Så kombinerar du trä med jordnära toner i köket

Vi vill inspirera till att kombinera trä och färg i köket med hjälp av Signatur Ekbacken och den vattenbaserade färgkollektionen Jordnära. Allt fler har fått upp ögonen för färg och senaste året har färg fått ta ännu mer plats i köket. För att skapa en varm, inbjudande känsla i köket vill vi nu tipsa om hur man kan kombinera trä med jordnära färger.

Naturliga material och jordnära färger är en kombination som håller över tid och som passar utmärkt i kök. Enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Marbodal, är naturliga material och färgskalor på köksluckor och skåp något många svenskar drömmer om. Den vita färgskalan står fortfarande stadigt på förstaplatsen som svenskarnas favorit i köket. 46 procent av respondenterna har uppgett färgen vit som favorit i köket. Samtidigt har ljusgrått seglat upp som näst populärast (39 procent). Ljust trä toppar också listan med 26 procent. Därefter kommer ljusgrönt (16 procent) och mörkgrått (15 procent).

Nedan presenterar Marbodal fyra olika kombinationer där Signatur Ekbackens träkök möter kulörer från kollektionen Jordnära. 

Marbodal Signatur Ekbacken i brunbets kombinerad med färgen tall. Färgkollektion Jordnära möter trä.
Färg och trä är en kombination som inte är dikterad av trender utan av en varm och inbjudande känsla. En känsla som aldrig går ur tiden och där färgen ger köket personlighet och karaktär. Skapa en harmonisk och hållbar duo med en jordnära kulör och livfull ek.
Jessica Fryklund
Inredningsarkitekt på Marbodal

Fyra inspirerande kombinationer där trä möter jordnära kulörer

Koppla av med Hav

Hav har en blå ton som skiftar i ton likt havsvågor, beroende på ljus och övriga färger i rummet. Färgen inger en stillsam känsla i köket och tillhör den avkopplande färgskalan. Låt hav ta mycket plats eller vara en diskret färg i köket. Tillsammans med det varma brunbetsade träet från Signatur Ekbacken får du en stilfull och lugnande känsla i ditt kök.

Marbodal färgkollektion Jordnära möter trä. Med Signatur Ekbacken i brunbets kombinerad med färgen hav får du en stilfull och lugnande känsla i ditt kök.
Marbodal köket Signatur Ekbacken i brunbets kombinerad med färgen tall. Färgkollektion Jordnära möter trä.

Balans och stillhet med Tall

Den gröna nyansen Tall är en hållbar färg som funkar över tid och går att kombinera med olika material och tillbehör. Den är noga balanserad och utvald för att förmedla frisk natur och ny kraft. Den för tankarna till skogens vajande trädtoppar, dofter och ljud. När Tall möter Signatur Ekbacken blir de en oslagbar kombination.

Mjukt och sofistikerat med Granit

Den mörkgrå kulören Granit är en neutral färg som passar till de flesta kulörer och köksstilar. Nyansen är inspirerad av den lite mörkare gråa graniten som är vanligt förekommande i vårt land. Granit erbjuder ett mjukt och sofistikerat intryck, samtidigt som den har förmåga att återge kontraster utan att det blir hårt eller kallt. Tillsammans med det brunbetsade träet från Signatur Ekbacken är den perfekt för den som vill ha ett stilfullt och kraftfullt kök.

Marbodal färgkollektion Jordnära möter trä. Med köket Signatur Ekbacken i brunbets i kombination med färgen Granit skapar ett stilfullt och kraftfullt kök.
Marbodal Signatur Ekbacken i brunbets kombinerad med färgen bark. Färgkollektion Jordnära möter trä

Mustigt och rustikt med Bark

Bark är inspirerad av skogens skiftande höstfärger och är en varm, neutral och mörkbrun kulör. Likt barken på ett träd skiftar nyansen beroende på ljuset i rummet och materialen du väljer att matcha den med. Bark ger betraktaren ger en stämningsfull, ombonad och aningen rustik känsla tillsammans med Signatur Ekbackens trä.