Projekt Cederhusen – Stockholms första bostadskvarter i massivträ

Stockholm
I januari 2020 var det säljstart för ett av världens största trähusprojekt - Cederhusen i Hagastaden i centrala Stockholm. Det är de första 60 lägenheterna i det första huset av fyra som säljstarten gäller.
Köksmodell

Arkitekt plus Ek

Antal lägenheter

60

Märkning

Svanenmärkt

Samarbetspartner

Folkhem (Veidekke Eiendom AB).

Arkitekt

General Architecture

Mer om projektet

Läs mer här

Cederhusen har en stomme av massivträ och består av fyra byggnader på två kvarter, med totalt 234 lägenheter och åtta lokaler. Förutom att trähus är trevliga att se på och bo i, gör de stor skillnad för klimatet. Trä binder koldioxid och kan alltså kompensera för de utsläpp som husbyggen orsakar.

– Trä är det enda förnyelsebara byggmaterialet som finns. Alla de andra materialen är ändliga. Alla kommer att ta slut, utom vår skog som kommer att finnas i oändlighet om vi fortsätter att sköta den som vi gör i Sverige idag, säger Cecilia Seavers, affärschef Folkhem. De som väljer att köpa en lägenhet i Cederhusen bidrar direkt till att vår moderna stad byggs av naturliga material med ett kraftigt reducerat koldioxidavtryck, konstaterar Cecilia.

Naturen sitter i väggarna

Cederhusens arkitektur är en modern tolkning av den klassiska stenstadens detaljer konsekvent utförda i trä. Cederspånfasaden ger huset en vacker och lugn känsla. Både inne för de boende och utanpå för de förbipasserande.

Stort fokus har lagts på att skapa ett estetiskt tilltalande boende med hantverksmässighet in i minsta detalj. Lägenheterna har en tidlös design med känsla och omsorg för detaljer.

Lägenheterna påminner om den klassiska våningen, med tydliga rum i sekvens. Naturen sitter verkligen i väggarna. Och eftersom många väggar och tak är just av trä blir tavlor, hyllor och lampor väldigt enkla att skruva upp.

Som standardval kommer golven med en enstavsparkett i vitbetsad ask. Fönsterbänkarna är av natursten. Istället för radiatorer som stör estetiken har alla rum golvvärme. Skönt för fötterna och lättare att möblera. I hallen är golvet belagt med kokosmatta som är ett hållbart och praktiskt material.

Marbodal är stolt köksleverantör i detta projekt och det Svanenmärkta köket Arkitekt plus ek samt bänkskiva av ljust grå kvartskomposit är standardval i köket. Diskmaskinen är dold bakom snickerilucka och undersidan av väggskåpen har integrerade LED-spotlights som belyser arbetsytorna.

  • Ett av världens största trähusprojekt
  • Projektet består av 60 lägenheter
  • Svanenmärkta köket Arkitekt plus ek är standardval
  • Projektet etablerar den storskaliga satsningen på trähusbyggande som är ambitionen med Folkhem (Veidekke Eiendom AB).
  • Arkitekt: General Architecture
  • Bildmaterial: General Architecture
  • Mer information om projektet finns på: http://www.folkhemcederhusen.se