Höstens trender: Inredning i köket

Detaljer, färger, hantverk och historia.
Här är vad vår inredningsarkitekt såg och samlade på sig under 3 days of design i Köpenhamn.
– Jag blev själv inspirerad och lämnade genast in ett par möbler för tapetsering i stället för att köpa nya.

I juni gick i vanlig ordning 3 days of design av stapeln i Köpenhamn. Det är som det låter: tre dagar med fokus på design nästintill överallt i den kreativa staden.
Jessica Fryklund, inredningsarkitekt på Marbodal, var där. Nu delar hon med sig av några utvalda trender som vi kan ta med oss in i köket i höst.

Hantverk och historia

”Majoriteten av varumärkena som deltar i 3 days of design, och kanske framför allt de danska märkena, vill tydligt visa gamla klassiker. Ett sätt att visa att man funnits i generationer och har ett gediget hantverk med sig. Stoltheten i att visa upp sin historia.
Många gånger har en möbel från förr uppdaterats med en ny kulör i en annan kontext.”

Räfflade luckor

”Det räfflade är en tydlig trend som fortsätter ta plats. Kanske för att det adderar så mycket liv i en fin enkelhet?”

Marbodal - vitrin räfflad glaslucka med alu ram i svart
Marbodal Signatur Ekbacken - vitrin i räfflat glas med alu ram i svart

Hållbarhet

”Mycket handlar om hållbar design, förstås. Nya hållbara material och där ser man många spännande samarbeten på gång mellan designvärlden och industrin.
Men också hållbarhet genom att ta tillvara på det du har, men uppdatera genom enklare justeringar. Eller att du renoverar det du har. Jag blev själv inspirerad och lämnade genast in ett par möbler för tapetsering i stället för att köpa nya.”

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här

Färgerna i detaljer

”Det poppar färger överallt, men mer i detaljer än i hela rum. En klassisk stol har blivit röd, en trappa är nu gul och lampor som tar för sig. Jag tycker också att den starka kleinblå fortsätter synas mycket.”

Hyllsystem

”Jag tyckte mig se fint kurerade skåp och hyllsystem överallt. Det blir ofta vackert på avstånd men också fint att på nära håll få stå och kika en stund.”

Marbodal Fagerö Tall -  öppen hylla i samma kulör som köket skapar en hemtrevlig känsla.

Blommor

”Det är svårt att ha varit på de här dagarna utan att nämna alla fantastiska blomsterarrangemang. Stora, stökiga, härligt färggranna och alldeles magiska buketter överallt. Det gör verkligen något med ett rum.”

Mörka kök

”Trenden med jordnära färger och trä fortsätter men många av de kök jag såg gick mycket under samma trend: målade, svarta träluckor med struktur. Men de uppfattades fortfarande luftigt med hjälp av en ljusare färg på väggen och sällan några överskåp. Egentligen ganska enkla kök, men väl genomtänkta med detaljerna i fokus.”

På vilket sätt tycker du man kan applicera trenderna, på ett enkelt sätt, i sitt kök?

– Jag är väldigt mycket för det enkla, klassiska i grunden. Jag upplever att det många gånger är det mest hållbara. Då kan du enkelt göra ditt kök till ditt genom detaljer som knoppar och handtag, en ny bänkskiva eller låta inredningen få leva lite mer i trenderna.

Tycker du man ska satsa på en trend eller ha flera på en och samma gång?

– Jag tycker trenderna ofta går in i varandra. Och jag är inte så mycket för att allt ska passa perfekt ihop, för mig är ett eklektiskt hem mer spännande. Ett konstigt föremål du hittat på en resa, en bild från en vän, vasen från loppmarknad. Det är detaljerna som gör ett hem spännande och som berättar vem du är. Så mitt råd är: kör på det du gillar, om det så är alla trender i ett.

Boka ett kostnadsfritt möte med en köksdesigner här