Siri Barjes vackra 80-talsinspirerade träkök

Siri Barje iklädd en ljus stor blus och jeans i sitt kök från Marbodal. När Siri Barje och hennes familj flyttade från en lägenhet i Stockholms innerstad till ett 80-talshus på Lidingö ville hon hitta en balans mellan en modern ton och ett tidsenligt kök. För henne var det ingen tvekan om att det skulle bli Marbodal igen.
Köksmodell
Ekbacken
Kulör
Natur
Bänkskiva
Natursten Marmor
Blandare
Tapwell Krom
Fläkt
Røros
Siri Barje iklädd en ljus stor blus och jeans i sitt kök från Marbodal.
Som kock och en av Sveriges mest bekanta matprofiler är köket onekligen en viktig del av hemmet för Siri Barje. Det är hennes arbetsplats men också det rum där familjen samlas.
 
– Jag vill att maten ska vara i fokus i ett kök. När du kommer hem till någon ska det kännas som att du är i ett kök som används mycket. Det ska vara ruljans på grejer. Du ska kunna ställa saker på ytor och allt porslin ska användas, säger Siri.
Siri Barjes kök Ekbacken från Marbodal, med marmorbänkskiva, fläkt från Røros, köksö och högskåp med ekluckor.

Marbodals nya köksmodell Ekbacken Natur ger rummet en naturlig värme. Ekfaneren med vertikal ådring kombineras med moderna detaljer som vitrinskåp med räfflat glas och en elegant bänkskiva i marmor.

Ett kök i ton med huset

– Marbodal har alltid inneburit tradition och gediget hantverk för mig. Att nu få möjligheten att göra ett nytt Marbodalkök känns så otroligt kul och lyxigt, berättar Siri.

Lägenhetshuset Siri och familjen bodde i tidigare var från 1929. Hon valde då att inreda det klassiskt med ramluckor och höga skåp. Men då deras nya hus är byggt på 80-talet, såg hon något helt annat framför sig.

– Detta är ett hus som är byggt 1982. Så det är en annorlunda utmaning än när vi bodde i lägenhet inne i stan. Jag omfamnade det och försökte snarare tänka på vad blir snyggast till platsen jag bor på. Jag kollade runt på Pinterest, men också Hemnet, och såg framför mig ett mer tidsenligt kök i trä här.

Ett ljust rum med stora fönster, ljusa lingardiner, bord och stol i ljust trä, högskåp med eklucka och vitrinluckor med ram i ek hemma hos Siri Barje.

En harmonisk köksdesign i ljus träfanér som passar perfekt i både det moderna och tidlösa köket.

Ett modernt träkök

Under designprocessen vägde familjen mellan två olika ekfaner med betsning – en ljus eller mörk. Med tanke på rumljuset och den tidsenliga faktorn, så valde de det ljusare träslaget. Många kanske backar inför tanken att ha ett träkök som känns 80- och 90-tal, men Siri hade en tydlig bild av vad hon ville ha.

– Förr hade man mycket träkök. Mina svärföräldrar har också hus här ute och även det huset är från 1982. Deras trä har åldrats så snyggt, förklarar Siri.

– Utmaningarna med köket handlade mer om att utnyttja rummet på bästa sätt. Hur gör du köket snyggast? Var ska saker sitta? Det är alltid svårt, men också så roligt!

Siri Barjes kök Ekbacken från Marbodal, högskåp med ekluckor och vitrinluckor med ram i ek, matchande handtag i trä, köksö.

Vitriskåp i varm ekfaner är en stilren design och en praktisk förvaringslösning. Det räfflade glaset ger en exklusiv känsla till skåpet som fungerar likt ett smart skafferi med extra förvaring.

Öppna trähyllor ovanför köksbänk i Siri Barjes ek-kök från Marbodal, med bänkskiva och stänkskydd i marmor, svart diskho och blandare från Tapwell.

En bänkskiva i marmor tillför tidlös elegans. Varje skiva har sitt unika mönster vilket ger en personlig touch.

Nära att det inte blev en köksö

På Marbodal arbetade Siri med köksdesignern Pierre Larsson Ghantous från Marbodal Nybrogatan, som även var med och designade deras tidigare kök.

Pierre tog fram lösningar på flera av Siris idéer som till exempel kaffeskåpet. Hon behövde ett stort och djupt skåp för maskiner, likt en maskinpark där Siri förvarar mixer, kaffebryggare, brödrost och annat.

– Det är viktigt med praktisk förvaring i köket. Det stora vitrinskåpet är perfekt för all förvaring jag behöver. Och faktumet att jag har en dedikerad plats för skärbrädor. Det är ovärderligt! Jag kommer ihåg som barn att mina mor- och farföräldrar hade en smal hylla speciellt för skärbrädor. Jag ser inte det ofta längre i nya kök.

Det var faktiskt nära att det inte blev någon köksö i köket. Att det ändå blev så har Siri sin man Patrik att tacka för.

– Jag upplevde först att köket var för litet för en köksö och att det skulle bli tajt. Men Patrik insisterade ”Nej, Siri, du måste ha en köksö!”, berättar Siri.

Siri Barjes kök Ekbacken från Marbodal, med marmorbänkskiva, fläkt från Røros, köksö och högskåp med ekluckor.

En köksö är ett smart drag även i ett mindre kök. Det ger både en extra arbetsyta, mer förvaring och bryter upp kökets linjer vilket skapar visuell balans.

Öppnat skåp i Siri Barjes kök, ekskåp med kaffemaskin i skåpet, handtag i ek.

Dold förvaring ger ett avskalat intryck samtidigt som det maximerar funktionaliteten. Det minskar visuellt brus genom att gömma undan vardagliga saker och skapa en lugnare känsla.

Att bo i hus istället för lägenhet

Siri pratar varmt om hur det har varit en fröjd för familjen att gå från lägenhet till hus. Med mer utrymme har både vardagen och matlagandet blivit enklare.

– Att bara kunna släppa ut barnen i trädgården. Det är en sådan lyx! Jag drömde faktiskt att jag sålde det här huset och kände i hela kroppen ett stort ”Nej!”!

– Till vardags är jag lite stökig och inte så pedantisk. Jag älskar att jag nu kan ha flera jobbytor i köket. Det kan till exempel vara lite knepigt annars om du behöver bråka om plats med barnen eller om min man behöver använda köket samtidigt.

Siri Barjes bokhyllor fulla med kokböcker

 “Min mamma och pappa hade massor med kokböcker, vilket födde mitt eget matintresse tidigt. De köpte min första kokbok och sedan brukade vi laga recept från böckerna.”

Siri Barje  sitt vardagsrum

Siri försöker läsa lite ur kokböcker varje dag och har en stor samling. Redan som liten läste hon kokböcker och har i dag samlat på sig över 250 böcker från olika författare.

Ofrivillig samlare på kokböcker

När började ditt matintresse?

– Vi har alltid lagat mycket mat hemma. Men när Jamie Olivers första bok kom ut 1999, så ville jag verkligen läsa den. Då köpte mamma och pappa den till mig, så de fick ju in mig på allting, även om jag alltid har varit intresserad av mat.

Hur många kokböcker har du?

– Jag försöker läsa något i en kokbok varje dag. Det har blivit några med åren, men det var inte en medveten tanke att jag skulle samla på kokböcker. Jag räknade dem någon gång och tror att det var ungefär 250 stycken. Men jag är osäker, det kan vara fler nu. Jag bör nog räkna dem snart igen, säger Siri med ett leende.

Närbild på Siri Barje som river ost över en tallrik med gurksallad och jordnötter.
Öppna trähyllor i Siri Barjes kök från Marbodal Bord och stol i trä med keramik och en flaska olivolja

Om det här köket



Vem bor här

Siri Barje med maken Patrik och sönerna Jack och Otto

Var

Lidingö, Stockholm

Köksdesigner

Pierre Larsson Ghantous, Marbodal Nybrogatan