Hållbarhetsinfluencern: "Så städar du köket miljövänligt"

När Maria Soxbo, hållbarhetsinfluencer och journalist, ska städa sitt kök dammar hon av sina bästa husmorsknep. Ta del av hennes hemliga ingredienser och smarta knep.

Marbodal Fagerö Frost - skafferi med öppna hyllor och förvaring i glasbehållarna Reda. Arbetsbänk i laminat.
Marbodal Hemma hos - Siri Barje

Skafferiets städsuperhjälte

"Det smartaste medlet hittar jag bland bakingredienserna i skafferiet. Bikarbonat är ett riktigt mirakelmedel, som både binder fukt och tar bort dålig lukt. Det betyder att det kan strös över mattor och dynor (kökssoffan till exempel!), och sedan dammsugas bort efter en halvtimme eller så och vips är textilierna fräschare utan kemtvätt. Bikarbonat funkar också som rengöringsmedel på det mesta. Torka rent kyl och frys och rengör ugnen, till exempel. För lättare smuts räcker det med lite bikarbonat på en fuktig trasa, för fastbrända fläckar i ugnen är det mer effektivt med en smet av bikarbonat och hett vatten som får verka en stund innan det torkas bort. Vill jag ha fram bikarbonatens verkliga superkraft kombinerar jag det med vinäger. Några matskedar bikarbonat följt av en halv deciliter vinäger i avloppet blir en grym propplösare, och när det slutat fräsa sköljer jag rent med vatten."

Marbodal  Arkitekt plus Frost  - Kök byggt på höjden för att skapa stor plats i ett litet rum. Stor köksö med förvaring, väl tilltagen arbetsyta och bardel.

Fiffig fönsterputs

"Inget säger vår mer än nyputsade fönster! Jag brukar hälla ner några matskedar ättika i varmt vatten, eftersom ättika löser både smuts och fett. Dessutom gör ättikan att fönstren torkar snabbare, vilket minskar risken för ränder. Ett par droppar miljövänligt diskmedel i vattnet, en hel och ren fönsterskrapa och en torr trasa eller handdukar att torka efter med är allt som behövs! (Det gamla knepet att torka med knyckligt tidningspapper kan också funka, men dagens papperskvalitet och tryck är inte lika effektivt som det var förr så jag föredrar torra trasor.)"

Städa med såpa

"Min favorit bland rengöringsprodukterna är lätt såpan! Det doftar så otroligt gott när golven skurats med såpa, viktigt bara att komma ihåg att dammsuga innan man våttorkar så att inte miljögifterna åker ut i avloppet med skurvattnet. Såpa är dessutom toppen för till exempel ugnsrengöring – smörj in med koncentrerad såpa, kör ugnen på 100 grader en stund, låt svalna och torka ur."

Marbodal Form Åska - kök i mellangrå kulör, bänkskiva Venato Scuro

Väck med kalket

"När jag ändå håller på att städa brukar jag passa på att avkalka vattenkokaren. Det här behövs göras extra ofta i vårt sommarställe på Gotland där det är mycket kalk i vattnet, men även hemma på fastlandet är det härligt att få en helt fräsch kokare. Fyll kokaren med fem deciliter vatten och en deciliter ättika (eller två deciliter ättikssprit). Kör den tills vattnet kokar, och häll ur. Upprepa om det behövs, annars avsluta med att koka upp en liter rent vatten för att få bort den sista ättikan. Klart!"

Fräscht med citron

"Inför städdagen laddar jag med ett par citroner, eftersom de kan användas till så mycket! Saften från en av dem brukar jag krama ner i en skål med lite vatten och köra i mikrovågsugnen på full effekt i några minuter. Det löser upp ingrodd smuts, och sen är det lätt att torka rent. De urkramade citronhalvorna sätter jag sen på ”tallrikspiggarna” i diskmaskinen, så att de får hänga med nästa gång vi ska köra den – då blir även diskmaskinen skinande ren. En annan citron delar jag och gnuggar mot våra träskärbrädor. Sedan strör jag på salt, gnuggar lite till och avslutar med ännu mer salt som får ligga kvar i en kvart eller så. Skölj och torka så är skärbrädan ren och desinficerad!"

Damma mera

"Dammvippan är en underskattad städkompis, tycker jag! Att använda den ovanpå hyllor, på lampor eller på öppen förvaring – vi har till exempel vinglasen hängande i ett ställ över köksbänken – går supersnabbt och spar så klart både vatten, energi och rengöringsmedel. Skaka av dammet i soppåsen, så kommer inte giftigt damm ner i avloppsvattnet."

Fyra knep för köksstädningen

"Vädra! Att köra korsdrag en stund och vädra ut ordentligt gör köket och hela hemmet vårfräscht.

Återanvänd! Det går åt en del ättika när man städar miljövänligt, och glasflaskan är perfekt att skruva på ett spraymunstycke på. Vips har du en snygg och smart sprayflaska för fönsterputs eller allrengöring!

Trygga trasor! Jag kör med disktrasor i lin, som bara blir bättre med tiden. De får åka med i tvättmaskinen då och då, och ibland kokar jag dem i en kastrull för att verkligen få dem rena.

Välj rätt produkter! Vissa produkter behövs kanske ändå vid sidan om skafferiingredienserna, som diskmedel till exempel. Då väljer jag ekologiskt, naturligt och miljömärkt så långt det går."

"Citron och bikarbonat är måsten för köksstädningen - de gör jobbet åt mig. En bra dammvippa är perfekt komplement för att hålla lampskärmar, tavelramar och öppen förvaring dammfri. Är den snygg kan den hänga framme, så att den används!"
Maria Soxbo
Hållbarhetsinfluencer & journalist