Fänkåls- "Pizzetta" med fänkålspesto och tomat
Ingredienser
- 1 st smördeg
- 1 burk hela konserverade tomater, San Marzano
- 1 msk oregano, torkad
- 10 st små svenska tomater
- 1-2 st fänkål (lite beroende på storlek)
- 1 knippe fänkålsdill
- 1 st vitlöksklyfta
- 30 g parmesan
- 50 g spenat
- ½ dl solroskärnor
- Olivolja
- Salt, svartpeppar
Gör så här:
- Värm upp ugn till 210c med en plåt i.
- Häll av vätska (och spara till såsgrund) från tomater. Grovkrossa och fördela över smördeg. Strö över oregano.
- Strimla fänkål. Värm upp en kastrull tillsätt olivolja och en klick smör. Svetta fänkål mjuk under lock. Tillsätt ev. lite vatten mot slutet och låt koka in. Fördela den mjuka fänkålen över pizzettan.
- Mixa fänkålsdill, spenat, vitlök, parmesan, solroskärnor och olivolja till en slät rinnig dressing.
- Flytta över pizzettan på varm plåt och baka av tills gyllenbrun ca. 10-13 min.
- Tag ut och toppa med färska skurna tomater och fänkålspesto. Gott att toppa med sallad, en skvätt vinäger eller varför inte några bitar buffelmozzarella.
Söta stjälkar med karamellkokt äpple och vispgrädde
Ingredienser:
- 10 st fänkålsstjälkar
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- 2 st citron
- 2 st äpple, stora och fasta
- 2 dl socker
- 2 dl smör
- 1 dl vispgrädde
- 2 dl krossade biskvier
Gör så här:
- Skiva stjälkar fint. Koka upp socker och vatten. Smaka av med citronsaft och skal. Slå över fänkål och låt marinera i kyl minst 1h.
- Smält smör och tillsätt socker. Dela äpplen och skär ur kärnhus. Låt socker och smör karamelliseras under vispning. Tillsätt lite grädde och lägg i äpple med skalsida nedåt. Sänk värme och låt puttra under lock tills äpple är mjukt. Lyft och koka ihop kola sås med lite vatten.
- Servera äpple glaserat med kolasås, lättvispad grädde, fänkålssallad och krossade mandelbiskvier.
Fänkålsiste på roten
Ingredienser:
- 2 st fänkålsrötter eller fänkål
- 2 msk earlgrey
- 1 st eko citron
- 3 msk honung
- 1 liter vatten
Gör så här:
- Koka upp 1 liter vatten.
- Tvätta, skala och riv fänkålsrot el. fänkål. Blanda med te och slå på vatten. Låt dra i 10-15 min. sila och pressa ur.
- Råsafta en hel citron i råsaftcentrifug (el. riv skal och pressa juice).
- Låt teet svalna. Rör ut med honung och citron. Servera väl kylt.
Fler goda recept - en matig sallad med härligt syrlig picklad rödlök