Ett fel uppstod
Försök igen senare
Inga resultat
Inga resultat
Marbodals nya köksmodell Ekbacken Natur ger rummet en naturlig värme. Ekfaneren med vertikal ådring kombineras med moderna detaljer som vitrinskåp med räfflat glas och en elegant bänkskiva i marmor.
Ett kök i ton med huset
– Marbodal har alltid inneburit tradition och gediget hantverk för mig. Att nu få möjligheten att göra ett nytt Marbodalkök känns så otroligt kul och lyxigt, berättar Siri.
Lägenhetshuset Siri och familjen bodde i tidigare var från 1929. Hon valde då att inreda det klassiskt med ramluckor och höga skåp. Men då deras nya hus är byggt på 80-talet, såg hon något helt annat framför sig.
– Detta är ett hus som är byggt 1982. Så det är en annorlunda utmaning än när vi bodde i lägenhet inne i stan. Jag omfamnade det och försökte snarare tänka på vad blir snyggast till platsen jag bor på. Jag kollade runt på Pinterest, men också Hemnet, och såg framför mig ett mer tidsenligt kök i trä här.
En harmonisk köksdesign i ljus träfanér som passar perfekt i både det moderna och tidlösa köket.
Ett modernt träkök
Under designprocessen vägde familjen mellan två olika ekfaner med betsning – en ljus eller mörk. Med tanke på rumljuset och den tidsenliga faktorn, så valde de det ljusare träslaget. Många kanske backar inför tanken att ha ett träkök som känns 80- och 90-tal, men Siri hade en tydlig bild av vad hon ville ha.
– Förr hade man mycket träkök. Mina svärföräldrar har också hus här ute och även det huset är från 1982. Deras trä har åldrats så snyggt, förklarar Siri.
– Utmaningarna med köket handlade mer om att utnyttja rummet på bästa sätt. Hur gör du köket snyggast? Var ska saker sitta? Det är alltid svårt, men också så roligt!
Vitriskåp i varm ekfaner är en stilren design och en praktisk förvaringslösning. Det räfflade glaset ger en exklusiv känsla till skåpet som fungerar likt ett smart skafferi med extra förvaring.
En bänkskiva i marmor tillför tidlös elegans. Varje skiva har sitt unika mönster vilket ger en personlig touch.
Nära att det inte blev en köksö
På Marbodal arbetade Siri med köksdesignern Pierre Larsson Ghantous från Marbodal Nybrogatan, som även var med och designade deras tidigare kök.
Pierre tog fram lösningar på flera av Siris idéer som till exempel kaffeskåpet. Hon behövde ett stort och djupt skåp för maskiner, likt en maskinpark där Siri förvarar mixer, kaffebryggare, brödrost och annat.
– Det är viktigt med praktisk förvaring i köket. Det stora vitrinskåpet är perfekt för all förvaring jag behöver. Och faktumet att jag har en dedikerad plats för skärbrädor. Det är ovärderligt! Jag kommer ihåg som barn att mina mor- och farföräldrar hade en smal hylla speciellt för skärbrädor. Jag ser inte det ofta längre i nya kök.
Det var faktiskt nära att det inte blev någon köksö i köket. Att det ändå blev så har Siri sin man Patrik att tacka för.
– Jag upplevde först att köket var för litet för en köksö och att det skulle bli tajt. Men Patrik insisterade ”Nej, Siri, du måste ha en köksö!”, berättar Siri.
En köksö är ett smart drag även i ett mindre kök. Det ger både en extra arbetsyta, mer förvaring och bryter upp kökets linjer vilket skapar visuell balans.
Dold förvaring ger ett avskalat intryck samtidigt som det maximerar funktionaliteten. Det minskar visuellt brus genom att gömma undan vardagliga saker och skapa en lugnare känsla.
Att bo i hus istället för lägenhet
Siri pratar varmt om hur det har varit en fröjd för familjen att gå från lägenhet till hus. Med mer utrymme har både vardagen och matlagandet blivit enklare.
– Att bara kunna släppa ut barnen i trädgården. Det är en sådan lyx! Jag drömde faktiskt att jag sålde det här huset och kände i hela kroppen ett stort ”Nej!”!
– Till vardags är jag lite stökig och inte så pedantisk. Jag älskar att jag nu kan ha flera jobbytor i köket. Det kan till exempel vara lite knepigt annars om du behöver bråka om plats med barnen eller om min man behöver använda köket samtidigt.
“Min mamma och pappa hade massor med kokböcker, vilket födde mitt eget matintresse tidigt. De köpte min första kokbok och sedan brukade vi laga recept från böckerna.”
Siri försöker läsa lite ur kokböcker varje dag och har en stor samling. Redan som liten läste hon kokböcker och har i dag samlat på sig över 250 böcker från olika författare.
Ofrivillig samlare på kokböcker
När började ditt matintresse?
– Vi har alltid lagat mycket mat hemma. Men när Jamie Olivers första bok kom ut 1999, så ville jag verkligen läsa den. Då köpte mamma och pappa den till mig, så de fick ju in mig på allting, även om jag alltid har varit intresserad av mat.
Hur många kokböcker har du?
– Jag försöker läsa något i en kokbok varje dag. Det har blivit några med åren, men det var inte en medveten tanke att jag skulle samla på kokböcker. Jag räknade dem någon gång och tror att det var ungefär 250 stycken. Men jag är osäker, det kan vara fler nu. Jag bör nog räkna dem snart igen, säger Siri med ett leende.
Vem bor här
Siri Barje med maken Patrik och sönerna Jack och Otto
Var
Lidingö, Stockholm
Köksdesigner
Pierre Larsson Ghantous, Marbodal Nybrogatan