ner i varv.

– Nu är det inte vardagsrummet, utan köket som är centralpunkten där man sitter och gör läxan och samlas. Då passar jordnära kulörer bra för att få fram ett lugn.

Om du ska färgsätta ditt kök handlar det om att tänka ut vilken känsla du vill åt. Vill du få massor av energi eller komma ner i varv?

– Ett brunt kök skapar lugn och trygghet medan till exempel ett restaurangkök oftast är rostfritt eller vitt, för att snabbt komma upp i varv.

Tröttnar fort på starka färger

Röda och orangea kulörer har visat sig öka vår aptit, medan turkosa toner tvärtom minskar den. Men vare sig du ska sätta färg på kök eller väggar bör du alltid tänka långsiktigt.

– Starka kulörer är inte särskilt hållbara, men varsamma färgövergångar som liknar naturens skiftningar tröttnar vi inte lika fort på. Att använda jordnära färger som grönt, rostbrunt och beige är hållbart i längden.

Snabbguide: Så påverkar färgerna dig

Blått: Ger en känsla av trygghet, lugn och får kroppen att slappna av.

Turkost: En uppiggande färg som vi förknippar med renlighet och fräschör.

Grönt: Har både en uppiggande och lugnande effekt samtidigt.

Rött: Ökar aptiten, men kan trigga stress.

Gult: Piggar upp och ger energi.

Brunt: En väldigt lugnande färg som är bra för att hålla fokus, men för mycket kan ge nedstämdhet.

Beige: Sandiga, jordnära toner ger en känsla av harmoni och välbefinnande.