Recept: Tre sorters våfflor

Markiz Tainton lagar ofta mat inspirerad av det marockanska köket. Nu har hon tagit fram tre recept på våfflor: en för mellanmålet, en mer matig variant och en klassisk efterrättsvåffla.

Mellanmålet: Bananvåfflor med havregrädde och bär

8 våfflor
4 personer

Ingredienser

Bananvåfflor
3 bananer
6 ägg
3 msk kokosmjöl
1 ½ tsk bakpulver
Kokosolja till våffeljärnet
4 dl valfria bär (gärna i säsong)

Havregrädde
3 dl havregrädde
1 dl havregryn
½ msk smör
1 tsk flytande honung
1 krm kanel

Gör så här:

Bananvåfflor
Dela bananen i mindre bitar och mixa alla ingredienser med en mixerstav i en bunke. Grädda i våffeljärnet smort med kokosolja, tänk på att inte ha för hög värme.

Havregrädde
Vispa grädden hårt.
Rosta havregrynen i en torr varm stekpanna under omrörning några minuter. Tillsätt smör, honung och kanel. Låt det svalna. Blanda ner hälften av den rostade havren i grädden och blanda försiktigt.

Servera bananvåfflorna med havregrädde och toppa med bären och rostad havre.

Lunchen: Tacovåffla med klassiska tillbehör

Ingredienser

Våfflor
1 paket våffelmix
3 dl rivna morötter

Tillbehör
500 g köttfärs
2 msk smör eller olja till stekning
1 paket tacokrydda
2 tomater
½ gurka
½ gul lök
½ kruka sallad
2 paprikor, gärna i olika färger
1 burk majs
2 till 3 dl riven ost
Salsa och gräddfil
Eventuellt hackad, färsk koriander

Gör så här:

Våfflor: Blanda våffelsmeten enligt paktets anvisningar, till en jämn smet. Tillsätt de rivna morötterna. Blanda ihop det ordentligt.

Köttfärsen
Stek köttfärsen i några matskedar smör eller neutral olja, häll sedan över tacokryddan enligt anvisning på påsen.

Hacka lök. Finfördela gurka, tomat och paprika. Strimla salladen. Lägg upp i olika skålar.
Häll av majsspadet och lägg upp majskornen i en skål. Gör gärna egna tillbehörsfavoriter som guacamole och salsa.

Grädda våfflorna gyllene i smörat våffeljärn. Servera köttfärsen varm och låt var och en göra sin egen tacovåffla toppad med valfria tillbehör.

Tips på vegetariskt alternativ:
Häll kryddmixen i våffelsmeten och byt ut köttfärsen mot pankofriterad halloumi, grillad zucchini eller svampfärs.

Efterrätt: Kardemumma- och mandelvåffla med rårörda hallon och vaniljgrädde

8 våfflor
4 personer

Ingredienser

Våfflor
2 dl mandelmjöl
2 ägg
2 dl mjölk
125 gram smält smör
½ krm salt
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Rårörda hallon
400 gram hallon
½ dl florsocker
1 nypa vaniljsocker
½ lime

Vaniljgrädde
3 dl grädde
1 vaniljstång
2 msk florsocker

Gör så här:

Våffla
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, kardemumma och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna gyllene. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga
Ett tips är att hacka skållade mandlar lite grovt och blanda ner i smeten.

Rårörda hallon
Blanda färska eller tinade hallon med socker och pressad lime.

Vaniljgrädde
Vispa grädden hårt. Dela vaniljstången och skrapa ut vaniljen. Blanda grädde, vanilj och florsocker.

Servera våfflorna med rårörda hallon och grädden.