Hemma hos Siri Barje

När Siri Barje och hennes familj flyttade från en lägenhet i Stockholms innerstad till ett hus på Lidingö fann hon sig i ett helt annat sorts kök än vad hon hade tidigare haft.

Familjens nya hus byggdes 1982 och Siri ville hitta en balans mellan en modern ton och ett tidsenligt kök. För henne var det ingen tvekan om att det skulle bli Marbodal igen.
Köksmodell
Ekbacken Natur
Som kock och en av Sveriges mest bekanta matprofiler är köket onekligen en viktig del av hemmet för Siri Barje. Det är hennes arbetsplats men också det rum där familjen samlas.
 
– Jag vill att maten ska vara i fokus i ett kök. När du kommer hem till någon ska det kännas som att du är i ett kök som används mycket. Det ska vara ruljans på grejer. Du ska kunna ställa saker på ytor och allt porslin ska användas, säger Siri.

– Marbodal har alltid inneburit tradition och hantverk för mig. Att nu få möjligheten att göra ett nytt Marbodalkök känns så otroligt kul och lyxigt, berättar Siri.

Lägenhetshuset Siri och familjen bodde i tidigare var från 1929. Hon valde då att inreda det klassiskt med ramar på luckorna och höga skåp. Men då deras nya hus är byggt på 80-talet, såg hon något helt annat framför sig.

– Detta är ett hus som är byggt 1982. Så det är en annorlunda utmaning än när vi bodde i lägenhet inne i stan. Jag omfamnade det och försökte snarare tänka på vad blir snyggast till platsen jag bor på. Jag kollade runt på Pinterest, men också Hemnet, och såg framför mig ett mer tidsenligt kök i trä här.

Under designprocessen vägde familjen mellan två olika träslag – ett ljust eller ett mörkt. Med tanke på rumljuset och den tidsenliga faktorn, så valde de det ljusare träslaget. Många kanske backar inför tanken att ha ett träkök som känns 80- och 90-tal, men Siri hade en tydlig bild av vad hon ville ha.

– Förr hade man mycket träkök. Mina svärföräldrar har också hus här ute och även det huset är från 1982. Deras trä har åldrats så snyggt, förklarar Siri.

– Utmaningarna med köket handlade mer om att utnyttja rummet på bästa sätt. Hur gör du köket snyggast? Var ska saker sitta? Det är alltid svårt, men också så roligt!

På Marbodal arbetade Siri med köksdesignern Pierre, som även var med och designade deras tidigare kök.

Pierre tog fram lösningar på flera av Siris idéer som till exempel kaffeskåpet. Hon behövde ett stort och djupt skåp för maskiner, likt en maskinpark där Siri förvarar mixer, kaffebryggare, brödrost och annat.

– Det är viktigt med praktisk förvaring i köket. Det stora vitrinskåpet är perfekt för all förvaring jag behöver. Och faktumet att jag har en dedikerad plats för skärbrädor. Det är ovärderligt! Jag kommer ihåg som barn att mina mor- och farföräldrar hade en smal hylla speciellt för skärbrädor. Jag ser inte det ofta längre i nya kök.

Det var faktiskt nära att det inte blev någon köksö i köket. Att det ändå blev så har Siri sin man Patrik att tacka för.

– Jag upplevde först att köket var för litet för en köksö och att det skulle bli tajt. Men Patrik insisterade ”Nej, Siri, du måste ha en köksö!”, berättar Siri.

Siri pratar varmt om hur det har varit en fröjd för familjen att gå från lägenhet till hus. Med mer utrymme har både vardagen och matlagandet blivit enklare.

– Att bara kunna släppa ut barnen i trädgården. Det är en sådan lyx! Jag drömde faktiskt att jag sålde det här huset och kände i hela kroppen ett stort ”Nej!”!

– Till vardags är jag lite stökig och inte så pedantisk. Jag älskar att jag nu kan ha flera jobbytor i köket. Det kan till exempel vara lite knepigt annars om du behöver bråka om plats med barnen eller om min man behöver använda köket samtidigt.

När började ditt matintresse?

– Vi har alltid lagat mycket mat hemma. Men när Jamie Olivers första bok kom ut 1999, så ville jag verkligen läsa den. Då köpte mamma och pappa den till mig, så de fick ju in mig på allting, även om jag alltid har varit intresserad av mat.

Hur många kokböcker har du?

– Jag försöker läsa något i en kokbok varje dag. Det har blivit några med åren, men det var inte en medveten tanke att jag skulle samla på kokböcker. Jag räknade dem någon gång och tror att det var ungefär 250 stycken. Men jag är osäker, det kan vara fler nu. Jag bör nog räkna dem snart igen, säger Siri med ett leende.

Om det här köket