Sommarhusets mittpunkt: Lantlig västkuststil med jordnära kulörer

I Fiskebäckskil finns ett blått kök som sömlöst smälter in med resten av sommarhuset. En plats att längta till, om man frågar Johan.
– Målbilden var ett kök som är härligt att vara i, som bjuder in till umgänge och social samvaro.
Köksmodell
Form
Kulör
Hav och Moln
Bänkskiva
Laminat Delaware Stone
Fläkt
Röros

När familjen köpt sin tomt i Fiskebäckskil började de fundera på husvalet. De visste tidigt vilken stil de ville ha: Det skulle andas enkelhet, luftigt, sommar, avskalat men även med en känsla av industri. Det här gällde även köket.

”Att vi skulle ha en köksö var för oss självklart”

Helena och Johan var överens om att de ville ha marina köksluckor och valet föll på Marbodals lucka Form i färgen Hav. Hav kombinerades med kulören Moln på kökspelaren, vilket går igen i garderoberna i hallen och i alla dörrfoder.
– Målbilden var ett kök som är härligt att vara i, som bjuder in till umgänge och social samvaro. Mycket förknippat med sommar, bad och semester, säger Johan och fortsätter:
– Att vi skulle ha en köksö var för oss självklart. Vi ville ha den stora ytan att jobba på och mycket utrymme i underskåp.

Öppenhet och matcha bänkskiva med golv

För att sätta en personlig prägel på köket kompletterades det med en knopplist där köksredskap kombinerat med personliga ting får plats. Helena och Johan tycker det bästa med köket är öppenheten och att bänkskivan passar så bra till betonggolvet.

Helena vill avslutningsvis dela med sig av ett tips till andra som planerar en köksrenovering.
– Tänk helhet. Att köket stämmer överens med husets själ och karaktär. Och välj en färg som du känner funkar i längden.

Peter Wohner, köksdesigner hos Marbodal, berättar om hur köket blev till

 

Hur gjorde du för att sätta dig in i kundens behov?

– Familjen besökte vår butik för att hitta inspiration till sitt nya husbygge. Jag passade då på att ställa många frågor, inte bara om köket utan även om hustyp och var och i vilket läge huset skulle ligga.
– För att förstå känslan kunden ville ha i sitt nya kök brukar jag be dem skapa ett moodboard med färger och möbler de tycker om. Efter det gör jag en behovsanalys för den praktiska biten.
– Vi går självklart igenom vilken typ av lucka de önskar, färgval och hur man vill kombinera det med bänkskiva och knoppar. Just i det här projektet ville familjen ha hjälp med hur de skulle få ihop hall, entré, kök och vardagsrum på ett bra sätt. Då föll det sig naturligt att kombinera de två olika kulörerna Hav och Moln.

Vilka smarta lösningar finns i köket?

– Det finns mycket förvaring i form av lådor med effektiv inredning. Den stora köksön sväljer inte bara många saker, den gör också att man kan ha ett socialt umgänge kring den.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?

– Tänk igenom vilka behov som finns och vilket designuttryck som önskas. Ta hjälp av en köksdesigner för att planera köket på bästa sätt och anlita en certifierad montör, då blir processen så smidig som möjligt.

Om det här köketVem bor här?

Ett sommarhus för Johan och Helena med sina 3 barn

Köksdesigner

Peter Wohner

Köksmodell/kulör

Form i kulörerna Hav och Moln

Stil

Lantlig västkuststil

Planlösning

Rakt kök med köksö och kökspelare

Var?

Fiskebäckskil på Skaftö i Bohuslän