Så renoverade Amelia Widell sitt kök – utan att behöva sätta in ett nytt

Marbodal Hemma hos - Amelia Widell Det brukar ju heta ”ut med det gamla och in med det nya”.
Men när Amelia Widell renoverade sitt kök blev det snarare ”spara mycket av det gamla och in med en del nytt”. Så här skapade familjen sitt drömkök.
Köksmodell
Fagerö Sand
Handtag
Rio Svart
Marbodal Hemma hos - Amelia Widell

Det var när designern och inredaren Amelia, blivande maken Walle, barnen Luca och Lucie flyttade in i sin lägenhet som det snabbt stod klart att köket behövde göras om en del för att möta familjens behov.

Trots att det befintliga Marbodalköket var daterat till slutet av 1990-talet mådde vitala delar som stommen fortfarande bra. De främsta förändringarna som behövde genomföras var att maximera kökets funktionalitet och förändra dess ytskikt, för att harmonisera med resten av vindsvåningen.

– Yta och förvaring har hela tiden varit prio. Är det något jag ogillar så är det att inte ha nog med plats för alla kastruller, matlådor och manicker man samlar på sig, säger Amelia.

Istället för att riva ur det gamla köket och sätta in ett helt nytt beslutade familjen att förnya det befintliga.

– Det kändes klimatsmart när det gick att behålla stommarna. Med små justeringar gick det att klä med nya luckor och sätta in nya lådor från Marbodal.

Den stora utmaningen låg i att hålla sig till den gamla planlösningen men ändå få det på familjens egna vis. Några skåp plockades bort och ersattes av en köksö och ett högskåp vilket gav en ny känsla i rummet. Det blev mer öppet, lättillgängligt och funktionellt på samma gång. Den ursprungliga tanken var att köket skulle ha en lantlig känsla och gå i den gröna färgen ”Tall”, men då ljusinsläppet i den här delen av lägenheten är begränsat föll beslutet till sist på luckor i den något ljusare färgen ”Sand”.

– Vi passade även på att lägga in ett vackert stengolv med ett sandfärgat mönster samt att måla om väggar och tak. Den platsbyggda hyllan bredvid köket går över och runt kylskåp och vinkyl.

Vad är det bästa med det nya köket?

– Att det känns naturligt och smälter samman med resten av hemmet. Sen älskar jag att det gick att ta vara på de gamla stommarna även fast de är 20 år gamla.

– Vi lagar väldigt mycket arabisk mat vilket kräver både yta och tid. Därför är det jättebra att köket sitter ihop med resten av sällskapsytan så att alla kan umgås samtidigt.

Marbodal Hemma hos - Amelia Widell

Amelia Widell om...


…hur hon hittar sin inspiration: ”Åh, jag har sökt på nätet, pinnat och sparat en massa bilder och på så sätt satt ihop köket som passar just oss.”

…den personliga prägeln: ”Jag gillar att blanda in saker som inte per automatik är tänkta för ett kök. Vi har exempelvis en stor byst ovanpå köksskåpet som ger en personlig känsla.”

…bästa stunderna i nya köket: ”Lördagar och söndagar när vi alla äter lång frukost tillsammans utan stress för att någon ska iväg.”

Några frågor till Pierre, Köksdesigner

Hur gjorde du för att sätta dig in i kundens behov? Amelia gjorde det väldigt tacksamt för mig genom att vara öppen och transparant med vad hon gillar, dessutom har hon ett eget formspråk som också bidrog till att förstå vilket utryck köket skulle ha.

Vilka var de största utmaningarna? Det stod mellan Tall och Sand samt diverse andra detaljer som behövde utrymme för tid innan vi landade i rätt utförande samtidigt som tiden var begränsad eftersom vi inte ville påverka tidsramen för projektet.

Vilka ”smarta lösningar” finns i köket? Vi har tagit hänsyn till kökets ursprungliga planering men adderat några nya skåp för extra förvaring och arbetsyta.

Vad är ditt bästa tips till någon som tänker renovera sitt kök? Med risk för att jag upprepar mig men planera i god tid och kompromissa inte med vilka som skall utföra renoveringen av köket. Vi inredare tenderar att låta tjatiga med alla våra frågor men det är för att undvika problem som kan uppstå vid mindre bra behovsanalyser.

Något annat som kan vara relevant för någon som är i köksköpartagen?
Tänk på att materialval och vitvaror är faktorer som spelar stor roll i ett kök och något man bör ha i åtanke vid budgetering.

Vad är viktigt att tänka på när man ska byta köksluckor? Kontrollera stommens tjocklek samt höjd och bredd, känner man sig osäker finns det givetvis hjälp att få. Det är även bra att kontrollera lådornas funktion och utseende då även dessa kan behöva bytas ut för att passa nya lådfronter.

Hur kan man uppdatera ett befintligt kök utan att göra en totalrenovering?
Att byta ut luckor, lådfronter och beslag kan göra underverk! Eller att ändra inredet i skåpen från tex. lucka till lådor för att förbättra kökets funktion och förvaring.

Här kan du boka luckbytesmöte med en köksdesinger.

Om det här köketVem bor här?

Amelia Widell, blivande mannen Walle och två döttrar.

Vem designade det?

Pierre Ghantous,
Marbodal Birger Jarlsgatan

Vilken stil har köket?

Lantlig

Storlek på köket?

Ca 15 kvm