Välkommen till sommarhusets mittpunkt – ett kök i lantlig västkuststil med kombinerade jordnära kulörer

Julen 2020 flyttade familjen in i sitt nybyggda fritidshus i Fiskebäckskil – ett riktigt drömhus. ”När vi köpte tomten och började fundera på husval, visste vi tidigt vilken stil vi ville ha. Den skulle andas enkelhet, luftighet, sommar, avskalat och även lite industriellt. Vi ville ge huset en tydlig karaktär med hjälp av naturliga, jordnära färgskalor”, förklarar Helena
Köksmodell
Form
Kulör
Hav och Moln
Bänkskiva
Laminat Delaware Stone
Fläkt
Röros

Familjen var överens om att de ville ha ett kök med marina luckor och valet föll på Marbodals lucka Form i färgen Hav. Hav kombinerades med kulören Moln på kökspelaren, vilken även går igen i garderoberna i hallen och i alla dörrfoder Det var framför allt utbudet av färger som gjorde att valet föll på Marbodal. Men även det faktum att familjen hade ett Marbodal-kök hemma som de var väldigt nöjda med bidrog.

Inspiration till det nya köket hittade de främst i tidningar och på nätet. ”Att vi skulle ha en köksö var för oss självklart” berättar Johan. ”Vi ville ha den stora ytan att jobba på och mycket utrymme i underskåp. Målbilden var ett kök som är härligt att vara i, som inbjuder till umgänge och social samvaro, mycket förknippat med sommar, bad och semester”, fortsätter Johan.

För att sätta en personlig prägel på köket kompletterades det med en knopplist där köksredskap kombinerat med vackra personliga saker har sin plats. Även på köksön finns gott om utrymme att ställa fram vackra vaser och skålar. Det bästa med köket tycker både Helena och Johan är öppenheten och att det är så fint; att bänkskivan passar perfekt till betonggolvet.

På somrarna grillas det mycket och då tillreds det goda sallader, såser och tillbehör på den stora köksön. Det finns bra med förvaring, både i skåp och även på bänkytor. Favoritmaskiner i köket är stavmixern som används, framför allt av barnen, vid bak och för att göra smoothies och espressomaskinen som är Johans ”bästa kompis”. ”När vi alla tillsammans lagar mat och hjälps åt i köket och alla samlas runt köksön. Det är då vi trivs som bäst i köket”, avslutar Helena. Ett tips som Helena vill ge till andra som planerar en köksrenovering är att ”Tänk helhet, att köket stämmer överens med husets själ och karaktär. Att allt ska hänga ihop. Välj färg som du känner funkar i längden, som du inte tröttnar på.”

Några frågor till Peter, köksdesigner

Hur gjorde du för att sätta dig in i kundens behov?
Familjen besökte vår butik för att hitta inspiration till sitt nya husbygge. Jag passade då på att ställa många frågor, inte bara om köket utan även om hustyp och var och i vilket läge huset skulle ligga.
För att förstå känslan kunden vill ha i sitt nya kök brukar jag be dem att skapa ett moodboard med färger samt möbler och dekorationer som de tycker om. Därefter gör jag en behovsanalys för den praktiska biten, jag ställer frågor om vilken typ av matlagare de är och hur de använder sitt befintliga kök. Vi går även igenom vilken typ av lucka man önskar, färgval och hur man vill kombinera det med rätt typ av bänkskiva och knoppar. Just i detta projektet så ville familjen ha hjälp med hur de skulle få ihop hall, entré, kök och vardagsrum på ett fint sätt. Det föll sig då naturligt att kombinera de två olika kulörerna Hav och Moln.

Vilka var de största utmaningarna?
Att få till det där lilla extra med en begränsad budget, men det lyckades vi riktigt bra med.

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket?
I just detta kök finns det mycket förvaring i form av lådor med effektiv inredning. Den stora köksön sväljer inte bara många saker utan den gör också att man kan ha ett härligt socialt umgänge kring den såsom bufféer och spelkvällar med familjen.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?
Att tänka igenom helheten från början, vilka behov finns och vilket designuttryck önskar man. Ta hjälp av en köksdesigner för att planera köket på bästa sätt och anlita en certifierad montör för monteringen av köket, då blir processen så smidig som möjligt.

Om det här köketVem bor här?

Ett sommarhus för Johan och Helena med sina 3 barn

Köksdesigner

Peter Wohner

Köksmodell/kulör

Form i kulörerna Hav och Moln

Stil

Lantlig västkuststil

Planlösning

Rakt kök med köksö och kökspelare

Var?

Fiskebäckskil på Skaftö i Bohuslän

Hemma hos