Trädgårdsmästaren Niclas Steeve: ”Så skapar du en personlig trädgård”

Drömmen om en vacker trädgård är det nog många som delar.
Men var ska man börja? Kan alla odla? Och vilka är de vanligaste misstagen?
Niclas Steeve, utbildad trädgårdsmästare med lång erfarenhet av att bygga upp och vårda trädgårdar, delar med sig av sina bästa tips.

Doften av nyklippt gräs, yviga blomrabatter, dignande fruktträd och kanske en hemlig liten berså där kaffet smakar så där extra gott. En trädgård är för många en målbild, både att ha en men också att kunna hantera den.

För Niclas Steeve har det alltid var en naturlig del av livet.
– Vi hade mycket bärbuskar hemma, jag och min bror plockade bären och min mamma kokade sylt eller saft. Det har alltid varit en förlängning av livet inomhus.

Niclas med egenodlad basilika.

Färger blandas och växter får vara vilda.

”Nu är trädgård även min profession”

I alla år har trädgårdslusten och längtan att vara utomhus varit närvarande. Sedan några år tillbaka är det inte bara ett stort intresse, det är hans jobb.
– Jag skulle kunna jobba i vår trädgård året runt och ändå inte hinna med allt jag vill. Nu är trädgård även min profession, säger Niclas och fortsätter:
– Att rita, planera och designa andras trädgårdar och även inreda.

Hur blir man duktig på trädgård?
– Det måste komma genom lusten, inte genom plikt. Man måste nog tycka att det är lite roligt med trädgård, att viljan att hålla på med det finns där. Sedan blir man ju duktigare genom att praktisera, våga testa sig fram.

Tror du att alla kan odla?
– Mer eller mindre. Det är som att sjunga, alla gör det mer eller mindre bra – men alla kan få fram toner och ljud. Alla kan få ut en kruka, men alla kanske inte har intresset eller fallenheten. Det behöver inte vara så komplicerat. En enda tomatplanta kan faktiskt ge jättemycket tomater.

Beskriv din trädgårdsstil.
– Mycket struktur men också vilt. Det finns alltid en grundstruktur men i samma trädgård finns det vilda som får växa. Jag tycker om att blanda olika material, som natursten och betongplattor. Växter som mjukar upp mötet mellan sten och andra material. Och jag utgår nästan alltid från naturliga material.

I det vackra växthuset får allt plats: mys, odling och tid för eftertanke.

”Jag skulle kunna jobba i vår trädgård året runt och ändå inte hinna med allt jag vill.”

Hur får man en personlig trädgård?
– Det viktigaste är nog att inte fastna i hur man tänker att en trädgård ska vara. Man måste ju gilla de växter man har. Hitta de där delarna du själv gillar, köp inte ett helt koncept, säger Niclas och fortsätter:
– Ett misstag kan vara att man ska göra det så stort från början. Då blir pressen väldigt stor när trädgården lever och växer. Anpassa i stället trädgården utifrån hur mycket tid du kan tänkas ha. Börja med det lilla och låt det växa fram.

Var börjar man?
– Det är en bra idé att besöka en befintlig trädgård där man bor för att se vad det är för växter som trivs i den växtzonen. Det är en bra grundgrej: Välj växter som faktiskt funkar för den platsen där du bor.
– Har man precis köpt ett hus är det alltid bra att vänta en säsong och se vad som kommer fram. Och kom ihåg att inte plantera för tätt, för torrt och se till att det är tillräckligt djupt i rabatterna. Jobba med naturen, inte mot den.