Gör ett miljömedvetet köksval

Ett kök ska hålla länge, därför gäller det att vara smart när det kommer till både material- och stilval. Idag finns ett stort sortiment med hållbara alternativ längs hela vägen, vilket underlättar för genomtänkta val.

Marbodal - Lådinredning anpassade för olika råvaror som bröd, frukt och grönt.

Du lägger ner mycket tid, energi och pengar för att få ditt drömkök. Och resultatet ska vara värt det. Den där efterlängtade känslan av att få laga mat och umgås i köket ska självklart hålla i sig i åratal framåt – utan att slita på miljön.

Att ta aktiva, miljömedvetna val blir en självklarhet för fler och fler. Det finns stora möjligheter att leva hållbart i sitt kök idag, och det går att göra skillnad i det stora och det lilla.

Marbodal Arkitekt plus Sand - Kök med köksö i beige kulör
Marbodal Form Åska - kök i mellangrå kulör, bänkskiva Venato Scuro

#1: Inredning

Att börja från grunden med material som både är snygga och Svanenmärkta ger en bra känsla i köket. Marbodals stora sortiment av luckor, fronter, stommar och bänkskivor i olika stilar och färger gör det möjligt att få ett kök som passar dig – samtidigt som du är snäll mot miljön.

#2: Vitvaror och vatten

Spara på jordens resurser och välj energi- och vattensnåla produkter med både hög kvalitet och lång livslängd. Du kan minska vattenanvändning markant genom att ha snålspolande kranar i ditt kök. Vitvaror med energimärkningen A, A+ eller A++ är en självklarhet.

#3: Belysning

Glödlampor drar onödigt mycket energi, så enkelt är det. Och lika enkelt är det att istället välja LED-lampor som både håller längre och förbrukar mindre energi.

#4: Förvaring

Ja, det finns förvaring som kan göra skillnad för miljön. Marbodal har till exempel skräddarsydda lådor där du kan förvara frukt, grönsaker och bröd för att de ska hålla längre. Det kan resultera i att du inte behöver slänga lika mycket mat, något som annars är en av våra vanligaste miljöbovar.

#5: Sortering

Att källsortera behöver inte vara tidskrävande eller krångligt. Gör det enkelt för dig genom att välja ett bra system för avfallshantering som inte syns – om du inte öppnar en låda eller ett skåp.

#6: Odla eget

Ta in grönskan i köket. Att odla kryddor och örter i ditt eget kök höjer mysfaktorn rejält samtidigt som det är givande – både att odla sin egen smaksättning och få njuta av det i matlagningen. Marbodal har särskilt anpassad odlingsinredning som både är snygg i köket och gör skötseln enklare.

Marbodal Signatur Ekbacken - kök i ekfaner brunbetsad kulör

 

Det här är ett Svanenmärkt kök

Svanenmärkning är en certifiering som hjälper konsumenten att göra ett bra val för miljön. För att uppfylla kraven utvärderas och analyseras produktens innehåll utifrån ett livscykelperspektiv: Innehåll (till exempel kemikalier), hur den framställs (vatten- och energiförbrukning, utsläpp från luft, vatten och mark) och hur produkten tas om hand när den är förbrukad (återvinning och avfall).

Fördelarna med den miljövänliga märkningen är många. Köket har klarat av hårda kvalitets- och funktionskrav, med andra ord får du ett kök som håller längre – och du kan vara trygg i att tillverkningen skett på ett ansvarsfullt sätt med minimala utsläpp till luft, vatten och mark.