Sarah och Hannes visar oss sitt öppna, stilrena kök

Sarah och Hannes gjorde om sin 2-rums lägenhet på Norrmalm i Stockholm till en 3:a genom att dela upp och öppna upp. Resultat blev ett öppet, stilrent kök med stort utrymme för socialt umgänge. Häng med på deras köksresa från planering till färdigt kök.
Köksmodell
Malevik
Handtag
Edge Straight
Bänkskiva
Kalksten
Rostfri bänkskiva
Purus
Fläkt
Thermex
Vinkyl
mQuvee

När Sarah och Hannes köpte lägenheten var de inställda på en helrenovering, det var en 2-rums lägenhet som de ville göra om till en 3-rums lägenhet. De delade upp det stora befintliga köket i ett mindre kontor/gästrum och ett nytt mindre kök. Samtidigt öppnade de upp köket mot vardagsrummet.

Första gången Hannes och Sarah besökte Marbodal-butiken var de ganska säkra på hur de ville att köket skulle se ut. Långt i förväg hade de surfat runt och gjort sökningar på bloggar och sociala medier för att hitta inspiration till det nya köket.

De var tidigt överens om att de ville ha ett stilrent kök med strama linjer. ”I vår tidigare lägenhet hade vi ett kök i bistrostil, med klassiskt vitt kakel och stekpannor hängande över spisen. Nu ville vi ha något nytt”, berättar Hannes. ”Till en början var vi lite rädda för att välja ett mörkt kök, men eftersom lägenheten var väldigt ljus, med stora fönster i två väderstreck, så visade det sig att valet blev helt rätt”, fortsätter Hannes.

Att köket skulle vara öppet och socialt var viktigt för Sarah och Hannes, då de ofta och gärna har middagar och fester. Att man kan stå i köket och fixa och samtidigt vara delaktig i samtal och social samvaro skulle vara en självklarhet. Med köksön så blir det naturligt så, då den blir den givna samlingspunkten. ”Ibland är det svårt att få gästerna att sätta sig till bords, de vill hellre stå och dricka drinkar vid köksön” konstaterar Sarah. Även mycket och diskret förvaring i köket stod på Hannes och Sarahs önskelista.

Det var inte några större utmaningar som Sarah och Hannes ställdes inför under själva renoveringen. Men i och med att de ritade och beställde köket innan de fått tillträde till lägenheten, så var de inte hundra procent säkra på alla mått, vilket de tyckte kändes lite läskigt. Som tur var visade det sig att, när de fick tillträde till lägenheten och började riva väggarna, de hade lite mer plats än planerat.

Köket i sig är ganska stilrent med få personliga saker som står framme, men i och med att det är öppet mot vardagsrummet så känns ytan ändå personlig och varm. Köket är en garanterad snackis hos alla som kommer och hälsar på hos Sarah och Hannes. ”Alla som kommer fastnar i köket och vill hänga där.”, förklarar Sarah.

”Den bästa stunden i köket är helt klart torsdagkvällar”, berättar Hannes. ”Då är både Sarah och jag hemma i Stockholm (Sarah jobbar i Köpenhamn och jag är borta 2-3 dagar i veckan), så då lagar vi en bättre middag tillsammans och öppnar en flaska vin”, fortsätter Hannes.

”Vi har absolut fått det kök vi såg framför oss när vi började planera renoveringen. Vi känner till och med att det blev bättre än vi hade hoppats på!” Några råd på vägen från Hannes och Sarah är att ”Våga ta ut svängarna, följ din magkänsla och kompromissa inte. Vill du ha ett kök som är praktiskt, fokusera på det. Vill du ha ett kök med fokus på design, fokusera på det.”

Några frågor till Angelica Ceder, köksdesigner Marbodal

Hur gjorde du för att sätta dig in i Sarah och Hannes behov?
Jag bokade in ett möte i vår utställning. Där gick vi igenom kökets planlösning samt vad de hade för önskemål och förväntningar på sitt nya kök – både vad gäller stil och funktion.

Det jag som köksdesigner tyckte var så bra med Hannes och Sarah var att de hade en ganska klar målbild framför sig. De hade även gjort sin "hemläxa" genom att ha hämtat inspiration, fått intryck, hunnit smälta intrycken samt ”rekat” marknaden. De hade även bra koll på vilken köksbudget de hade.

Vilka var de största utmaningarna?
Den största utmaningen var att få till maximal förvaring på liten yta utan att köket upplevdes som rörigt. Vi ville också att köket skulle ha en möbelkänsla men samtidigt vara funktionellt. Hannes och Sarah, som både är väldigt matlagningsintresserade, lade stor vikt vid just funktionaliteten.

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket?
Jag tycker att den bänkintegrerade kolfilterfläkten är otroligt smart. Eftersom man inte behöver ansluta denna fläkt till en skorsten så är man flexibel att placera hällen och fläkten var man vill i köket. I Hannes och Sarahs kök hjälpte fläkten absolut till att lösa upp en knut. Köket hade inte alls fått samma utseende om vi hade hållit oss till den befintliga skorstenen.

Vilket är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?
Att planera och byta ut sitt kök är en tidskrävande process och det är viktigt att man låter den ta tid. Att köpa ett kök är inte vilket köp som helst. Det är en investering för lång tid framöver. Under köksresan kommer du ha nära kontakt med din köksdesigner så personkemin är viktig. Välj en köksdesigner som är engagerad samt lyhörd och som lyssnar på dina idéer.

Om det här köketKund

Sarah och Hannes

Köksdesigner

Angelica Ceder

Stil

Modern

Storlek

ca 6,5 kvm

När är huset byggt?

1970