Fem starka kökstrender 2023

Långsiktig och hållbar design.
Enkelt och funktionellt.
2023 tar medvetna val och personlighet ännu mer plats i köket.

En del manér följer med in från föregående år och nya grepp dyker upp. Men hållbarhet och eftertanke är den röda tråden.
– Fler försöker göra något med det man har. Inte som tidigare när många rev ut hela kök och gjorde allt nytt, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt hos Marbodal, och fortsätter:
– Nu är man lite mer varsam vilket också kan kräva en större kreativitet. Men det går att göra mindre justeringar som ger oerhört mycket.

Här är några utvalda uppstickare i köket 2023.

#1: Skandinavisk design
Olika träslag kommer fortsättningsvis vara en självklarhet i köken. Trä och sten kombineras också för en harmonisk känsla och fin kontrasterande balans.

I ett avsnitt från höstens säsong av Grand Designs Sverige fick vi se hur ett Marbodalkök är med och sätter tonen för ett hem i KL-trä.

#2: Färg får nytt liv
Klä om köket i en kulör som kontrast eller för en nyanserad övergång. Utanför eller innanför linjerna.
– Just nu genomsyras trenderna av tidlösa färger i jordiga utföranden, förmodligen en reflektion av den medvetna konsumenten med önskan om att inreda mer långsiktigt. Starkare kulörer eller kontrastfärger kommer gärna in som en kaklad vägg, inredningsdetaljer eller möbler.

#3: Mjuka former
Rundade kanter och nätta väggskåp med räfflad vitrin. Köksdelar med en mer solid design ger en skulptural, elegant känsla där mjukt matchas med hårt för en perfekt balans.

#4: Det sitter i detaljerna
Texturer adderar djup och värde till ytor. Detaljerna skapar en extra elegans. Material som glas, ek och sten i ett naturligt mönster.
– Ofta håller inredningen en enkel färg men vi vill ha mer taktila ytor, former och material i våra hem. Det gör det harmoniskt och mer levande. Det kan vara prickar som skapar skuggor, borstat stål, tuftade mattor, högglansiga material som blandas med matta, säger Jessica och fortsätter:
– Senaste åren har vi även sett mycket spännande former där ingen helst ska vara den andra lik. Man vill ha känslan av det unika och personliga.

#5: Japandi
Ytterligare ett minimalistiskt grepp som håller sig kvar även under 2023.
– Japandi kallas en harmonisk inredningsstil som förenar det bästa av vår avskalade skandinaviska med japansk elegans. Det förankrar inredning med funktionalitet. Skillnaden mellan de två är det skandinaviska bottnar i svala färger medan den japanska stilen omfamnar mer varma naturfärger och mörkare träslag.