Tänk hållbart när du renoverar köket

Planerar du att renovera ditt kök, och vill göra det på ett så hållbart sätt som möjligt? Här är en enkel guide för hur du kan tänka.

Marbodal Arkitekt plus Ek - Bänkskiva och stänkskydd i laminat Grå betong. Hylla och kökslucka i slätfanerad ek.

Steg 1: Hur stor ska renoveringen vara?

En köksrenovering kan innebära många olika saker. Vill du bara fräscha upp ditt befintliga kök eller göra en förändring från grunden? Börja med att fundera på vad du och ditt kök behöver för att det ska kännas bra – och för att det ska hålla i många år framöver.

Steg 2: Välj Svanenmärkt köksinredning

När du väl bestämt dig för att byta ut ditt kök kan du göra det – utan att kompromissa med miljömedvetenheten. Marbodal har Sveriges bredaste sortiment av Svanenmärkta kök. Ett Svanenmärkt kök är inte bara snällt mot miljön, det har även klarat av flera tester för att det ska vara av bästa kvalitet.

På samma sätt som du kan göra ett miljömedvetet val vad gäller köksinredning så kan du även välja vitvaror, belysning och blandare som är energi- och vattensnåla och därmed snällare mot miljön.

Steg 3: Återvinn ditt gamla kök

När det nya köket är beställt och tid för leveransdatum börjar närma sig så är det dags att ta hand om det gamla köket. Ett tips är att sälja köket på en av alla köp- och säljsajter. Det som du är trött på kan vara guld värt för någon annan. Om du inte lyckas få något napp så transporterar du det gamla köket till en återvinningscentral. Innan du åker till återvinningscentralen är det bra att kolla vilka regler för återvinning som gäller i just din kommun.

Steg 4: Ta hand om det du har

Ditt nya kök ska hålla i många år framöver, ta därför hand om det på rätt sätt. Läs igenom de skötselanvisningar som följer med köket. Några generella tips är att direkt torka bort spill på luckor och arbetsbänk, att städa ur lådor vid behov samt att rengöra fläkt, diskmaskin och ugn regelbundet. Då får ditt kök de bästa förutsättningar för att hålla sig skinande rent i många, många år.

Malevik ljus - kök med köksö. Handtagslöst med tip-on - Marbodal