Inredningsarkitektens spaningar från Stockholm Furniture Fair 2023

Starka färger och neutrala nyanser.
Klassiker som får nytt liv och det egna uttrycket.
Här är trenderna från Stockholm Furniture Fair 2023.

I februari fick skandinavisk design skina under Stockholm Furniture Fair. Över 400 utställare tog plats och visade vad deras fokus är framåt.
Jessica Fryklund, inredningsarkitekt hos Marbodal, var där och delar nu med sig av de tydligaste trenderna.

Trä överallt

Obehandlat, svarvat, betsat, slipat, böjt eller oljat. Trä tog plats och är, oavsett sort eller eventuell behandling, inte på väg någonstans.
– Nu skapas gärna även spännande kombinationer genom att blanda både mörka och ljusa träslag. Eller som är behandlade på olika sätt. Vår kärlek till träkök verkar vara här för att stanna.

Marbodals kökslucka Arkitekt Plus i Tonitons kulör Creme.

På väggen en vitrinlucka med svart ram från Marbodals Signatur Ekbacken.

Färger och kombinationerna fortsätter ta plats

Delar av mässan var som en färgstark explosion. Kleinblått, klarrött, intensivt grönt och gult. Medan andra delar var mer mjuka i sitt uttryck: pudriga rosa och lila, brända toner i roströd och persika.
– De ljusa, lättsmälta färgerna är fortfarande grunden men med starka, poppiga accenter för att ge inredningen mer liv. Och för att skapa spännande kontraster.

Möbler som är mjuka i kanterna

De har varit populära ett bra tag och kommer, med all säkerhet, fortsätta vara det.
– Det känns som att vi, mer än någonsin, vill omge oss med mjuka runda former och textilier. Det är som att vi vill skapa en lugn, ombonad och trygg plats hemma när det är så oroligt i världen, säger Jessica Fryklund och fortsätter:
– Överallt såg vi de runda formerna, som ofta var klädda med textil. Gardiner och mattor tar mer plats och även väggbonader och andra mjuka objekt.

Marbodals köksö från Signatur Ekbacken med rundade hörn.

Uppdaterade klassiker

Hållbarhet är en hygienfaktor. Stoltheten över lokal tillverkning och återvunna material syntes hos många utställare.
– Slit och släng är förbi. Nu väljer allt fler att renovera eller uppdatera genom att ersätta trasiga delar. Eller bara byta ut detaljer för att förändra utseendet.
– Naturmaterial är alltid aktuellt: Ull, kashmir, läder och trä är ledorden är när det kommer till materialvalen inom inredningstrender 2023.

Amelia Widell hade ett gammalt Marbodalkök där vitala delar som stommen mådde bra.

Hon uppdaterade sitt kök med ett RE:NEW luckbyte, modell Fagerö Sand.

Det unika objektet

För att sätta sin egen prägel på hemmet vill alla åt samma sak: Exklusivitet – utan att behöva kosta en förmögenhet. Många visade upp sin variant av det unika objektet och hur det skapade både effekt och dynamik i just deras montermiljö.

– Unika, bubbliga, skeva, taktila objekt i alla material. Vi vill få det att kännas personligt och unikt i våra hem. Vi rör oss generell mer och mer mot inredning som väcker känslor med en modern mix av hållbara material, futuristiska former och modiga färgskalor.