Luftigt och enkelt: Ett kök i bistrostil

Anna och Per hade en tydlig bild av hur deras nya kök skulle se ut. Ett trivsamt kök med en luftig känsla och rymd.
Här kan du ta del av resan från idé till färdigt kök.
Köksmodell
Malevik brun
Bänkskiva kök
Venato Bianco
Bänkskiva köksö
Kärn ask skiffer
Övriga kökstillbehör
Twist eluttag

När Anna och Per flyttade in i lägenheten på Odengatan i Stockholm för drygt tolv år sedan gjorde de, i samband med en totalrenovering, om köket. Just då räckte varken tiden eller energin till för att göra det exakt som de ville ha det. Därför bestämde de sig nu för att ta nya tag för att få köket de önskade.

När de valde köksleverantör var en kombination av pris i förhållande till kvalitet och miljömärkning av produkterna viktigt.
– Att det blev just Marbodal har att göra med det fina bemötandet vi fick i butiken första gången, säger Anna.

Sökte kontrast till det tidigare köket

Viktigast var att köket skulle vara både snyggt och funktionellt. Eftersom hela familjen tycker om att laga mat och värdesätter funktion i köket hämtade de mycket inspiration från restaurangbesök.
De hade en tydlig tanke om hur köket skulle se ut, även om detaljerna kom i efterhand. Det tidigare köket var helt vitt och nu sökte de en kontrast till det, vilket resulterade i ett ganska enkelt, mörkare kök med rena ytor.

På familjens önskelista stod en större spishäll som klarade många kastruller, flera ugnar samt stora arbetsytor som är lätta att hålla rena. De ville också få hjälp med att få till en mer social plats.

”Det absolut bästa med vårt nya kök”

Färre överskåp fick ge plats för en helkaklad vägg och öppna hyllplan, för en rymlig känsla. Många vackra favoriter får ta plats i köket, en del för dekoration andra för daglig användning.
– Det absolut bästa med vårt nya kök är att det är en naturlig samlingsplats för hela familjen. På delad förstaplats, vad gäller den bästa stunden i köket, är att vara ensam i köket med en kopp kaffe tidigt på morgonen samt att vara tillsammans med familjen för att laga middag på fredagar, säger Per.

Malin Göransson, köksdesigner hos Marbodal, om det nya köket

Hur gjorde du för att förstå familjens behov?

– Anna och Per hade en ganska tydlig bild och idé om hur deras kök skulle se ut. Att ställa många frågor kring hur de vill arbeta i köket, hur mycket mat de lagar samt vilka behov de hade för att till exempel maximera förvaringsmöjligheterna var för mig givet att fråga för att kunna ta fram ett så bra förslag som möjligt.

Vilka var de största utmaningarna?

– Eftersom de var noga med att de villa ha det luftigt och med rymd, gärna helt utan väggskåp, var nog den största utmaningen att få till så pass mycket förvaring utan att förlora just det här. Jag tycker vi fick till det väldigt bra genom att utnyttja takhöjden till max men också genom att placera en köksö som de gav mig helt fria händer att rita ett förslag på.

Vilka smarta lösningar finns i köket?

– Twist eluttag som är placerade i bänkskivan på tre ställen är en riktigt smart lösning för att minimera synliga, oftast lite tråkiga detaljer som eluttag. Utdragbart inrede till höger om spisen för att ha kryddor, oljor mer lättillgängligt. Vi valde även att inte ha några konsoler på de öppna hyllorna för att ge en mer svävande känsla.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?

– Var ute i god tid och planera. Det är många val som ska göras och många beslut som ska tas. Planerar du ditt kök väl kan man uppnå en designkänsla som inte ger avkall på funktionen. Det är sådant som vi köksdesigners på Marbodal hjälper till med och vi är med under hela köksresan. Att anlita en bra hantverkare, som är Marbodalcertifierad, är även något jag rekommenderar starkt.

Om det här köketVem bor här?

Anna och Per

Var?

Odengatan, Stockholm

Storlek på köket

Drygt 20 kvm

Vilken stil har köket?

Bistro

Vilken planlösning används?

Vinkelkök med köksö

Köksdesigner

Malin Göransson,
Marbodal Birger Jarlsgatan