4 tips – inspireras till ditt naturliga möte i köket

Att kombinera färg och trä ger en varm inbjudande känsla. Här tipsar vi om vad som är bra att tänka på för att hitta just din kombination.

Marbodal Signatur Ekbackens brunbetsade kökslucka i en livfull och varm ton.

Signatur Ekbackens brunbetsade lucka kommer i en livfull och varm ton.

1. Välj ett träslag

Börja med att välja en träton som får framträda och sätta klang för resterande kulörer i ditt kök. Marbodals Signatur Ekbacken tar inspiration från den skandinaviska naturen, i vacker ekfanéer som skapar en levande yta.

2. Undersök undertoner och finnish

När du valt trä bör du undersöka dess undertoner. Är de varma, kalla eller neutrala? Hur ser träets textur ut? Det hjälper dig att välja övriga kulörer till köket. Undertonerna kan bjuda in till smarta kontraster eller nyanser. Du kan välja att skapa tydliga kontraster för att få annan inredning att poppa och sticka ut eller skapa en mer neutral look där inredningen subtilt får smälta samman.

Marbodal färgkollektion Jordnära möter trä. Med köket Signatur Ekbacken i brunbets i kombination med färgen Granit skapar ett stilfullt och kraftfullt kök.

I det här köket har vi valt att kombinera Signatur Ekbacken med en vacker och tidlös mörkgrå kulör som vi kallar Granit på vår lucka Arkitekt Plus.

Marbodal färgkollektion Jordnära möter trä. Med köket Signatur Ekbacken i brunbets i kombination med färgen Granit skapar ett stilfullt och kraftfullt kök.

I det här köket har vi valt att arbeta med rummets väggar och former. Istället för att jämna ut och skapa raka linjer låter vi kökets bänkskåp smyga längs med väggen och skapa naturliga zoner i köket. Zonerna förstärks med olika material och färger på skåpen

3. Skapa ett naturligt möte

Du kan även välja mellan hur trä och färg ska mötas. En mer klassisk kombination av trä och färg brukar vara att låta exempelvis en köksö gå i ek och väggskåpen i färg. Eller att arbeta med olika material på bänkskåp och överskåp i en horisontal färgskala.

I köket på bilden blev det naturliga mötet vertikalt och utifrån de förutsättningarna som fanns. Ekbacken ramar in matlagningsytan och sveper runt hörnet av väggen för att där övergå i mörkgrå Granit.

4. Detaljer under luppen

Med naturnära detaljer kan du få ditt kök att blomstra genom väl valda material. Plocka upp toner i både träslag och kulör för att matcha ditt kök och låt detaljerna få ta plats. Skapa ett levande rum med hjälp av strukturer, former och material från naturen såsom en bänkskiva i natursten eller en knopplist i ek.

Detaljer som kvistar och redskap i naturmaterial bidrar till en avkopplande känsla tillsammans med material och färger lånade från naturen.