En köksdesigners guide: Så väljer du köksö

Extra arbetsyta, mer förvaring eller fler sittplatser?
Oavsett anledning finns det mycket att välja mellan.
Moa Appelros, köksdesigner hos Marbodal, guidar bland köksöarna.

Möjligheterna med en köksö är inte oändliga, men många. Nästan lika många som varianter av köksöar. Så hur ska man veta var man ska börja?
Moa Appelros, köksdesigner hos Marbodal Västra Frölunda, visar vägen. Och utgångspunkten är tre, ganska enkla, frågor.

1. Hur stort är ditt kök?

Många vill ha en köksö. Och det viktigaste är: Finns platsen? Inte bara att köksön ryms i rummet, det är lika viktigt att utrymmet runt köksön finns.

Tillräckliga avstånd för funktion

”Jag hjälper kunden att ta fram förslag på köksöar som funkar bra i förhållande till köket och rummets storlek. Det finns rekommenderade avståndsmått mellan utrymmena, kök och köksö eller vägg och köksö, vilket jag börjar med att markera på ritningen.
Vi vill undvika störningsmoment, som att det inte skulle gå att på ett smidigt sätt öppna lådor och skåp, och planera för ett mer funktionellt och praktiskt kök.”

Plats för sittplats

”Om köksön har sittplatser är det viktigt att tänka på att man inte vill sitta för nära väggen. Även om man får plats så får också utrymmet gärna finnas att dra ut sin stol och kanske gå förbi någon som redan sitter ner.”

Tips med tejp

”Jag brukar rekommendera att tejpa på golvet för att få en uppskattning om var köksön hamnar i rummet och hur stor den blir. Exakta mått går vi igenom i ett möte, kunden och jag.”

Vad kostar ett kök? Få en indikation på hur olika delar påverkar priset

Marbodal Form Frost- ett modernt lantligt kök med köksö stänkskydd samt bänkskiva i kvartskomposit och massiv träskiva

2. Vad ska du ha din köksö till?

Det finns flera användningsområden för en köksö. Önskar du mer arbetsyta, ytterligare förvaring eller kanske använda det som en plats för att duka upp för fest?

Socialt med häll

”Många med öppen planlösning önskar placera spishällen på en köksö, på det sättet kan man lätt umgås med gäster eller familj medan man lagar mat. Något som kan vara bra att tänka på är att det finns olika fläktar att välja mellan.
Det finns hällar med integrerad fläkt eller takintegrerade fläktar, vilket är min favorit. Fördelen med det är att du inte skymmer sikten och att ljudnivån blir lite lägre när den hamnar uppe i taket.”

Flera funktioner

”Det kan också vara bra att lägga till en lite mindre diskho vid sidan av spishällen. Då kan man enkelt hälla av pastavattnet utan att behöva vända sig om.
Och om man har möjlighet att dra el till köksön skulle jag rekommendera att addera eluttag eftersom det öppnar upp möjligheten att använda bakmaskin eller elvisp. Eller helt enkelt ladda datorn om du gärna jobbar vid köksön.”

Vilket kök passar dig bäst? Gör vårt snabba test och hitta din köksstil

Marbodal Fagerö Tall - Öppen hylla i samma kulör som köket skapar en hemtrevlig känsla. Köksö med indragen sockel. Bänkskiva Marmor i laminat. Knoppar i marmor  med rostfri fot
Ramsvik Svartbets - kök från Marbodal

3. Vilka material passar din köksö?

Hur ska din köksö se ut? Även här finns det många vägar att gå.

”Efter vi har gått igenom syftet så är det dags att tänka på hur köksön ska se ut. Antingen väljer man att den ska smälta in och matcha resten av köket. Eller så kanske man vill använda ett helt annat material, så att köksön ger en mer wow-effekt.
Vi har materialprover i butiken där vi tillsammans med kunden väljer ut färg och material. Allt från lucka, handtag och diskho till blandare, bänkskiva och belysning. Som köksdesigner samlar man på sig en del erfarenhet i vad som kan passa och tänka in faktorer som golv, väggfärger och ljusinsläpp.”

Boka ett kostnadsfritt möte med en köksdesigner här

Namn: Moa Appelros
Yrke: Köksdesigner
Butik: Marbodal Västra Frölunda, Göteborg