Möt Herman Persson – ny designchef hos Marbodals moderbolag Nobia

Herman Persson började jobbet som designchef hos Nobia AB, Marbodals moderbolag, i slutet av 2019. Vi har träffat Herman för att ställa några frågor om honom och hans syn på köksdesign och kökstrender.

Hur känns det att vara ny designchef för Nobia AB - Marbodals moderbolag?

Det känns utmanande och spännande då bolaget går, i och med att jag börjar, in i en fas med tydligare designfokus på vår produkt vilket är något jag brinner för.

Vem är Herman Persson? Vad har du arbetat med tidigare?

Jag är arkitekt i grunden och har jobbat på arkitektkontor samt på utvecklingssidan inom fastighetsbranschen. Nu senast som designchef på Oscar Properties där jag under 6,5 år byggde upp bolagets designspråk och designprocess och var ytterst ansvarig för all design och arkitektur i projekten.

Vilken roll spelar köket för dig?

Jag älskar kök som ett designobjekt då det är ett av de mest utmanande elementen i en bostad. Det är så många funktioner som skall samsas och fungera väl, samtidigt som köket har gått från att ha varit något man inte betraktar till att vara en framträdande pjäs i alla hem. Detta ställer helt andra krav på ett köks estetiska kvalitéer. Det ska nu även tåla ögats slitage såväl som slitaget som kommer av användning.

Vad kan vi förvänta oss framöver vad gäller köksdesign?

Mer fokus på genomarbetad design. Likt bilindustrin genomgår köksindustrien en förändring då köket har gått från ren funktionsyta till ett av de få kvarvarande sociala rummen i hemmen där vi umgås. Detta ändrade fokus kommer ställa högre krav på bättre formgivning och även formgivning som integrerar andra funktioner i köket som handlar om annat än matlagning.

Vad ser du för kommande kökstrender?

Hantverk, genomarbetade material som håller och minimalism är starka trender som håller i sig. Med tanke på hur omvärlden ser ut är ”cocooning” än mer relevant än någonsin. Hemmet och köket är något man vill lägga tid och pengar på, och det skall hålla över tid. Det kommer även påverka vår inställning till äldre kök som något man kan uppgradera istället för att helrenovera vilket inte är en hållbar inställning. Jag tror vi kommer börja se krav på att köksdesign måste hålla över flera användarcykler.

Vad blir den största utmaningen i ditt nya jobb som designchef?

Nobia består av 17 varumärken över hela Europa varav Marbodal är ett. Alla varumärken har lite olika positionering och storlek men målet är att alla skall leverera riktigt bra design som är relevant. Att åstadkomma det ser jag som den största utmaningen med mitt nya jobb.

Hur ser ditt drömkök ut?

Har faktiskt mitt drömkök just nu. Det är en design jag tog fram till mitt första projekt på mitt föregående jobb. Det är tydligt inspirerat av industrikök, på ben vilket gör att det ser mer ut som en möbel, helt i rostfritt med rejäla grepphandtag och extra djup arbetsskiva. Sen skulle jag i och för sig inte säga nej till ett riktigt traditionellt franskt lantkök.