Svante Öquist: ”Vi ritade vårt drömkök med hjälp av Marbodal”

De ville ha ett kök som passade in i det arkitektritade huset. Och när det existerande köket började ramla sönder var det dags.
Svante Öquist och Niclas Steeve har förlängt livstiden med stil på Villa Sundahl.
– Floskler är ju floskler för att de stämmer, köket är verkligen hemmets hjärta.
Köksmodell
Arkitekt plus
Kulör
Tall
Bänkskivor
Måttbeställd rostfri bänkskiva från Purus / kvartsit Madre Perola
Handtag
Retro krom

1955 ritade arkitekten Eskil Sundahl sin egen bostad i Sköndal, södra Stockholm. Huset, Villa Sundahl, klättar uppför ett berg och smälter sömlöst in i sin omgivning samtidigt som det sticker ut med sina uttrycksfulla lösningar. Fastigheten har faktiskt blivit blåmärkt av Stockholms stadsmuseum, vilket innebär att Villa Sundahl har ”synnerligen högt kulturhistoriskt värde”.

En av favoriterna i det nya köket är vedspisen. Men också frånvaron av överskåp som gör att köket känns mycket större.

Bänkskivan i kvartsit fortsätter från arbetsbänken upp i de två fönster som bidrar med så mycket ljus i köket.

Då var det dags att renovera

2014 flyttade inredningsprofilen Svante Öquist och Niclas Steeve, utbildad trädgårdsmästare, in i huset. Med sina bakgrunder inom både hemmets insida och utsida stannade Svante och Niclas inte vid att vara partners i livet, de startade också ett företag tillsammans med fokus på trädgård: Villa Sundahl Trädgård.

När paret flyttade in var köket i huset runt tio år gammalt.
– Det var inte ett kök som vi skulle valt själva, men vi tänkte att det får vara kvar så länge det håller. Och för ungefär ett år sedan började det krackelera i fogarna. Det hade med råge passerat sitt bäst före-datum, säger Svante.

Två bänkskivors möte. Det rostfria för en mer industriell, funktionell känsla och kvartsiten som matchar färgen Tall perfekt.

Köket känns levande med så många olika material, samtidigt som de nästan sömlöst passar ihop.

Arbetsbänken är 70 centimeter djup, i stället för standard som är 60 centimeter. En detalj som bidrar till ett välplanerat kök.

”Man bevarar den äldre känslan med den typen av spis men uppdaterar tidsenliga detaljer såsom att klä in den i samma sten som resten av köket”, säger Malin Göransson, köksdesigner hos Marbodal.

Enkelt och funktionellt.

”Ett kök som harmoniserade med tidskänslan”

Planerandet av ett nytt kök började egentligen direkt när de flyttade in. Men tog fart ordentligt för några månader sedan. Visionen delade Svante och Niclas: De skulle vara ett kök som passade in i huset.
– Vi ville återgå till 1955, ett kök som harmoniserade med tidskänslan. Vi pratade mycket om hemtrevnad, trivsel. Därför var det självklart för oss att ha en kamin i köket. Vi ville också ha det enkelt och rent. Inte lantligt med spegelluckor utan funktionellt, som arkitekturen av den tiden står för, säger Niclas.

Valet landade på den släta luckan Arkitekt Plus.
– Det är den enklaste luckan, utan krusiduller. Vi jobbade med Malin Göransson, köksdesigner på Marbodal, och det samarbetet kändes väldigt bra. Hon var alltid tillgänglig och kom med bra förslag, säger Svante och fortsätter:
– Vi har ritat vårt drömkök med hjälp av Marbodal.

Tall och två bänkskivor

När de skulle välja färg på luckorna stod det mellan de jordnära färgerna Lin och Tall. Det blev Tall och två olika bänkskivor: En i rostfritt stål och en i kvartsit som tillsammans skapar ett spännande möte. Och blandar funktion med stil.
– Floskler är ju floskler för att de stämmer, köket är verkligen hemmets hjärta, säger Svante.

En vägghängd blandare hade Svante och Niclas haft tidigare och var en självklarhet även den här gången. Lika självklart var den rostfria bänkskivan, för att få rätt känsla i köket.

Niclas Steeve, Svante Öquist och hunden Musse i det nyrenoverade köket.

Stänkskyddet ramar in och skapar, även här, ett spännande möte med kaklets linjer.

Malin Göransson, köksdesigner hos Marbodal, om nya köket

Hur var första mötet med Svante och Niclas?

– Ett väldigt trevligt, avslappnat möte med god fika. Det var väldigt inspirerande då huset har så mycket historia. Vi började med en rundtur och varje rum kändes så välplanerat. Det gjorde det självklart enklare att sedan förstå vad det var för känsla de ville komma åt i köket, vad som passade in.

Vad tycker du bäst om i det nya köket?

– Jag tycker att köket i sin helhet gör sig väldigt bra i Svante och Niclas hus. Ett kvadratiskt kök med två bänkar i vinkel, som de hade tidigare, känns som den optimala planlösningen. Men att ta bort väggskåpen för att få ytterligare ljusinsläpp, och samtidigt få in det vackra kaklet, var helt rätt. Jag tycker även om att de valde färgen Tall, det kommer fram så fint i ljuset från fönstren och passar så bra till bänkskivan Madre Perola.

Finns det något du tycker är extra spännande som lösning i deras kök?

– Niclas och Svante ville gärna få in en Viking 30-spis, vilket jag tycker präglar köket uttryck. Man bevarar den äldre känslan med den typen av spis men uppdaterar tidsenliga detaljer såsom att klä in den i samma sten som resten av köket.

– En annan detalj jag själv tycker är väldigt funktionellt är att göra arbetsbänken djupare, det gör att man får mer yta att jobba på. Att placera en vägghängd blandare var givet från början och något som Svante och Niclas haft tidigare.

Fanns det några utmaningar?

– Det finns alltid utmaningar när man renoverar. En oro man har är att det finns något som döljer sig bakom det befintliga köket, som rördragningar eller andra saker som dyker upp först när man river köket. I det här fallet var det inget oväntat som dök upp på det sättet, som tur var.

– Det är också en utmaning när man jobbar med olika material. Natursten och rostfritt beter sig olika och de produceras på olika sätt. Det här gör självklart att alla möten som uppstår i köket måste vara precisa och att man installerar det noggrant och varsamt.

Om det här köketVar

Sköndal, södra Stockholm

Storlek på köket

Cirka 12 kvm

Köksdesigner

Malin Göransson

Vem bor här

Svante Öquist, Niclas Steeve, dottern Filippa och hunden Musse