Hur får bagaren sån där krispig härlig skorpa och mjukt inre i sina bröd?

Prova att baka ditt bröd i ångugn. Då får du en härligt frasig yta och ett mjukt, saftigt inre, ett måste för att kunna skapa det perfekta brödet. Här bjuder vi på ett recept på surdegsbröd från kocken Sebastian Gibrand.

Deg

Ingredienser
Portioner 4 st

500 g Vatten
20 g Oraffinerat salt
1 dl Surdeg
650 g Fullkornsmjöl
4,5 g Salt

Metod:
1. Börja med att blanda vatten, salt och surdeg med hälften av mjölet i en bunke.

2. Tillsätt resterande mjöl och knåda för hand

3. Låt degen vila 1-2 timmar under fuktig handuk i rumstemperatur

4. Vik degen i bunken och låt jäsa ytterliggare 1-2 timmar i rumstemperatur

5. Forma degen rund och lägg i mjölad jästkorg

6. Låt degen jäsa över natten

7. Stjälp upp på plåt och snitta brödet

8. Börja med att baka brödet i ugn på med steamfunktion ett par minuter

9. Därefter höj temperaturen till 200 grader i ca 45 min till 1 h