Kökstrender 2024

En ökad medvetenhet om hållbarhet, hantverk och historia. Men även konst, röd sten och vitrinskåp. Här berättar Marbodals inredningsarkitekt Jessica Fryklund om sex kökstrender att ha koll på under 2024.

– Trenderna representerar en kombination av estetik, funktionalitet och hållbarhet, något som är viktigt för dagens köksdesign. Att skapa balans mellan moderna innovationer, personlig stil och tidlös gestaltning kommer vara nyckeln till det trendiga köket 2024, säger Jessica Fryklund.

Personlig konst och detaljer i fokus

Det personliga uttrycket fortsätter ta plats i hemmet och detaljer blir mer och mer viktiga. Att kombinera olika material skapar intressanta möten och ger köket karaktär. Det kommer även vara ett ökat fokus på funktion och praktisk användning: välorganiserade kökslådor, dolda apparater och rena linjer för en strömlinjeformad känsla.

Marbodal - kök Signatur Ekbacken i ek faner brunbetsad i kombination med Arkitekt plus i köksfärg beige

– Konst i köket kommer stort nu. Det gör köket till något större än bara en plats där vi lagar mat. Det är också en reflektion av din smak, kreativitet och livsstil.

Röd sten

Den röda stenen förväntas bli en favorit framöver, inte bara i köket. Röd sten är ett naturligt material med karaktär som skapar tidlös skönhet. Färgen associeras även ofta med passion och energi vilket skapar en bra atmosfär i köket.

– Röd sten ger ofta en visuell kontrast och intressant design. Med sin elegans och sitt unika uttryck kan det lyfta utseendet på köket och andra platser i hemmet, säger Jessica Fryklund.

Alltid hållbart

Hållbarhet är en pågående kökstrend som nu känns mer aktuell än någonsin. Integrera hållbarhet med medvetenhet om miljöaspekter och en strävan efter att skapa funktionella och attraktiva kök som är bra för både människan och planeten – kök som är hållbart designade och som kan leva länge. Det handlar helt enkelt om att göra val som främjar en bättre framtid.

Marbodal Signatur Ekbacken - köksö med runda former

Vitrinskåp överallt

Ett vitrinskåp är både praktiskt och estetiskt tilltalande – helt i linje med den efterlängtade balansen vi strävar efter 2024.

– Vitrinskåpet ger möjlighet att presentera en personlig och visuell utställning med ditt vackraste porslin och andra favoriter. Du kan skapa en visuell dimension och djup i köket vilket i sin tur kan göra rummet mer levande och intressant. Vitrinskåp passar dessutom de flesta köksstilar.

Marbodal Form Frost- vitrin och köksluckor i vit köksfärg

Värdet i hantverk

Att visa upp hantverk och historien bakom dem har blivit trendigt av flera anledningar. Många söker unika och personliga produkter med handgjorda detaljer och individuell design. I dagens konsumtionssamhälle värderar dessutom allt fler äkta hållbarhet och kvalitet.

– Hantverk betonar användningen av naturliga och hållbara material samt en mer långsiktig livslängd för verken. Det går hand i hand med den hållbara trenden. Även det moderna intresset för tradition och autenticitet spelar stor roll. Hantverkstraditioner har en kulturell och historisk värdegrund som attraherar genom den genuina känslan.

Du ska trivas i ditt hem

Det är en tydlig trend att vi ska tänka mer på alla sinnen när vi inreder. Textilier och växter i ett rum reducerar stress och får oss att känna oss mer avslappnade. Naturliga element skapar en känsla av levande energi. Tillsammans skapar det en varm och inbjudande atmosfär. Överallt ser vi fokus ligga på gardiner, plantor och vad just du tycker om.

Marbodal Form – kök med målad i vit kulör, stenbänkskiva Beach Clay, knopp Nav