Paul Svensson: "Goda recept för hela purjolöken"

I samarbete med Paul Svensson har Marbodal tagit fram gröna styckningsscheman för purjolök, rotselleri och fänkål. Vi vill inspirera till grön matlagning och minskat matsvinn genom att visa hur man kan ta tillvara på alla delar av grönsaken. Här bjuder vi på tre recept där alla delar av purjolöken tas tillvara; blast, blad och rotfäste.

Smörrebröd med purjolöksremoulad

Smörrebröd med purjolöksremoulad och "rostad lök"

Ingredienser

  • 4 skivor rågbröd
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl pickles (blomkål, morot, syltlök, kapris) finns att köpa
  • ½ st purjolök med rottrådar
  • ½ st gurka
  • 1 ask smörgåskrasse

 

Gör så här:

  1. Blanda majonnäs med hackad pickles. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Rosta rågbröd i brödrost och stryk med remoulad.
  3. Skiva purjolök och lägg i vatten i minst 15 min. Skär av rottrådar och skölj noga.
  4. Värm upp olja till 150 c. Fritera purjolökstrådar gyllenbruna. Lägg upp på papper och låt rinna av och salta.
  5. Bred rågbröd med remoulad. Fördela purjolök och friterad lök över mackan.

 

Äggröra med purjolök, kantareller och pepparrot

Ingredienser:

  • 1 st purjolök (den gröna delen)
  • 4 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 150 g kantareller
  • 1 bit vit purjolök
  • 2 cm pepparrot
  • 1 msk smör

 

Gör så här:

  1. Strimla den gröna purjolöken och skölj noga (spara den vita delen till nästa recept) och spara lite till kantareller.
  2. Svetta löken mjuk under lock med smör.
  3. Vispa ägg och grädde med salt och peppar. Häll över purjolök och rör tills äggröran tjocknar.
  4. Stek kantareller med lite finhackad purjolök och toppa äggröran. Avsluta med att riva pepparrot över.

 

Grillad purjolök med honung och getost

Ingredienser:

  • 1 st purjolök
  • 1 msk honung
  • 1 tsk ättika
  • 50 g getost
  • 1 msk skuren rosmarin
  • Salt, svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Värm ugn till 220C
  2. Tvätta purjolök och skär av det mesta av de gröna bladen (spara till äggröra).
  3. Lägg in purjolök i ugnen och rosta till en innertemp på 91 c. Tag ut och skala av yttersta lagret.
  4. Snitta löken längs med och fyll med smulad getost. Ringla på honung och toppa med hackad rosmarin.

 

Använd alla delar av en fänkål: Tre goda recept