Recept: Chokladmarängtårta signerad Lisa Lemke

Lisa Lemke är frilansande matkreatör, matstylist och tv-kock. Lisas matfilosofi är tydlig: Matlagning ska vara enkel, rolig och locka till gemenskap vid matbordet.
Här bjuder Lisa på sina tankar och tårtornas tårta.

Lisa Lemke chokladmarängtårta

Chokladmarängtårta med chokladkräm och jordgubbar

”Okej, här har vi tårtornas tårta för alla tillfällen när man vill fira. Choklad hela vägen med en sälta till chokladkolakrämen som gör hela skillnaden. Tårtbotten går bra att förbereda en dag i förväg och monterar du tårtan några timmar innan den ska ätas blir den förvånansvärt lätt och marängig. Får den stå till sig en dag blir den lite mer kompakt och seg men fortfarande vansinnigt god.”

12-14 portioner
ca 80 minuter
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
5 äggulor
4 msk standardmjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
½ tsk salt

Maräng:
5 äggvitor
1,5 dl strösocker
100 g smält mörk choklad av god kvalitet
½ krm ättika

Chokladkolakräm:
4 äggulor
½ dl strösocker
1,5 dl grädde
150 hackad mörk choklad av god kvalitet
½ msk fint havssalt
½ liter jordgubbar
3 dl grädde

Värm ugnen till 150 grader, varmluft. Börja med tårtbottnarna som du kan förbereda en dag i förväg. Förbered en form som är ca 24 x 32 cm och klä den med bakplåtspapper. Har du inte en form som är den storleken kan du använda en ugnsplåt och avgränsa ytan med hjälp av aluminiumfolie som du knycklar ihop.

Börja med sockerkakan. Vispa smör och socker mjukt och smidigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och slutligen mjölken. Blanda de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ner dessa i smeten. Fördela smeten i ett tunt lager i formen.

Dag för maräng. Vispa äggvitorna och 1/3 av sockret på låg hastighet med elvisp i en ren, rostfri skål. Tillsätt ättikan och resten av sockret successivt och öka hastigheten så att du slutligen vispar på maxhastighet. Vispa tills marängen är vit, blank och fast. Vänd ner den smälta chokladen slarvigt i marängen och fördela detta i tårtformen, ovanpå sockerkakssmeten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 40 minuter. Låt svalna och lossa därefter formen försiktigt. Täck över med bakplåtspapper om tårtbotten ska stå tills nästa dag.

Börja nu med chokladkolakrämen. Blanda äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp på svag värme och under omrörning tills krämen börjar tjockna och bli blank. Ta bort krämen från plattan och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills chokladen är helt smält och vänd slutligen ner flingsaltet. Låt svalna.

Montering:
Vispa grädden fluffig och skär jordgubbarna i skivor och kvartar. Dela tårtbotten i 2 lika stora delar och lägg den ena delen på ett tårtfat. Bred försiktigt chokladkrämen över bottnen, toppa med skivade jordgubbar och toppa med hälften av den vispade grädden. Lägg på den andra tårtbottnen och fördela resten av grädden på toppen och avsluta med kvartade jordgubbar. Tårtan kan serveras genast eller inom de närmsta 6-8 timmarna och är då lätt och marängig. Får den stå en dag bli den lite mer kompakt och seg men fortfarande väldigt god.

Lisa Lemke - foto: Magnus Carlsson

Om jordgubbar


"Just den här tiden på året är det väldigt tydligt att Sverige är ett mycket avlångt land med stora klimatskillnader. I norr ligger fortfarande snön, men här nere i söder där jag bor har faktiskt redan de första jordgubbarna plockats. Och som jag längtar efter den här säsongen!"

"Jordgubben är ett bär som är en frukt som är en gubbe. Det vill säga frukten av ett litet oskyldigt kuckel mellan två nationer. Kanske ses jordgubben som något av det allra svenskaste vi har, men precis som med vår adopterade färskpotatis är verkligheten precis den motsatta. Det var nämligen när den chilenska skönheten Jättesmultronet fragraria chiloensis bekantades med det amerikanska Scharlakanssmultronet fragraria virginiana som tycke uppstod. Resultatet av denna liaison blev kärleksbarnet och hybriden fragraria annanassa. Eller ananassmultron som fransoserna först kallade den när de började odla den på 1700-talet. Britterna var inte sena att ta sig an fransmännens nya bär och utvecklade det i en mängd varianter. Bland annat i den gubbe som sägs vara urmodern till de jordgubbar vi idag köper, Keen´s Seedling.

I vårt avlånga land odlas det jordgubbar från Skåne och ända upp till norr om polcirkeln. Faktum är att de nordligaste gubbarna är jordgubbarnas Rolls Royce då de långa ljusa nätterna och det svalare klimatet ger sötare bär. Men trots det är det i södra Sverige som vi hittar större delen av våra drygt 600 jordgubbsodlare. Totalt skördas cirka 15 000 ton jordgubbar per år, vilket i runda slängar innebär att vi mumsar i oss mellan 3-4 liter jordgubbar per person och år.

I början av sommaren äter jag helst mina gubbar precis som de är, endast med sällskap av lite lättvispad fet grädde när jag vill ha något mer. Men ju längre in på säsongen man kommer desto mer kan jag tänka mig att ta ut svängarna."

Så njuter du bäst av jordgubbarna!

Ta ur dina nyinköpta gubbar ur asken, sortera bort de som är dåliga och förvara resten på fat i kylskåpet.

Snoppa inte jordgubbarna förrän du ska äta dem. Snoppar du dem inte klarar de sig i kylskåp i minst ett par dagar, hållbarhet kan variera beroende på sort.

Ta ut jordgubbarna i god tid före servering – smakerna kommer fram bäst när de är rumstempererade!

Vad heter gubben?

Fråga alltid efter vilken sort du köper. Det skiljer enormt mycket på sort och sort, somliga passar bäst till saftning och syltning medan andra är godast att äta precis som de är.

Varma hälsningar Lisa

Fotograf: Magnus Carlsson