Vi tittar in till Sandra och Joakims varma, stilrena kök på Östermalm i Stockholm

Marbodal Hemma hos - Riddargatan Sandra och Joakim ville ha ett stort, socialt och inbjudande kök. Här får du följa hur deras tankar gick kring renoveringen av det nya köket och ta del av det härliga resultatet.
Köksmodell
Arkitekt plus Moln
Bänkskiva
Bianco Carrara
Marbodal Hemma hos - Riddargatan

Familjen köpte ett renoveringsobjekt på Östermalm i Stockholm där hela lägenheten, inklusive köket, behövde totalrenoveras. De insåg snabbt att de vill disponera om lägenheten och att köket skulle flyttas till ett ljust fint rum med fönster mot gatan.

För att hämta inspiration till sitt nya kök var Sandra och Joakim mycket inne på Pinterest och surfade runt. De fick också bra input till sina idéer när de besökte Marbodals köksbutik på Birger Jarlsgatan. De visste redan från början att de ville ha ett kök i mer modern stil. ”I vår förra lägenhet hade vi ett klassiskt kök. Vi kände att vi ville testa något nytt den här gången och valde därför ett modernt kök som ändå skulle ha en varm framtoning som passar med fastighetens ålder och stil, berättar Sandra”.

Att köksleverantören skulle stå för hög kvalitet och att köket skulle vara svensktillverkat var med på familjens kravlista. Att de sedan fick ett fint bemötande och bra service av Marbodals köksdesigner Pierre Ghantous i butiken på Birger Jarlsgatan gjorde att valet föll på Marbodal. ”Vi fick fantastisk hjälp av Pierre som lagt ner väldigt mycket tid på att hjälpa oss med planeringen av köket vilket har varit oerhört uppskattat.”, berättar Sandra.

De utmaningar som dök upp längs vägen berodde framför allt på att de flyttade köket till ett rum som tidigare varit ett stort sällskapsrum. Nya dragningar av el och rör var tvugna att göras och det krävdes mycket planering för att få till en effektiv användning av ytan samt för att optimera förvaringen.

För Joakim och Sandra var det viktigt att köket skulle vara stort, socialt och inbjudande och fungera som en kombinerad kök/matsal. ”I vår förra lägenhet hade vi en separat matsal som vi nästan aldrig använde vilket verkligen kändes som en slöseri på yta. I den här lägenheten är köket det rum vi vistas i mest.” beskriver Sandra. ”Vi prioriterade också en köksö, som vi tycker är en väldigt trevlig och social plats, samt mycket förvaringsyta.”, fortsätter Sandra. ”Vårt mål var även att få till ett kök som förhoppningsvis kommer att hålla stilmässigt i många år och det är vi övertygade om att detta kök kommer att göra.”, avslutar Sandra.

Det nya köket blev precis som Joakim och Sandra hade tänkt sig. Modernt men ändå med en varm och inbjudande känsla.

Några frågor till Pierre, köksdesigner

Hur gjorde du för att sätta dig in i familjens behov?
Efter vår första kontakt bokade vi in ett planeringsmöte i butiken, jag bad om ritningar i förväg eftersom Joakim och Sandra inte hade tillträde till lägenheten vid tillfället. Under mötet ställde jag diverse frågor för att dels ta reda på hur dom själva har tänkt men också så att jag visste vad jag skulle förhålla mig till när jag skulle ta fram ett förslag.

Vilka var de största utmaningarna?
Den största utmaningen var att landa i vilket rum köket skulle vara i, eftersom detta var en totalrenovering behövde vi även ha i åtanke hur alla andra rum skulle vara och se ut. Efter flera turer fram och tillbaka så började vi hitta rätt och således blev det också enklare för mig som inredare att ge förslag på olika lösningar.

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket?
Arbetsytorna på vardera sida om högskåpen samt mittemot matlagningen där köksön är placerad. Tacksam höjd på ugn/mikro. Bakom varje lucka döljer sig invändiga lådor så även med ett ”diskretare” uttryck så har vi inte kompromissat med smart förvaring. Detta uttryck är genomgående i hela köket för att passa in med övriga rum och inredningar i lägenheten. Handtagslösa luckor upptill och knoppar nedtill.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök?
Att tänka på hur man vill arbeta i köket och försöka förhålla sig till det så gott det går utan att kompromissa med stil och känsla. Detaljer är viktiga! Kvalitet, hållbarhet och inverkan på vår miljö önskar jag också att man ska ha i åtanke.

Marbodal Hemma hos - Riddargatan

Om det här köketVem bor här?

Sandra, Joakim och sonen Axel

Var?

Östermalm, Stockholm

Vilken stil har köket?

Klassiskt

Storlek på köket?

Ca 25 kvm

Vem designade det?

Pierre,
Marbodal Birger Jarlsgatan

Vilken planlösning används?

Kök med köksö