Fyra tips: Så får du ett harmoniskt och modernt kök i sommarhuset

Många söker lugnet i sommarhuset. Ge lite kärlek till köket och skapa en balanserad plats för dig och din familj.
Så här kan du göra.

Så fort vädret tillåter väljer de flesta att tillbringa tid i sommarhuset. Det är en speciell plats där utrymmet för harmoni, stillhet och återhämtning gärna ska få finnas.
Vi har samlat några tips för att du, på ett enkelt sätt, ska få ett harmoniskt och lite mer modernt kök i ditt sommarhus.

Köket går genomgående i kulören Hav. Även färgen Moln smyger sig in i köket och finns på utvalda delar, precis som i den intilliggande hallen.

Fotograf: Ragnar Ómarsson Stylist: Caroline Sandström

Harmonisera med ljus och färg

Ljusinsläppet i rummet sätter ofta villkoren för färgval. En mörkare kulör som Hav funkar fint i ett ljus, öppet kök medan en ljus nyans med fördel kompletterar det lite mindre köket. Du kan också bjuda in två olika färger i köket som får harmonisera med varandra och ge ett lekfullt och personligt uttryck.

Ta in luft

I ett sommarhus är ytorna ofta mindre. För att behålla en luftig känsla, försök jobba med öppna ytor och bind ihop dem med varandra. Du kan till exempel knyta samman olika delar genom färger, material och detaljer. Kanske har du samma knoppar i köket som i hallen?

Även färgen Moln smyger sig in i köket och finns på utvalda delar, precis som i den intilliggande hallen.

Fotograf: Ragnar Ómarsson Stylist: Caroline Sandström

Ge plats åt alla

Ha gärna funktion och umgänge i åtanke när du planerar köket i ditt sommarhus. Ett kök ska ju gärna fungera för olika typer av aktiviteter, inte bara matlagning. Det kan vara en samlingsplats för familjen, ett tillfälligt kontor eller en kreativ hörna.

En köksö är praktiskt för förvaring, duka upp snacks och dryck när gäster kommer eller bara sitta där och dricka en kopp kaffe.

Sudda ut gränserna mellan ute och inne

Naturen är en av våra största inspirationskällor och passar i det moderna, enkla och harmoniska köket på landet. Med naturen får vi mjuka, organiska former och jordnära kulörer. Enkla knep för att ta in naturen är att plocka in kvistar från trädgården, odla örter eller låta råvaror stå framme och ta plats. 

Köket är en samlingspunkt i huset. Köksön bidrar till förvaringsmöjligheter, yta för matlagning och umgänge med vänner och familj. Fotograf: Ragnar Ómarsson Stylist: Caroline Sandström