Topplistan: Färgerna vi helst har i våra kök

Länge toppade det vita köket listorna.
Nu har ett skifte skett.
Här är våra mest populära nyanser, de framtida klassikerna.

2019 fanns ingen tvekan om att vitt var det självklara valet för de allra flesta som köpte ett kök hos Marbodal. Redan året efter minskade andelen vita kök för att lämna plats åt en bredare färgskala.
– Våra senaste siffror talar sitt tydliga språk, precis som trenderna framåt, säger Jessica Fryklund, inredningsarkitekt hos Marbodal, och fortsätter:
– Tidlösa färger i jordiga utföranden, förmodligen en reflektion av den medvetna konsumenten med önskan om att inreda mer långsiktigt.

I år står det vita köket för en femtedel av försäljningen, medan nyanserna nedan sakta men säkert tagit större plats i köken.

1. Sand

Marbodals palett av Jordnära kulörer består av tio färger inspirerade av den nordiska naturen. Förra året var det Sand, en varm beige nyans, som toppade alla listor.
– De ljusa, lättsmälta färgerna är grunden i köket. Min gissning varför många väljer just Sand är för att det är en varm bas, en neutral ton som ger dig många stilistiska möjligheter. Och en chans att ändra sig gång på gång utan att behöva renovera grunden.

Marbodal - kök Signatur Ekbacken i ek faner brunbetsad i kombination med Arkitekt plus i köksfärg beige

Marbodals köksluckor i Arkitekt Plus Sand och Signatur Ekbacken.

2. Tall

Av de Jordnära kulörerna är det Tall som är näst på tur. Det gröna köket har verkligen ökat i popularitet och det är kanske inte så konstigt. Grönt förmedlar lugn, suddar ut gränserna mellan ute och inne och bjuder på en dramatisk effekt.

Marbodal Fagerö Tall kök med stor köksö med diskho och blandare samt inbyggd häll och ugn.  Knoppar i marmor samt bänkskiva Marmor i laminat.

Fagerö Tall med klassiska tillbehör som knoppar i marmor.

3. Moln

Den här ljusgrå färgen är inspirerad av lätta moln under sommarmånaderna. Ett ljusgrått kök ger en ombonad känsla utan att minska på vare sig ljusflödet eller energierna. Moln har, de senaste åren, varit en kulör att räkna med.

Marbodal Hemma hos - Riddargatan

Arkitekt Plus i färgen Moln och bänkskiva i Bianco Carrara.

4. Åska

Ett mellangrått kök är tidlöst. Åska har ett djup som ger en intensitet samtidigt som den upplevs lugnande.
– Precis som de andra kulörerna skapar Åska en bas som kan få annan inredning att poppa. Accenter som ger rummet ännu mer liv och skapar spännande kontraster, säger Jessica Fryklund.

Lindö Åska i PLUS-utförande med platsbyggd känsla. Bänkstående vitrin skåp med lådor.

Köksmodellen Lindö i Åska.

5. Frö

Färgen Frö tar avstamp i en lite mörkare beige, där det adderats lite grå nyanser. En så kallad greige. Ett kök i en sådan kulör ger ofta harmoni i hemmet.

Marbodal Fagerö Frö - kökslucka i gråbeige kulör. Bänkskiva Mullvad Matt i laminat. Handtag Bell svart. Längst väggen en kökssoffa av köksskåp samt långa öppna hyllplan med plats för allt du behöver i kökslivet.

Fagerö i färgen Frö.