6 tips till dig som ska välja färg till köket

När det är dags att renovera köket är det fint att addera färg. Här är några tips att tänka på när du färgsätter ditt kök.

Att välja en färg som du älskar blir kronan på verket i ditt nya kök. Rätt färg kan lyfta ditt hem till en helt ny nivå, men det gäller att planera noga.
Jannice Wistrand
Feng Shui-konsult, inredare och expert på färglära

1. Följ samma nyanser i en färgpalett

För att få en genomgående harmoni i hela hemmet kan det vara en bra idé att följa samma nyanser i en färgpalett. Bestäm om du vill ha starka och klara ”briokulörer”, pastellfärger eller mer dämpade, smutsiga kulörer. Om du upplever att ditt kök är stimmigt eller spretigt kan det bero på att du har blandat olika typer av färger från olika paletter.

Marbodal Hemma hos - Underbara Clara

Underbara Claras lantliga kök i gården ute på landet, Form Sand.

2. Känn in husets själ

Det är viktigt att känna in lägenheten eller husets själ och plats. Det är svårt att få till en genuin shabby chic-stil i ett 70-talshus eller en lantlig känsla i en lägenhet i stan. Om ditt hus ligger vid havet passar en blå nyans naturligt in i hemmet, på samma sätt som gröna nyanser trivs bra i hus nära naturen. Känn in huset och välj färg därefter.

Marbodal Fagerö Frö - kökslucka i gråbeige kulör. Bänkskiva Mullvad Matt i laminat. Handtag Bell svart. Längst väggen en kökssoffa av köksskåp samt långa öppna hyllplan med plats för allt du behöver i kökslivet.

Köket Fagerö Frö.

3. Bind samman färgerna

Om du målar en blå fondvägg i ett helvitt kök kan känslan i rummet bli att färgerna inte är sammankopplade och stöter bort varandra. Det behövs helt enkelt en ”brobyggare”, alltså en nyans som ligger mitt emellan och som binder samman färgerna.

Marbodal Fagerö Tall - Köksö med bänkskiva Marmor i laminat. Knoppar i marmor med rostfri fot.

Köksö, Fagerö Tall.

4. Låt färgen återkomma

Att välja köksluckor med färg är både snyggt och trendigt. För att ge färgen på luckorna en balans och ett naturligt sammanhang är ett tips att låta färgen återkomma tre gånger i bostaden. Plocka exempelvis upp färgen i en vas, en fåtölj eller en kudde för att knyta ihop köket med resten av hemmet.

5. Ta hänsyn till väderstreck

Söder och väster är varma väderstreck medan norr och öst är kalla väderstreck. Om du väljer en grå nyans till ett kök i öst kan den se blå ut. Väljer du istället en beige ton i söderläge kan kulören upplevas varmare och kan då dra åt det gula hållet. Ha i åtanke att nyanserna blir olika i varma och kalla ljus.

Marbodal Arkitekt plus Bark - Köksö med bänkskiva Iron Bark i kvartskomposit. Matsalshörnet av väggskåp och sittbänk skapad av bänkskåp skapar inbjudande plats i köket.

Marbodal Arkitekt plus i färgen Bark. Köksö med bänkskiva Iron Bark i kvartskomposit.

6. Tänk långsiktigt

För att tänka hållbart och inte renovera i onödan gäller det att planera. Fundera på vilken färg du eller din familj gillar och som ni vill ha i ert hem år efter år. Provmåla alltid färgen på en stor yta och känn in känslan. Du kanske är jättekär i det där illröda köket just nu, men risken är stor att du tröttnar. Kanske räcker det med röda kuddar eller andra enstaka detaljer?