Guide: Ordning och reda i köket

Skapa de bästa förutsättningarna i ditt kök med hjälp av genomtänkt förvaring.
Marbodals köksdesigner delar med sig av sin erfarenhet för hur du skapar ordning och reda i köket.

Att planera insidan av köket är minst lika viktigt som att planera utsidan. Moa Appelros, köksdesigner hos Marbodal Västra Frölunda, brukar gå igenom skåp för skåp och låda för låda så att ingenting lämnas åt slumpen. Allt har sin plats.
– Att ha ordning och reda underlättar vår vardag, det sparar tid och energi samtidigt som det skapar ett lugn. Som kund är det bra om man tänker hur man använder sitt kök och vad som är det viktigaste att ta med in i det nya köket, säger Moa och fortsätter:
– Ett tips är att skriva ner en lista på saker du verkligen inte vill vara utan och när vi planerar det nya köket ser vi till att det finns med.

Slit och släng-lådan

Att planera sin förvaring utifrån hur man rör sig i köket är också en självklarhet för Moa. Kryddor och redskap nära hällen och glas, tallrikar och bestick nära diskmaskinen.
– Sedan brukar jag alltid planera in en slit och släng-låda i köket. Den är lätt att glömma men oj så viktig! I den lådan hamnar saker som nycklar, pennor, grattiskortet från mormor och batterier. Det är skönt att bestämma en plats för det så slipper allt hamna på arbetsbänken.

Smarta och skonsamma lösningar

En vanlig fundering som brukar dyka upp är fördelningen mellan lådor och skåp. Vad är egentligen att föredra?
– Lådor i all ära men jag brukar alltid förespråka att ha ett skåp med hyllplan för den där bakmaskinen som inte får plats i en låda men som du inte vill ha framme.

Vad kostar ett kök? Få en indikation på hur olika delar påverkar priset

Ramsvik Svartbets - bänkskåp med utdragbart inrede - Marbodal
Marbodal - lådsystem V8 i elegant design för maximerad lagring i vardagen

Eftersom varje kök är unikt har Moa valt ut några förvarings-möjligheter som är värda att kika lite extra på.

Skafferi för stora kök

”Som skafferilösning till stora kök har vi vårt hörnskafferi med många hyllplan och mycket förvaringsmöjligheter. I mitten av skåpet finns det till exempel mindre fack, en perfekt plats för flaskor. Andra skafferiskåp är våra högskåp som finns i olika bredder. En fördel med att välja invändiga lådor som du drar ut är att du får en bättre överblick av innehållet och missar inte bäst före-datum på torrvarorna som lätt glöms bort längst in om man har hyllplan.”

Skafferi för mindre kök

”Här kanske man inte får plats med högskåp och då tycker jag att bänkskåp med utdragslådor funkar minst lika bra som skafferi för torrvaror.”

Kryddor

”Jag gillar våra skåp med utdragbart inrede, med två hyllplan som sitter fast i luckan, till kryddor och oljor som med fördel placeras nära hällen. Jag har det hemma och ångrar inte en sekund att jag valde det.”

Vilket kök passar dig bäst? Gör vårt snabba test och hitta din köksstil

Bestick och verktyg

”Bestick- och redskapsinsatser är a och o för ordning och reda i lådorna. Där har vi insatser i mörk plast som matchar lådorna och som också är lätta att rengöra. Vi har också insatser i ek som skapar en varm, lyxig känsla inifrån. Här finns också andra insatser som kryddfack och knivblock.”

Olika typer av lådor

”En sockellåda är ett bra sätt för att maxa förvaringen. Perfekt plats för plåtar, handdukar, bakformar eller varför inte som verktygslåda.
Nyligen lanserade vi en ny låda, ett lådsystem, som heter V8. Lådans sidor är endast åtta millimeter tunna vilket ger ett minimalistiskt intryck och ett extra stort utrymme inuti. V8:an känns exklusiv och är en av mina stora favoriter.”

Skåp

”Ett jalusiskåp kan vara ett bra alternativ om man vill dölja köksmaskiner och samtidigt nyttja förvaring ovanför.
Våra hörnskåp går att välja mellan hyllplan och rörliga insatser. Att kunna dra ut eller snurra på insatsen är ett enklare sätt att se din förvaring utan att behöva dra ut allt ur skåpet. En annan fördel är att du kan förvara lite tyngre och större saker i hörnskåpen eftersom det är stora och rymliga med hyllor som klarar 25 kilo vardera.”

Knopplist och redskapsstång

”En knopplist i trä eller en kromad redskapsstång är både praktiskt och snyggt. Det passar många olika stilar och du kan hänga upp det du vill ha nära till hands och fina favoriter som inredningsdetaljer.”

Går du i renoveringstankar? Boka ett kostnadsfritt möte med en köksdesigner här

Namn: Moa Appelros
Yrke: Köksdesigner
Butik: Marbodal Västra Frölunda, Göteborg