Så mycket får du för din köksbudget

Många är intresserade av att renovera köket men är osäkra på vad det kostar. I den här artikeln reder vår köksdesigner Malin, i Marbodal-butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm, ut vad du får för kök för din budget.

Köket är ofta hemmets hjärta, särskilt om du bor i en lägenhet med mindre yta. Men även ett lägenhetskök kan kännas stort, utan en enorm budget.

– Om man har en stramare budget kan man ju alltid göra små förändringar som att byta ut beslagen i befintligt kök alternativt byta bänkskiva. Man kan även se om det är möjligt att byta ut alla luckor så man i slutändan ändå får det köket man drömt om och att man även tagit hänsyn till miljön, säger Malin.

Hon pekar på att många väljer att lägga extra pengar på en fin och tålig bänkskiva. Dels för att det kan vara värt att investera i något som håller länge men också för att en bänkskiva kan sätta prägel på hela köket.

Det får du för pengarna

Så, vad för du för kök beroende på din budget? Vi har delat upp det i tre nivåer, 100 000 kronor, 200 000 kronor respektive 300 000 kronor där Malin förklarar vad som ingår i respektive prisnivå.

Det får du för 100 000 kronor…

Ett kök för cirka 100 000 kronor är troligtvis ett kök exklusive vitvaror, alternativt enklare vitvaror, och bänkskiva i laminat. Laminat är ett tåligt, slitstarkt och lättskött material med väldigt fördelaktigt pris, säger Malin.

Det får du för 200 000 kronor…

För 200 000 kronor har man valt ut bra vitvaror. Bänkskiva i natursten, kvartskomposit alternativt massiv träbänkskiva. Inredning och val av lucka avgör självklart också prisnivån.

Det får du för 300 000 kronor…

Om man kommer upp i en nivå runt 300 000 kronor så har vi eventuellt ritat ett kök i vår PLUS-serie. Där luckor och lådfronter ligger i linje med det vackra ramverket. Det ger köket ett exklusivt och enhetligt intryck och även en känsla av ett platsbyggt kök. Bänkskiva i natursten eller kvartskomposit. Exklusivare vitvaror med extra funktioner såsom ånga, flex-induktionshäll eller en häll med integrerad fläkt.