Vi kikar in i Anna och Pers nya Marbodal-kök i bistrostil

Anna och Per hade en tydlig bild av hur de ville att deras nya kök skulle se ut - ett trivsamt kök med luftighet och rymd. De fick hjälp av Malin, Marbodals köksdesigner i butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Här kan du läsa om deras resa från idé till färdigt kök.
Köksmodell
Malevik brun
Bänkskiva kök
Venato Bianco
Bänkskiva köksö
Kärn ask skiffer
Övriga kökstillbehör
Twist eluttag

För 12 år sedan när Anna och Per flyttade in i lägenheten på Odengatan i Stockholm gjorde de, i samband med en totalrenovering, även om köket. Då räckte inte riktigt tid och ork till för att göra köket exakt som de ville ha det. Därför bestämde de sig för en tid sedan att ta tag i köket och göra om det till sitt drömkök.

När de valde köksleverantör var en kombination av pris i förhållande till kvalitet och miljömärkning av produkterna viktigt. ”Att det blev just Marbodal har med det fina bemötandet vi fick i butiken första gången vi var inne att göra”, berättar Anna.

Högsta prio var att köket skulle vara både snyggt och funktionellt. Eftersom hela familjen tycker om att laga mat och värdesätter funktionalitet i köket hämtade de mycket inspiration till det nya köket från restaurangbesök. De hade en tydlig idé om hur köket skulle se ut, även om detaljerna kom efter hand. Det tidigare köket var helt vitt och nu sökte de efter en kontrast till detta – ett ganska enkelt, mörkare kök med rena ytor.

På familjens önskelista stod en större spishäll som klarar många kastruller, flera ugnar samt stora arbetsytor som är lätta att hålla rena. De ville också få hjälp med att få till en mer social yta.

Färre överskåp fick ge plats för helkaklad vägg och öppna hyllplan för en rymlig känsla. Många vackra föremål exponeras i köket, en del för dekoration andra för daglig användning. Saker som Anna och Per har haft och använt hela livet och som innan dess använts av både far- och morföräldrar.

”Det absolut bästa med vårt nya kök är att det är en naturlig samlingsplats för hela familjen”, tycker Per. ”På delad förstaplats, vad gäller den bästa stunden i köket, är att vara ensam i köket med en kopp kaffe tidigt på morgonen samt att vara tillsammans med familjen för att laga middag på fredagar, gärna med ett glas vin.” fortsätter Per.

”Målbilden var ett trivsamt kök med luftighet och rymd och med en kombination av bra planering och proffsig hjälp av Malin på Marbodal blev det precis som vi tänkt oss.”
Anna
Köksköpare

Några frågor till Malin, köksdesigner

Hur gjorde du för att sätta dig in i familjens behov?

Anna och Per hade en ganska tydlig bild och en idé om hur deras kök skulle se ut. Att ställa många frågor kring hur de ville arbeta i köket, hur mycket mat de lagade samt vilka behov de hade för att t.ex. maximera förvaringsmöjligheterna var för mig givet att fråga för att kunna ta fram ett så bra förslag som möjligt.

Vilka var de största utmaningarna?

Eftersom de var noga med att de ville ha det luftigt och med rymd, gärna helt utan väggskåp var den största utmaningen att få till så pass mycket förvaring som möjligt utan att förlora just detta. Jag tycker vi fick till det väldigt bra genom att utnyttja takhöjden till max men också genom att placera en köksö som dem gav mig helt fria händer att rita ett förslag på.

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket?

Twist eluttag som är placerade i bänkskivan på tre ställen är en riktigt smart lösning för att minimera synliga, oftast lite tråkiga detaljer såsom just eluttag. Utdragbart inrede till höger om spisen för att ha kryddor, oljor m.m. lättillgängligt. Vi valde även att inte ha några konsoler på de öppna hyllorna för att ge en mer svävande känsla.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?

Var ute i god tid och planera – det är många val som ska göras och många beslut som ska tas. Planerar du ditt kök väl så kan man uppnå en designkänsla som inte ger avkall på funktionen. Det är sådant som vi köksdesigners på Marbodal hjälper till med och vi är med under hela köksresan. Att anlita en bra hantverkare, som är Marbodalcertifierad är även något jag rekommenderar starkt.

Om det här köketVem bor här?

Anna & Per

Var?

Odengatan, Stockholm

Storlek på köket

Drygt 20 kvm

Vilken stil har köket?

Bistro

Vilken planlösning används?

Vinkelkök med köksö

Köksdesigner

Malin Göransson,
Marbodal Birger Jarlsgatan