Köksön - den perfekta ytan i köket

En köksö är en fristående köksbänk som ger både extra arbetsyta och blir en fin detalj i köket.

Marbodal Arkitekt plus Sand - kök i beige kulör med köksö. handtagslöst med Tip-on, bänkskiva i kvartskomposit Beach Clay.

Köksön kan vara utrustad med spis, diskho, arbetsyta och underskåp – eller bara vara extra förvaring och arbetsyta. Har man öppen planlösning blir det också en fin avdelare mot vardagsrummet. Tänk på att inte göra köksön för stor men utnyttja den ytan som finns för att maximera antalet funktioner.

Köksö inspiration för ett aktivt köksö-liv

Köksöar i olika stilar

Här är några exempel på köksöar i olika stilar men plats för matlagning, matplats, mingel, sällskapsyta, läxläsning, arbetsyta, avlastningsyta och förvaring. Vilken blir din favorit?
Kök Malevik brun med stor köksö -  Marbodal

Köksö i köket Malevik Brun.

Bra att tänka på

Vilka funktioner vill du att köksön har?
Fundera över vilka funktioner du behöver. Om du till exempel vill ha spishällen på köksön kanske du också vill ha en liten ho och blandare vid sidan. En köksö med sittplats är både praktiskt och bjuder in till umgänge. Glöm inte heller belysningen, så att du ser vad du gör på arbetsytan. Fundera också på underredet, vill du ha mycket förvaring rekommenderas underskåp med luckor men öppna hyllor är också populärt.

Hur ska köksön se ut?
Ska köksön vara i samma stil som resten av köket eller bryta av? Vill du ha en upphöjd skiva längs med som passar till barstolar? Det är frågor som du måste bestämma dig för innan du väjer. En bra funktion om köksön inte ska vara golvfast är att sätta den på hjul. Då kan den flyttas runt efter behov.

Hur stor ska den vara?
Köksöar passar i många kök, stora som små. Om ditt kök är litet kan en liten köksö på hjul vara till stor hjälp vid matlagningen. Är köket stort blir en stor köksö med många funktioner ett pampigt inslag i inredningen.

Köksö i litet kök, Köksdesigners Malin Göransson tipsar