Tips från köksexperterna

Det kan vara många frågor som dyker upp när du går i tankarna att köpa ett kök eller när du faktiskt redan bestämt dig för att köpa ett nytt kök. Här svarar våra köksdesigners på de vanligaste frågorna som våra kunder brukar undra över inför eller under ett köksköp.

Hur går det till?

När de flesta börjar tänka tanken att eventuellt byta kök eller kanske bara känner för att göra någonting nytt i hemmet så handlar det mycket om att inhämta inspiration. Att kika i inredningstidningar, följa sociala medier såsom Pinterest och Instagram, och att strosa runt i köksbutiker är ofta bra sätt att få lite inspiration.

När man sedan bestämt sig för att bygga om sitt kök så rekommenderar vi att boka ett första möte med en köksdesigner. På detta möte görs en behovsanalys med frågor som - Hur många är ni i familjen? Vilken stil passar er? Hur använder ni köket? Vad funkar bra idag, vad funkar mindre bra? Lagar ni mycket mat? Vad är viktigt för er? Ofta skissar köksdesignern och du tillsammans på ett första utkast via en uppkopplad skärm i butiken och du får med dig ett första förslag och pris. Detta är ett första möte så det är ofta en hel del justeringar som görs efter den första skissen p.g.a nya val som tillkommer. Vi uppmuntrar dig att göra justeringar då det är jätteviktigt att du känner att du gör rätt val.

I mötet går vi också igenom behov av snickare samt diskuterar vilken budget du tänkt dig. Detta första möte är ett viktigt möte så avsätt ordentligt med tid för det, mycket ska gås igenom och diskuteras, det brukar ta ca. 2-3 timmar.

Om du vill att Marbodals hantverkare ska installera köket så bokas ett byggmöte in på plats hemma hos dig tillsammans med köksdesignern och hantverkaren. Möten i butik och i hemmet är en förutsättning för att du ska bli nöjd med ditt köksköp varför det är självklart för oss att bjuda på denna rådgivning.

När du har både Marbodals offert för själva köket samt hantverkarens offert (som offereras separat) så är det dags att lägga order. Det är viktigt att hela denna process får ta tid då det är en stor och viktig investering som ska göras, detta är inget som ska stressas igenom. Efter det att offerten är godkänd och påskriven är leveranstiden ca. 5-6 veckor och installationstiden ca. 2 veckor. När installationen är klar görs en slutbesiktning antingen av hantverkaren och/eller av Marbodals köksdesigner. Vi är med dig under hela din "köksresa" från inspiration till installation.

Varför ska vi köpa Marbodal?

Marbodal är ett märke som funnits länge på marknaden. Med denna historik och med närproducerade, svanenmärkta kök kan du känna att du gör ett tryggt val när du väljer Marbodal. Vi erbjuder ett brett sortiment som vi med vår kunskap vägleder dig igenom. Vi är med dig under hela din "köksresa" och vår ambition är att du har en och samma kontaktperson som följer dig från inspiration till installation.

Vad har ni som inte andra har?

Det är svårt att jämföra köksleverantörer då många har samma typer av skåp och luckor. Vårt främsta erbjudande är att vi är med våra kunder hela vägen - från inspiration till installation. Vi erbjuder ett av marknadens bredaste sortiment av köksinredning och våra skåp levereras färdigmonterade (d.v.s inga platta paket). Att kvaliteten på våra produkter är hög är för oss en självklarhet. Viktigt när man väljer köksleverantör är också att se vilka mervärden man "får på köpet" såsom, service, inredning etc. Observera att ibland kan ett kök verka vara billigt, men när det sedan står på plats med inredning och höga kostnader för nedmontering av gammalt kök och installation, så kan det i själva verket bli betydligt dyrare än att välja ett kök till lite högre kostnad men där service och inredning m.m. ingår. Glöm heller inte bort att ett nytt kök är något man ska leva med länge, så att satsa på bra kvalitet från början är något du inte kommer att ångra.

Hur mycket kostar ett kök?

Det beror på många olika faktorer men i vår katalog och på vår hemsida hittar du bra exempelkök som ger dig en uppskattning av hur mycket ett kök kan kosta. Ett "normal-kök" kan kosta mellan 100 000 - 180 000 kr. Det är vissa faktorer som är kostnadsdrivande såsom val av bänkskiva och vitvaror.

Vilka faktorer påverkar priset på mitt nya kök?

Val av lucka, material på bänkskivor och även val av vitvaror påverkar priset mycket. Även vilken inredning i skåpen du väljer. 

Vad kan jag göra själv för att minska kostnaderna?

Ex. montera ned köket och forsla bort det. Kan man kakla, måla eller tapetsera själv så spar det också pengar.

Vad är det för material på köksluckorna?

Alla våra målade och alla våra frästa köksluckor är i MDF-material. Våra köksluckor i trä är antingen i massivt trä (ek och björk) eller fanerade. Vi har även luckor som ska se ut som trä i MFC-material.

Kan man bara byta luckor i sitt kök?

Ja, om köket har samma mått på stommar d.v.s om det inte är för gammalt.

Vi har ett gammalt (ca 15 – 30 år) Marbodalkök och vill byta luckor. Det funkar väl?

Det kan fungera beroende på hur gammalt ditt kök är. Om det är tillverkat efter 1996 så finns det en möjlighet då det borde vara samma mått på stommar och luckor som i dagsläget. Vi föreslår dock att du går igenom ditt kök och först tittar på att skåpen är hela och att du är nöjd med den planlösning du har. Om inte så föreslår vi att du istället för att byta ut luckor överväger att faktiskt byta ut hela ditt kök.

 

Vad ska du ta med dig till första mötet med köksdesignern?

Ta med dig mått på ditt kök (här hittar du instruktion hur du mäter ditt kök), ritning av ditt kök där det framgår takhöjd samt var fläkt, fönster, dörrar och element sitter. Ett tips är att ta bilder med mobilen, då blir det mycket lättare att visualisera ditt kök. Utöver det föreslår vi att du tar med dig inspirationsbilder från inredningstidningar, Pinterest m.m. samt gärna en önskelista där du punktar ned vad som är viktigt för dig.

Vad är syftet med mötet med köksdesignern i butiken?

Syftet är dels att du ska få uppleva våra kök, helt enkelt för att gå runt och klämma och känna och att låta dig inpireras. Det är också för att du som kund ska involveras från start. Oftast ritar man köket tillsammans med köksdesignern medans man resonerar kring behov, stil och materialval etc.

Var kan jag hitta inspiration till min köksrenovering?

Besök inredningssiter på nätet, kika på Pinterest, bläddra i inredningstidningar och framför allt gå runt i köksutställningar, det ger dig bra inspiration. Låt dig även inpireras av dina vänner och hur de har inrett sina kök, av restaurang-inredning samt olika tv-program; allt från kockprogram till morgonsoffor.

Vilken köksstil passar mig och mitt hus?

Vårt råd är att försöka följa den stil som ditt hus har och den stil du har på din övriga inredning förutsatt att det är en stil som du trivs bra med. Det kan såklart ibland vara roligt att "bryta" och använda en helt annan stil i det nya köket men det är då viktitgt att det görs på "rätt" sätt så att det inte krockar.

Hur ska jag tänka vad gäller färg- och materialval till mitt nya kök?

Det kan vara svårt att välja färg och material. Det är viktigt att tänka på att man ska leva med köket en lång tid, varför man kanske inte ska haka på de mest extrema trenderna. Ett tips är att om du planerar sälja ditt hus eller lägenhet inom ett par år så kan det vara smart att göra ett ganska neutralt val vad gäller färg och material som många kan tycka om. Om du har en tydlig bild av hur ditt drömkök ser ut så förverkliga den drömmen och gör dina val utifrån det.

Hur vet jag vad jag behöver i mitt kök?

Gör en lista på vad du har i ditt kök idag och vad du vill få plats med i nya köket och även vad du saknar idag. Fundera över hur ditt optimala drömkök ser ut. Sedan hjälper vi till med vår erfarenhet och kunskap.

Vad är kökets "arbets-triangel"?

Kökets arbetstriangel är den ytan där man rör sig mellan spis, vatten och kyl/frys. När man planerar sitt kök är det viktigt att tänka på denna triangel och att tänka i arbetsstationer för att unvika krockar när man är fler som är i köket.

Vad är viktigt att tänka på när man väljer belysning till köket?

Belysningen i köket är superviktigt. Oftast behöver man mer belysning än man tror, speciellt om du väljer en svart bänkskiva då denna "slukar" ljus. Ett tips är att installera en dimmer så att man kan justera belysningen utifrån behov. Tänk ditt kök i olika grupper som behöver olika belysning vid olika tillfällen.

Vilket material ska jag välja för min arbetsbänk?

Alla material är bra, men tänk på hur du använder ditt kök. Trä är ett gediget material som ger köket en skön, ombonad känsla. Träskivan kräver mest underhåll då det lätt blir märken. Laminat är ett mycket praktiskt material som är prisvärt, tåligt och underhållsfritt. Sten är även det tåligt, både mot värme och friktion med fördelar såsom att det går att baka och skära på. Bänkskiva i rostfritt stål har varit populärt länge mycket tack vare att det är praktiskt och tåligt. Kvartskomposit är malt stenpulver blandat med färg och bindningsmedel. Detta material är hygieniskt då det är helt porfritt vilket också betyder att det aldrig blir några fläckar på det.

Vad ska jag tänka på när jag väljer vitvaror?

Tänk på hur du använder dina vitvaror i dagsläget. Är du en sådan person som älskar att laga mat och ofta till många eller föredrar du att köpa take away och värma hemma i micron? Det är viktigt att du känner att du väljer rätt vitvaror som uppfyller de behov du har, låt därför detta val ta tid.

Varför ska jag köpa en ångugn?

Att använda ånga är ett helt nytt sätt att laga mat. En ångugn passar väldigt bra för både matlagning och bakning. Den ger ett fint resultat och gör ingredienserna saftiga och bevarar vitaminer.

Kommer ni ut och kontrollmäter?

Ja, vi kommer alltid hem till kunden och kontrollmäter köket så att vi är säkra på att alla mått är korrekta.

Vilken leveranstid har ni?

5-6 veckor

Kommer skåpen monterade eller är det platta paket?

Alla våra skåp kommer monterade, allt för att göra installationen så snabb och smidig som möjligt.

Vilka garantier gäller?

Marbodal lämnar 5 års garanti på alla produkter förutom på vitvaror som har 1 års garanti samt på funktionen av gångjärn och skenor där vi lämnar 25 års garanti.

Kan ni hjälpa till med hantverkare?

Ja, visst kan vi det. Vi anpassar installationen helt utifrån kundens behov. Våra hantverkare, som är certifierade utav Marbodal, kan genomföra hela installationen eller bara en del av den, om så önskas. Vi har ett nära samarbete med våra hantverkare som utifrån kundens behov fakturerar hela installationskostnaden, på så vis vet kunden redan från början kostnaden för detta. Tips! Vid val av köksleverantör är det viktigt att få en tydlig bild av vad som ingår i priset, en del inkluderar installation men då oftast installation på ren vägg vilket betyder att det tillkommer kostnad för nedmontering, bortforsling mm.

Tar hantverkarna ett totalansvar för hela jobbet inkl vvs, el, etc?

Ja, det gör de. Ett tips är att även tänka till om det är något, utöver köket, som du behöver hantverkshjälp med såsom altan, badrum e.t.c.

Finns det några särskilda regler för att renovera kök?

Ja, konsumentverket har viss vägledning och om du anlitar en snickare så är det dennes jobb att veta vad som gäller. Om du väljer att renovera köket själv så är det viktigt att följa monteringsanvisningar och konsumentverkets råd. Observera att det för installationer av exempelvis el och vatten krävs specialistkompetens.

Hur sköter/rengör jag köksluckorna?

Du rengör dina luckor med diskmedel och vatten. Det finns mer omfattande skötselråd i de monteringsanvisningar som kommer med luckorna.

Hur gör jag för att mitt kök ska hållas fräscht så länge som möjligt?

Var försiktig med vatten på luckorna, torka bort väta på en gång. Rengör luckorna med milt rengöringsmedel. Vid ev. färgsläpp på luckor, måla på med bättringsfärgen på en gång. En liten flaska bättringsfärg ingår alltid vid köksleveransen.

Tillverkar Marbodal stommar till Ikea?

Nej det stämmer inte, men däremot så tillverkade Marbodal på 90-talet en lucka till IKEA.

Jag vill komplettera mitt Myresjökök med Marbodal-produkter, går det?

Då Myresjökök idag ingår i vårt koncept så kan du komplettera den inredning som är tillverkad efter 2009 med Marbodals produkter.

10 tips för en smidigare köksrenovering

Underbara Clara delar med sig av sina bästa tips för att hantera vardagen under renoveringen. Renovera kök tips