Rotselleri- "chark" Karl-Johan svamp färskost
Ingredienser:
- 1 liten rotselleri
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1 dl socker
- 3 dl vatten
- 50 g karljohan-svamp
- 1 liten schalottenlök
- ½ kruka timjan
- 2 dl färskost
- 1 tsk sellerisalt
- Salt, svartpeppar
Gör så här:
- Skala rotselleri. Skiva supertunt på mandolin.
- Koka upp lättsaltat vatten. Doppa skivorna i det salta vattnet 20 sek och kyl sedan i kallt vatten. Häll av och låt rinna av.
- Koka upp vinäger, socker och vatten. Lägg ner rotselleri och låt marinera helst 1 dygn (1 tim räcker för smak).
- Stek karljohan svamp med lök gyllenbrun i lite smör och olja. Låt svalna. Mixa med färskost och lite olivolja. Smaka av med salt och peppar.
- Servera som en charkbricka med rostat bröd eller bred ett smörrebröd och mumsa direkt. Krydda med sellerisalt.
Smörbakad rotselleri m. picklad fläderdressing
Ingredienser:
- 1 st rotselleri
- 2 msk smör
- Salt
- 1 dl inlagd fläder
- 1 st citron
- 1 dl olivolja
- 1 dl finhackad lök
- Salt
Gör så här:
- Skrubba rotselleri noga. Skär av lite av botten (fästet till rottrådarna).
- Gnid in i rumstempererat smör och vik in i aluminiumfolie. Baka i ugn på 175 c till en innertemp på 93 c. Tag ut och låt vila i 5 min.
- Svetta löken mjuk med lite matolja på låg värme under lock utan att det tar färg.
- Mixa inlagd fläder, citronskal, citronkött och lök med olivolja.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Servera en klyfta varm rotselleri med fläderdressing.
Selleri-spagetti och korianderdressing
Ingredienser:
- 400 g selleri rottrådar
- 2 msk smör
- 1 st schalottenlök, finhackad
- 1-2 st lime, skal och juice
- ½ dl olivolja
- ½ kruka koriander
- ½ kruka persilja
- 1st grön chili
- Salt, svartpeppar
Gör så här:
- Blanda lök, limeskal, saft, olivolja, persilja, koriander och chili. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Tvätta rottrådar noga med borste. Koka upp lättsaltat vatten med en klick smör och sjud rötterna i ca. 3-4 min. Lyft och vänd upp med dressing.
Selleriblad och stjälk "Waldorf Astoria"
Ingredienser:
- 200 g stjälk och blad
- 200 g äpple, urkärnad och klyftad.
- 200 g potatis, kokt
- 50 g valnötter, rostade
- 4 st kokta ägg, delade
- 1 st ägg
- 2 msk champagnevinäger alt. vitvinsvinäger
- 1 msk dijonsenap
- 1 dl matolja
- 2 msk nötolja
- Salt, svartpeppar
Gör så här:
- Skiva stjälk och blad lite grovt. Koka upp rikligt med vatten. Tillsätt salt och koka stjälkar och blad i ca. 3 min. Kyl i iskallt vatten.
- Mixa ägg med senap och vinäger. Tillsätt matolja och nötolja i tunn stråle till lös majonnäs.
- Blanda koktpotatis och selleri med majonnäs. Lägg i botten av fatet.
- Toppa med råstekt äpple, äggklyftor och rostade valnötter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Sellerisalt
Ingredienser:
- Skal från rotselleri
- Havssalt
Gör så här:
- Torka skalet över natten i torkmaskin el. i ugn på 50 c med öppen ugnslucka.
- Mixa selleri till pulver och smaksätt salt. Spara även som smakförhöjare till soppa, gryta eller bolognaise.
Inlagd fläderblomma
Ingredienser:
- 10 st blommor
- ½ dl ättika
- ½ dl socker
- 1 dl vatten
Gör så här:
- Koka upp ättika, socker och vatten.
- Slå över blommor och lägg på tätslutande burk i kyl. Supergott till alla rotfrukter och kål.
Fler recept på samma tema. Använd alla delar av en purjolök. Tre goda pujolök recept.