Så får du en klädkammare för mindre utrymmen

En klädkammare, eller walk in closet, är ofta synonymt med ett större utrymme. Men det går faktiskt att få en liknande lösning även om det inte är ett separat rum.

Vad är en walk in closet? Många gånger ett rum du kan gå in i, full med förvaring och som du kan stänga en dörr till. Även om du inte har ett helt rum att tillägna en garderob på det här sättet så går det att få upplevelsen av en klädkammare.

En del av sovrummet

En klädkammare är ofta i anslutning till ett sovrum. Om ditt sovrum är avlångt kan ett alternativ vara att dedicera ena delen till just garderoben. Skjutdörrar kan fungera som en vägg och ingång till din klädkammare.

Ett tips för att förhöja känslan av att det är ett eget utrymme är att måla platsen i en annan nyans än sovrummet.

”Skjutdörrar med inredning är mer flexibla i djupet vilket gör att de passar bra även i rum där vanliga garderober inte får plats.”

Få en lyxigare känsla med genomtänkta och smarta lösningar – för varje liten del i din klädkammare.

”Ses ofta som en begränsning”

Och om du bor i ett hem med snedtak behöver det inte betyda att det här inte är möjligt.
– Snedtak är vanligt hos många och ses ofta som en begränsning. Vi kan specialbeställa skjutdörrar efter snedtak eller bara ha en öppen, snygg förvaring utan dörrar. Allt för att nyttja annars lätt outnyttjade utrymmen hemma, säger Ellen Gabrielsson, köksdesigner hos Marbodal Västra Frölunda, och fortsätter:
– Skjutdörrar med inredning är mer flexibla i djupet vilket gör att de passar bra även i rum där kanske ”vanliga” garderober inte får plats. Du får mer förvaring på ytan då dörrar inte behöver öppnas.

Tre tips på vägen

För att ta tillvara på all plats i din klädkammare har vi samlat några enkla knep.

  • Använd väggarna på sidorna till en spegel eller krokar.
  • Gavelväggarna kan även användas för en klädstång till skjortor eller klänningar.
  • Om din klädkammare inte har ett fönster i sig kan du enkelt släppa in ljuset genom sovrummet genom att använda skjutdörrar av glas.